Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ćelija 8

Triler o osuđeniku na smrt koji nije smio umrijeti

celija_kul_nnn_140612
arhiva
16.06.2012.
u 16:01

Autori krimića isto su tako zanimljivi kao i njihova knjiga. Anders Roslund nagrađivani je novinar, a Börge Hellström bivši kriminalac

Znanje /29,90 kn/ Kad izbije tučnjava na brodu koji krstari Baltičkim morem, onaj koji udari prvi brzo će biti uhićen. Neće ni pokušati pobjeći. No, tek u tom trenutku počinje pravi triler – u kojem se traži pravi identitet tog čovjeka. A kada se i to otkrije – riječ je, naime, o mrtvacu koji je umro čekajući izvršenje smrtne kazne u jednom američkom zatvoru – počinje policijska, sudska, ali i životna drama. Najkraće rečeno, uzbudljiv je to kriminalistički roman koji se kroz napetu policijsku potragu za istinom bavi jednim od najozbiljnijih pitanja našeg vremena: treba li u civiliziranom društvu postojati smrtna kazna i je li novo ubojstvo čin koji može bilo kome donijeti pravdu.

Autori krimića isto su tako zanimljivi kao i njihova knjiga. Anders Roslund nagrađivani je novinar, a Börge Hellström bivši kriminalac. Poznati su kao švedski književni dvojac koji se etablirao na sve gušće zaposjednutom području punokrvnih kriminalističkih romana koji stižu iz Skandinavije. Njihovi su zapleti sve prije nego predvidivi. Radnju vode u nekoliko glavnih pravaca (u ovom je romanu prepleću na dva kontinenta), a ne prezaju ni od ozbiljne društvene kritike, u ovoj priči udarajući i po Švedskoj i po SAD-u, njihovim državnim vlastima, ali i zakonodavstvu. I oni, kao i drugi autori sa sjevera, imaju svog glavnog junaka – riječ je o neobičnom inspektoru Ewertu Grensu, koji voli stare šlagere i ples u plesnim dvoranama. Najveća je prepreka na putu uspjeha “Ćeliji 8” to što su autori za roman “Tri sekunde” (već ga je objavilo Znanje) 2009. godine osvojili nagradu Švedske akademije, kojom su nagrađeni i Stieg Larsson i Henning Mankell. (B. Radović

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije