Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguće je

Često vas muče noćne more? Donosimo nekoliko savjeta kako ih spriječiti

Shutterstock
21.12.2020.
u 07:00

Samo tri jednostavne navike mogu spriječiti pojavu ružnih snova.

Svi ponekad imaju noćne more, netko češće, a netko, tko je sretnik, jako rijetko. Ako ste ovi prvi koje bude neugodni snovi u kojima bježite od čudovišta, ne možete trčati, kasnite negdje, draga osoba vam umire i slično, ne brinite. Takvi snovi ne moraju uvijek značiti nešto negativno, u većini slučajeva govore o našim emocijama. Prema novom istraživanju, one postaju češće kasnije u životu. Ipak, postoji nekoliko načina da ih spriječite ili barem smanjite.

Tim istraživača u Koreji imao je cilj promatrati noćne more kod starijih osoba. Sudjelovalo je 2940 osoba u dobi od 63 godine koji su morali ispuniti upitnike o kvaliteti spavanja, stresu, depresiji i noćnim morama, prenosi MBG.

Samo 2,7 posto osoba starijih od 50 godina otkrilo je da proživljava noćne more, a u skupini onih koji su stariji od 70 godina taj broj dosegao je čak 6,3 posto. Logično, oni koji imaju ružne snove imaju više problema sa spavanjem, depresijom i stresom. 
Dodatna istraživanja također ukazuju na to da nesanica s godinama postaje sve prisutnija, ističući važnost kvalitetne rutine spavanja.

Možda vam se čini nemoguće, ali sami si možete jako puno pomoći i ukloniti, ili barem smanjiti, ružne snove zbog kojih se budite neraspoloženi, tužni, nervozni i obliveni znojem.

Upoznajte Josipu Koletić, najmlađu hrvatsku pobjednicu u preponskom jahanju i jednu od nominiranih za Divu godine 💕

Magnezij kao dodatak prehrani
Da bi san bio što dublji i kvalitetniji, probajte uvrstiti u rutinu konzumiranje magnezija. Jedno istraživanje otkrilo je da je magnezij pomogao pacijentima da upravljaju simptomima nesanice, brže zaspu i dulje spavaju. Dodatna istraživanja također su pokazala da taj mineral može biti od pomoći u ublažavanju stresa. 

Temperatura prostorije
Istraživanja pokazuju da veća temperatura u vašoj spavaćoj sobi može dovesti do ružnih i intenzivnih snova. Holistička psihijatrica i stručnjakinja za spavanje dr. Ellen Vora kaže da je najbolje spavati u sobi koja ima temperaturu oko 18°C.

Izbjegavajte jesti prije spavanja
Ako jedete kasno navečer imajte na umu da taj obrok može utjecati na vaš san - negativno. Osim noćnih mora, jedenje prije spavanja može dovesti do debljanja, probavnih smetnji i bezbroj drugih zdravstvenih problema.

Znate li što znače neke noćne more koje često imate? Donosimo odgovore:

1/8
Ključne riječi

Komentara 2

HE
Herceg
19:21 21.12.2020.

Ispovidit svoje grije,pomolit se Bogu prije spavanja, sobu prozračiti,"prazne" glave leć u krevet i to je to.

MO
montello
17:42 21.12.2020.

piti mlijeko i otvoriti prozore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije