Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Papa emeritus Benedikt XVI. opisao patnju u doba mržnje Alojzija Stepinca

Knjigu pape emeritusa Benedikta XVI. "Ljubav koja spašava", koja sadržava tekstove posvećene Božjoj ljubavi, a jedno poglavlje posvećeno je i kardinalu Alojziju Stepincu, predstavila je splitska nakladnička kuća Verbum
22. siječnja 2021. u 10:14 0 komentara 896 prikaza
Alojzije Stepinac
Foto: HR-HDA, SDS RSUP SRH
Pogledajte galeriju 1/2

"Ova je knjiga posebna za hrvatsko čitateljstvo zato što se u njoj nalazi jedno poglavlje o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu", istaknula je izvršna urednica Verbuma Lidija Piskač na online konferenciji za medije.

Novi val polemika Svojeglave židovske intelektualke Židovi su se odrekli i prozvali je izdajicom

Podsjetila je kako je Joseph Ratzinger, dok je bio kardinal, u propovijedi u Papinskome hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu govorio o Alojziju Stepincu, njegovoj vjernosti Kristu usred najgorih mogućih životnih okolnosti, progona, mržnje i odbacivanja.

"Ratzinger ističe kolikoj je patnji Stepinac bio izložen i kako je, usprkos tome što mu je bilo teško, vjerno branio Božje stvari i ljudska prava", rekla je Piskač.

Objasnila je kako je knjiga "Ljubav koja spašava" prijevod najnovijega talijanskog izdanja koje je objavila službena vatikanska nakladnička kuća Libreria Editrice Vaticana u suradnji s nakladničkom kućom Cantagalli u sklopu Ratzingerovih "Odabranih djela".

„Papa je htio da novi naslov u tom nizu svezaka bude posvećen Božjoj ljubavi i da se objave njegovi tekstovi na tu temu koji su prethodno bili objavljeni na njemačkom jeziku. Ti tekstovi čine glavninu ove knjige, a njima je pridodano još sedam Ratzingerovih tekstova i govora koji nikada do sada nisu bili objavljeni", rekla je Piskač.

Dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu don Mladen Parlov je istaknuo kako knjiga "Ljubav koja spašava" ilustrira da Ratzingerova duhovnost nije apstraktna.

"U ovoj knjizi Ratzinger ulazi u bit, ali na način da njegova teologija postaje duhovnost, život. Nikada nije apstraktna, hladna, nego uvijek životna i usmjerena životu. Također, ulazi u srž objave Boga, koji se objavio kao ljubav, i to je ono što je papi Benediktu na srcu – približiti biblijskog Boga, Boga ljubavi koji dolazi čovjeku", rekao je Parlov.

30 godina rada Znamo njihove slike, ali ne i kako su izgledali. Spojite lik i djelo 48 suvremenih hrvatskih umjetnika

Direktor Verbuma Miro Radalj je podsjetio kako je ta nakladnička kuća i prije objavljivala  Ratzingerove knjige koje su pobuđivale zanimanje hrvatskih čitatelja.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.