Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trpeza

Brza hrana pokvarila je domaću kuhinju, ali vraćamo se žlici

njoke
11.05.2010.
u 09:00

Odoljelo se udaru fast fooda, jela na žlicu sve se češće uvode i u restorane, kaže lovranski kuhar Bremec.

Je li 12 medalja koje su petorica hrvatskih kuhara donijela s nedavnog velikog međunarodnog natjecanja u Istanbulu vjerno ogledalo hrvatske kuhinje, onog što se servira u našim restoranima, jede kod kuće? Nagrađeni majstori kuhinje Pero Savanović, Orlando Orlandini, Nikša Ivičević, Frane Šerka i Duje Milić, koje je jučer primio ministar turizma, u jedno su sigurni - oni kuhaju dobro i - jedu. 

Rebra kuhana 18 sati 

- Općenito se kod nas dobro jede. Ponuda restorana je sve bolja, a u većini kuća se dobro kuha - kaže Tomislav Nikšić, poznati splitski kuhar i također član hrvatske kuharske reprezentacije.

- Kod nas se navika jedenja u restoranima još nije naširoko ukorijenila. Ali, mislim da to nije ni loše. Odlazak u restoran bi trebao biti doživljaj, nešto neuobičajeno i drugačije nego svakoga dana. U restoran bi trebalo ići, recimo, zbog kuhanih goveđih rebara, koja se kuhaju 12 sati i sličnih jela koja su prekomplicirana ili je priprema dugotrajna da bi ih domaćice spremale kod kuće - smatra Nikšić. 

Kriza na stolu 

Misli da se u Hrvatskoj kuha i jede podjednako dobro kao u većini mediteranskih zemalja, s tim da Talijane ističe kao one koje je teško dostići i okusima i prezentacijom jela. Njegov kolega Željko Neven Bremec iz Lovrana smatra da je hrvatska kuhinja dobro odolijeva i udaru brze hrane. 

- Brza hrana i mogućnost naručivanja jela doma malo su narušili običaj da se kuha doma i da se svaki dan jede sa žlicom. No, ipak se odolilo tom udaru, jela na žlicu sve se više vraćaju i u restorane - kaže Bremec. 

Uvjeren je i da kriza nije bitno promijenila ono što se u domovima iznosi na stol. 

- Restoranima je posao pao, ali kod kuće se to manje osjeća. Hrana je Hrvatima važna i doma se još uvijek solidno jede - veli Bremec.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
10:08 11.05.2010.

Kako jesti u restoranu kada je tamo hrana preskupa. To mogu valjda samo političari i novinari kojim se plati besplatan obrok jer ih reklamiraju.

OE
oetzi
12:14 11.05.2010.

Kuhinja u Hr se zaista sve vise poboljsava, pogotovo na moru, nije svuda samo \"na gradele\", ali vecinm fali kvalificirani servis. Iznimaka naravno ima kao Corado i Artatore na Losinju ili Trost u Marini Vrasar. Cijene se nisu vec dvije, tri godine mijenjale osim ribe . Ribe je nazalost svuda skupa, jedino prodaja po tezini a ne po porciji i vecinom sa rostilja, nije bas po europskim standardima. Vrijem ce i to promijenit, samo dugo traje, a gosti ne cekaju vjecno, steta.

OB
-obrisani-
12:20 11.05.2010.

ne možemo jesti u restoranim jer nemamo love za to..primjerice za 40 kn nekiosrednji Catering skuha se ručak za 4 osobe doma .Otkuda nam dnevno 150-200 kn u nekoj prčvarnici za ćetveročlanu obitelj ?..Znači mjesečno nas samo ručkovi stoje 6000 kn,a penzioneri oraju preživljavat i plaćat režije s 2000 i manje kn.netko tu puno ovaca jebe u zdrava mozak..KRADE ZE ZNA SE ...idemo dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije