Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mišja groznica

Budite oprezni i perite plodove koje ste ubrali u prirodi

Miš
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
14.07.2014.
u 08:02

Prijave liječnika o oboljelima stižu iz endemskih prirodnih žarišta – G. kotara, Plitvica, Sljemena, Slavonije

Zbog povećanog broja oboljelih od mišje groznice, hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom (HVSB), preporučuje se oprez, pogotovo onima koji dugo borave u prirodi.

– Svake godine ima oboljelih, a bolest se povremeno pojavljuje ciklički u epidemijama, tj. registrira se povećan broj oboljelih, kao što je bilo 1995., 2002. i 2012. I ove godine primili smo prijave o oboljelima iz poznatih endemskih prirodnih žarišta u Hrvatskoj – Gorskog kotara, Plitvica, okolice Zagreba, uključujući Sljeme, i iz nekih dijelova Slavonije, što zasad nije neuobičajeno u odnosu na prethodne epidemijske godine – ističe dr. med. Iva Pem Novosel, specijalistica epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Čovjek se može zaraziti pri neposrednom ili posrednom kontaktu s izlučevinama inficiranih glodavaca (mokraća, izmet, slina), posebice udišući prašinu ili aerosol koji sadrže uzročnike. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

– Čovjek se može zaraziti i kada inficirana izlučevina glodavca dođe u kontakt s oštećenom kožom, sluznicom oka, nosa i usta. Zaraziti se može i u zatvorenim prostorima u kojima mogu boraviti glodavci i gdje može biti velika koncentracija virusa u prašini (podrumske prostorije, garaže, tavani, ostave) – upozorava doktorica Pem Novosel.

Iz HZJZ-a savjetuju preventivne mjere kako ne bi došlo do epidemije: prostore u kojima se boravi treba stalno čistiti, za smanjivanje populacije glodavaca treba koristiti klopke i otrov, sve rupe na kućama treba zatvoriti te odlagališta koja mogu poslužiti glodavcima za sklonište udaljiti najmanje 50 m od kuće.

Smeće treba držati u zatvorenim kontejnerima. Hranu i vodu za ljude i životinje treba držati zatvorenu. Pri čišćenju prostora za koje se sumnja da su u njima boravili glodavci potrebno je površine posuti dezinficijensima i očistiti vlažnom krpom bez podizanja prašine. Pri tome treba koristiti masku za nos i usta te rukavice. Travu ili grmlje koje je do 50 m od kuće treba redovito šišati i očistiti. Plodove ubrane u prirodi koji se jedu sirovi treba dobro oprati tekućom vodom.

>>U Gorskom kotaru u dva mjeseca 35 osoba oboljelo od mišje groznice

>>Ljeto je najopasnije doba za infekcije hranom, evo kako se zaštititi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije