Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznata slastičarka Petra Jelenić:

Badnjak je rezerviran za sushi, a Božić za puricu

Petra jelenić
24.12.2015.
u 09:51

Vanilin kiflice, prhka makovnjača i čokoladni bakin kolač slastice su bez kojih Petra ne može zamisliti svoj jelovnik za Božić

Kao što Proustov junak u romanu "U potrazi za izgubljenim vremenom" svoje djetinjstvo prepoznaje u mirisu i okusu kolača, tako i kuharici Petri Jelenić okus smeđeg kolača njezine bake Vilme priziva uspomene na Božiće njezina djetinjstva. Kako je njezina baka pripremala ovaj kolač Petra će pokazati sutra u svojoj emisiji "Slatka kuharica" koja je na programu HTV-a 2 u 16.20 sati.

Sljubila moderno i tradiciju

Što će se još pronaći na blagdanskom stolu ove vrsne slastičarke otkrila nam je sama Petra.

– Kod mene Božić ne može proći bez makovnjače i maminih mlinaca. Za Božić je uvijek tradicionalni meni s nezaobilaznom puricom.

Božić ne može proći bez vanilin kiflica, prhke makovnjače i čokoladnog kolača po receptima moje bake – kaže nam Petra i dodaje kako njezin jelovnik za Badnjak odstupa od tradicije.

– Badnjak je kod mene nešto drukčiji jer suprug i ja uvijek pripremamo sushi koji jednostavno obožavamo – otkrila nam je Petra. Svoje prve slastičarske korake napravila je u jednoj maloj slastičarnici na Jarunu gdje je, kaže, stekla radne navike koje su joj izvrsno došle na drugom poslu u hotelu Sheraton, a nakon toga uslijedilo je mjesto chefice slastičarstva u luksuznom hotelu u Dubaiju. Nakon povratka u Hrvatsku radila je u najboljim domaćim restoranima i hotelima sve dok nije otvorila svoj Mak na konac. U svojoj patisseriji Petra na kreativan način osmišlja i radi moderne slastice s tradicionalnim i provjerenim namirnicama, a po sličnom konceptu rađena je i njena televizijska emisija čije je prikazivanje počelo 19. prosinca.

Držite se provjerenog

– Ovaj projekt mi je najdraži do sada zato što sam najviše naučila, na neki način smo trajno zabilježili prekrasne recepte i načine rada i pritom sam upoznala puno divnih ljudi – ističe Petra. U svakoj epizodi Petra posjećuje drugi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici, pronalazi majstore ili majstorice toga recepta i postaje njihova učenica na jedan dan, što je, kaže Petra, za nju neprocjenjivo iskustvo.

– Podsjetila sam se kako su se nekad radili kolači, prisjetilo me to i kako su kolače nekada pripremale moje bake. Moram priznati da me fasciniralo to što su domaćice kod kojih sam gostovala radile vučena tijesta na različite načine, a sve su imale iste rezultate. Za Novu godinu nema posebnih planova, ali ima samo jednu želju i savjet: – Želim samo zdravlje, a domaćicama savjetujem da se za pripremu novogodišnjih kolača drže provjerenih recepata ako su u stisci s vremenom.

>>Preselite božićnu bajku na svoj stol. Ova jestiva božićna drvca će vas oduševiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije