Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljekaruša

Časna sestra Ljubica Bernardica Kovač otkriva: Biljne terapije i recepti za probavne smetnje

shutterstock
18.09.2022.
u 11:09

"Trebalo mi je vremena i vremena da uđem u "srce" biljki i njihove ljekovitosti, da ih međusobno povežem u učinkovite biljne terapije koje sam do danas sabrala za stotinjak bolesti. No, čini mi se da sam radeći i moleći tijekom svih ovih godina poprilično uspjela u toj namjeri jer do sada nikome nisu naškodile, a zainteresiranih je sve više", rekla je časna.

Časna sestra Ljubica iz Batina pokraj Posušja, prva i najpoznatija hrvatska "ljekaruša" već se desetljećima nesebično posvećuje brizi za bližnje svakodnevno primajući brojne ljude s različitim zdravstvenim tegobama, učinkovito im pomažući prirodnim ljekovitim pripravcima. Njezino bogato znanje i iskustvo, kojim je pomogla mnogim ljudima, sabrano je u jedinstvenoj knjizi Biljne terapije i recepti koja donosi blago prokušanih znanja o ljekovitom bilju kao daru iz Božje ruke.  Malo tko nije čuo za nju ili kušao neki od njezinih čajeva, melema ili tinktura, a najčešće se s vrata njene ljekarne čuje uzvik: "Časna, dajte mi nešto za željezo! I ono za cirkulaciju!"

U ovom izadnju donosimo vam kako riješiti probavne tegobe prema uputama časne sestre Ljubice.

 Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

1/10

IRITABILNA CRIJEVA
Preporučujemo sljedeću terapiju: piti šalicu čaja za smirenje piti iza svakoga glavnog obroka, 20 kapi za smirenje uzimati nakon doručka i nakon večere, a kapi protiv proljeva uzimati po potrebi.

Čaj za smirenje

Sastav:
– poljska metvica – siva (Mentha arvensis), 30 g
– čupava metvica (Mentha spicata), 40 g
– paprena metvica (Mentha piperita), 30 g
– matičnjak (Melissa officinalis), 50 g
– majčina dušica (Thymus serpyllum), 30 g
– iva trava (Teucrium montanum), 10 g

Priprema:
Suho bilje isjeckati i izmiješati. Na 1/2 litre uzavrele vode staviti 1 ravnu jušnu žlicu čaja i kuhati 3 minute. Maknuti sa štednjaka i poklopljeno hladiti pola sata, procijediti te medom zasladiti. Pola litre čaja podijeliti u 3 šalice i po jednu popiti iza svakoga glavnog obroka sve dok se zdravstveno stanje ne popravi.

Kapi za smirenje

Sastav:
– 96-postotni alkohol, 1 dl
– destilirana voda, 3 dl
– gospina trava (Hypericum perforatum), 2 g
– žuta broćika (Galium verum), 2 g
– menta (Mentha piperita), 2 g
– matičnjak (Melissa officinalis), 2 g
– kunica (Achillea millefolium), 1 g
– majčina dušica (Thymus serpyllum), 2 g
– očajnica (Marrubium peregrinum), 2 g

Priprema:
Bilje potopiti u alkohol pomiješan s vodom. Ostaviti 10 dana, procijediti. Uzimati 20 kapi nakon doručka i 20 kapi nakon večere. Kapi se koriste za smirenje želuca.

Kapi protiv dijareje (proljeva)

Sastav:
– kora od nara (Punica granatum), 3 g
– končara (Filipendula ulmaria), 2 g
– kunica (Achillea millefolim), 1 i 1/2 g
– štavelj (Rumex obtusifolius), 3 g
– korijen steže (Radix tormentille), 3 g

Priprema:
Navedeno je bilje potrebno isjeckati i izmiješati te ga staviti u posudu. Na 1 dl medicinskoga alkohola dodati 3 dl destilirane vode i preliti mješavinu bilja. Sve dobro izmiješati, zatvoriti u posudu i ostaviti tako 30 dana. Nakon toga tinkturu procijediti i uliti u bočice s kapaljkom. Uz doručak i večeru ukapati po 20 kapi i piti sve do poboljšanja zdravstvenoga stanja.

Svi recepti sestre Ljubice za posebno izdanje Večernjeg lista, kao i za portal Večernjeg lista, preuzeti su iz knjige „Biljne terapije i recepti“ nakladnika Verbum, Split.

 Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Žabac
Žabac
16:01 18.09.2022.

Nije li to nadriliječništvo? Ima li časna sestra LIJEČNIĆKU LICENCU?? Naime kada je Ivan Pernar preporučao obični VITAMIN C, svi mediji su ga DANIMA SOTONIZIRALI da se igra nadriliječništva, kakvi su to kriteriji ako časna smije preporučat nešto a Pernar ne smije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije