Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIROVITICA

Zlatna repa onima koji se ne boje europskog tržišta i niske cijene šećera

Šećerana
Foto: Marija Lovrenc
1/4
06.03.2014.
u 17:23

Tvornice šećera Viro i Sladorana u Virovitici nagradile najbolje kooperante i poslovne partnere za 2013. godinu

Viro Virovitica i Sladorana iz Županje podijelili u četvrtak u Virovitici petnaest Zlatnih repa, tradicionalno priznanje proizvođačima šećerne repe i poslovnim suradnicima za izniman rad u prošloj godini. Viro je Zlatnu repu za najboljeg proizvođača šećerne repe, ovisno o kategoriji, dodijelio poduzeću Belje iz Darde, tvrtki Anabbela iz Duboševice, Dušku Trstenjaku iz Baranjinog vrha, Siniši Hrgoviću iz Vaške, Josipu Ligdi iz Orahovice, Ivanu Kaladiću iz Gradine te tvrtki Primex Consulting KFT iz Mađarske.

Sladorana je Zlatnom repom nagradila šest kooperanata za iznimne rezultate u uzgoju šećerne repe u 2013. godini: tvrtku Vupik iz Vukovara, Banovce iz Banovaca, tvrtku Meretine iz Županje, Nikolu Bura iz Vinkovaca, Slavka Serezliju iz Gradišta i Slavicu Crnković iz Šarengrada te poljoprivrednu zadrugu Korođ iz Korođa. Zlatna repa za dugogodišnji doprinos u proizvodnji šećerne repe dodijeljena je i prof. dr. sc. Andriji Kristeku s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Uoči dodjele priznanja Željko Zadro, predsjednik Uprave Viro Virovitica pohvalio je hrabrost proizvođača koji su ostali vjerni u sijanju šećerne repe za dvije tvornice. Ovo je teško vrijeme za proizvodnju šećerne repe i šećera, ustvrdio je Ž. Zadro, nakon ulaska u EU mnoge su se stvari promijenile i došlo je do otvorene borbe na tržištu. Objasnio je da je prošlu godinu obilježio zamjetan nesrazmjer cijena šećera i šećerne repe – cijena šećera je nakon ulaska u EU pala za oko 200 eura po toni, dok cijena šećerne repe, kaže, nikad nije bila veća. Posljedice toga osjetit će se i ove godine jer će biti teško, procjenjuje, prodati šećer po proizvodim cijenama.

- Cijena šećera pala je lani za više od trideset posto u vrlo kratkom vremenu, na 500 do 550 eura po toni, dok je cijena šećerne repe iznosila oko 45 eura ili 340 kuna po toni. Za ovu godinu cijena šećerne repe je niža i iznosi oko 300 kuna po toni – objašnjava Ž. Zadro koji kaže da zahvaljuje svima koji su i u tim uvjetima odlučili sijati šećernu repu. Plan za ovu godinu je posijati šećernu repu na oko 17 500 hektara, Viro i Sladorana osigurali su za proizvođače repromaterijal, zaštitna sredstva i mineralno gnojivo pa sjetva može početi, poručuju iz Vira, čim to dopuste vremenske prilike.

Proizvodnja šećera i šećerne repe u Hrvatskoj ima svoju budućnost, ona ovisi o restrukturiranju, osposobljavanju proizvođača, društvenoj uključenosti u prehrambenu industriju, naglasio je Marinko Zadro, predsjednik nadzornih odbora dvije šećerane. Partnere i proizvođače na dodjeli priznanja u Virovitici u četvrtak je upozorio da moraju biti svjesni gdje se danas nalaze. - Samo ako se zajedno borimo, opstat ćemo - poručio je M. Zadro, istaknuvši da velike kompanije, sa profitom većim od milijardu eura, kaže, s lakoćom ulažu u tehnologiju i kapacitete, u kojima domaći proizvođači znatno zaostaju. Ako Hrvatska želi sačuvati proizvodnju šećerne repe i šećera, naglasio je, nužno je restrukturiranje tvrtki i povećanje kvalitete dok ne ostanu samo najbolji na tržištu.

>> Ministar Jakovina pod istragom zbog kvota za šećer

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije