Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
festival kaskaderstva u karlovcu

Ljude je gutao plamen, a dvojica su se hrvala na krovu kina i pala s njega

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
1/5
28.05.2024.
u 13:14

Na prvom međunarodnom Festivalu kaskaderstva koji se održao u Karlovcu i Dugoj resi sudjelovalo je 17 svjetskih kaskadera

Proglašenjem pobjednika za izvedbu najbolje vratolomije u ženskoj i muškoj kategoriji zatvoren je prvi međunarodni Festival kaskaderstva – 3, 2, 1 akcija!, koji se dva dana održavao u Karlovcu i Dugoj Resi.

Na festivalu je sudjelovalo 17 kaskadera, među njima i trostruki dobitnik svjetske kaskaderske nagrade Taurus Carl Stück iz Njemačke te kaskaderski koordinator i akcijski producent Rok Cvetkov iz Slovenije, koordinator kaskadera i pomoćni redatelj akcijskih filmova Darko Tuškan, kao i kaskaderski koordinator i glumac Goran Stjepanović iz Hrvatske.

Dobitnici trofeja Pegaz za najbolje akcije postali su Tjaša Perko (Slovenija) za nastup u filmu “Čuvaj me s leđa” (Hitman’s Wife’s Bodyguard) i Slaven Petrović (Hrvatska) za kaskadersku izvedbu u serijalu “Nestali”. Ovaj je festival u organizaciji Kina Edison u Karlovcu, multimedijskog centra za kulturno-turističke sadržaje, prvi te vrste u Hrvatskoj, ali i među rijetkima izvan granica SAD-a, pokazao velik potencijal, s obzirom na atraktivne scene koje su Karlovčani i stanovnici Duge Rese imali priliku vidjeti na ulicama grada. Kino Edison ovim je festivalom, jednim u nizu, Karlovac pozicionirao kao nezaobilazno mjesto u koje se dolazi na događaj vezan uz filmsku industriju. O dobitnicima nagrada ovog festivala kaskaderstva odlučio je četveročlani međunarodni žiri u sastavu Carl Stück (Njemačka), Rok Cvetkov (Slovenija) te Goran Stjepanović i redatelj Kristijan Milić (obojica iz Hrvatske).

Festival je počeo atraktivnim kaskaderskim nastupima u Amfiteatru u Dugoj Resi, u suorganizaciji s Turističkom zajednicom područja Četiri rijeke, a u sklopu otvorenja festivala u Kinu Edison posjetitelji su mogli pogledati film “Broj 55”, koji se smatra najboljim akcijskim filmom o Domovinskom ratu snimljenim po istinitom događaju. Nakon projekcije održan je i razgovor s redateljem Kristijanom Milićem te dijelom kaskaderske ekipe filma. Drugi je dan festivala posjetiteljima donio pregršt uzbuđenja te zanimljive razgovore s kaskaderima u kojima su otkrili kako se postaje kaskader, mnoge tajne te profesije i iskustva sa snimanja brojnih svjetskih uspješnica. U jednom su složni pa kažu:

1/5

– Kaskader može biti svatko, ali mislimo da to treba biti na neki način urođeno, treba voljeti adrenalin, stvari koje nisu baš za svakoga.

Poslijepodne je bilo rezervirano za akciju na kotačima. Bila je to odlična kombinacija adrenalina i anegdota! Program festivala obuhvatio je i edukaciju za kaskadere – predavanje i trening u autu – koju je održao Carl Stück, jedan od najtrofejnijih europskih kaskadera, trostruki dobitnik svjetske kaskaderske nagrade Taurus, precizni vozač i kaskaderski koordinator koji je koordinirao oko 200 epizoda popularnog serijala “Cobra 11”. Festival je zatvoren u izvrsnom raspoloženju, a na oduševljenje svih onih koji su ga pratili Kino Edison kreće s idejama za drugo izdanje, uz zahvalu pokroviteljima: Gradu Karlovcu, Karlovačkoj Županiji, Turističkoj zajednici grada Karlovca te svim partnerima i prijateljima festivala – poručili su iz Kina Edison.

U dvodnevnim atrakcijama, od hrvanja dvojice na vrhu kina i zajedničkog pada do drugih atraktivnih događanja, uživali su brojni posjetitelji i tako se uvjerili koliko je taj posao riskantan i koliko kaskaderi moraju biti uvježbani.

– Festival nije važan samo za lokalnu razinu nego i za prostor širi od Hrvatske. Ideja je povezati filmsku industriju i ovakav festival, za koji ne želimo da se održi jednom, nego da se nastavi održavati iz godine u godinu – poručio je ravnatelj Kina Edison Ivan Gojmerac.

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da je iznimno zadovoljan ovom idejom te da je uvjeren kako će festival postati tradicija i još jedna jako dobra priča za Karlovac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije