Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Krajolici obale i mora V. Perkovića u Veleposlanstvu RH u Beču

izložba
Petar Tyran
05.05.2012.
u 12:13

Pred brojnim gostima iz austrijskog kulturnog i javnog života i predstavnicima stranih diplomatskih zborova kao i Hrvatima koji žive u Beču, izložbu je otvorio hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

„Obale i apstraktni morski krajolici“ naziv je izložbe slika posavskog Hrvata Vlade Perkovića, koja je otvorena u petak navečer u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču.
Perković, koji živi i radi u Beču izložio je oko dvadesetak ulja na platnu na temu mediteranskog i kontinentalnog pejzaža.

Svojom varijantom ekspresionističke emocionalnosti užarenih kolorita najčešće je slikao primorske i urbane pejzaže sredine u kojoj je živio ili boravio: Dubrovnika, Orebića, Jelse na otoku Hvaru i drugih životopisnih dalmatinskih otoka, Beča, Hamburga, Dubrovačke Rijeke, bosanske Posavine…..

Pred brojnim gostima iz austrijskog kulturnog i javnog života i predstavnicima stranih diplomatskih zborova kao i Hrvatima koji žive u Beču, izložbu je otvorio hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.
Istaknuvši značaj oko sto tisuća Hrvata u Austriji i hrvatske dijaspore za unapređenje hrvatsko-austrijskih kulturnih odnosa, Bakota je rekao kako su oni „najbolji most povezivanja“ dviju država. Perkovćev izložbeni postav u znaku mediteranskih krajolika nazvao je dobrom kulturnom i turističkom promocijom jedinstvenih ljepota naše zemlje u Austriji.
O životnom putu i radu Vlade Perkovića govorili su njegovi inozemni prijatelji, istaknuvši da su njegovi prvi pokušaji slikanja s uljanim bojama i upoznavanje sa slikarstvom  bili 1984. godine. Od 2000. do 2002. godine Perković intenzivno surađuje a dubrovačkom galerijom „Arthur“, a od 2003. godine na tragu elementarnih ljepota juga zaokupljen je obalom i  apstraktnim morskim i podmorskim krajolicima.

Sam autor za sebe je rekao da su ga od najranije mladosti impresionirale jarke boje i da je eksperimentirajući s odnosom svijetla i boje kod svog stilskog opredjeljenja pronašao sebe u jakim kolorističkim efektima i ekspresionističkom, postimpresionističkom i kubističkom naboju.
Glazbeni okvir izložbi dao je glazbeni sastav „Dubrovački kavaljeri“ iz Beča.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije