Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova igra

"Helldivers 2" imali su razvojni put iz noćne more, a sada su veliki hit

PlayStation
27.02.2024.
u 10:26

Prvo veliko PlayStationovo izdanje (i) za PC u 2024. godini djelo je Arrowhead Game Studios

Posljednjih dana beskrajno uživamo u igri Helldivers 2, suradničkoj taktičkoj pucačini u kojoj je cilj u zadanom vremenu eliminirati brojčano nadmoćnog svemirskog neprijatelja i obaviti određeni vojnički zadatak. Lišena pretjeranog kompliciranja, jednostavna i pomalo retro, igra se naslanja na vrlo uspješan prvi nastavak koji je Arrowhead Game Studios predstavio 2015. godine.

Predstavljena gotovo deset godina nakon prvog nastavka, Helldivers 2 izrađena je na istom engineu (Autodesk Stingray, nekoć poznatiji kao Bitsquid). U trenutku u kojem su kretali u razvoj nove igre, developerima iz Arrowheada to se možda činilo kao siguran put, ali noćna mora počela je prije otprilike šest godina, kada je Autodesk odlučio prestati pružati tehničku podršku za Stingray, ostavivši ih u nezavidnoj situaciji: graditi veliku krosplatformsku taktičku igru bez ikoga da ti drži leđa.

U tim se trenucima sigurno činilo da je sve protiv njih, ali ustrajali su, a rezultat je više nego uspješan. Helldivers 2 prvi su veći naslov razvijan za PlayStation koji je ove godine odmah ponuđen i na Steamu, na kojem je dobio izrazito pozitivne ocjene igrača.

Mi smo ga testirali na PlayStationu 5 i u tome smo izgubili sate: igranje Helldiversa 2 na najbolji mogući način podsjeća na davne LAN partije kod prijatelja, a istodobno nam daje intenzivnije iskustvo igranja prilagođeno suvremenim strojevima. U odnosu na prvi nastavak, najveća je novost promjena perspektive: umjesto iz visine, igru sada pratimo iz trećeg lica, što bitke čini stvarnijima i napetijima.

Borbe i zadaci temeljeni su na sličnim načelima, ali sada nam je omogućeno slobodnije jurcanje mapom, na raspolaganju nam je nešto šira lepeza oružja koja će se vjerojatno osvježavati u novim nadogradnjama, a uz već poznate rodove neprijatelja navodno nas čekaju i nove svemirske bube.

Kad pronađete društvo za igru, u bitku se možete otisnuti u formaciji od maksimalno četvero igrača, pri čemu je važno dogovoriti opremu koju će pojedini članovi formacije ponijeti u borbu, kako biste bili sigurni da ste dobro balansirali napad, obranu i strateške opcije.

U novim Helldiversima dobro funkcionira prizivanje pomoći "s neba", odnosno iz brodova koji su nas iz orbite bacili u pakao neprijateljskih planeta. Nakon završene misije, povratak na brod funkcionalan je i ništa više od toga – bilo bi zgodno vidjeti hoće li nam developeri u eventualnom trećem nastavku ili nadogradnji ove igre dati malo veće mogućnosti interakcije s likovima koje tamo susrećemo.

To su dakako samo detalji, jer nakon inicijalnih muka s preopterećenim serverima, Helldivers 2 dovoljno su dobro razvijena i besprijekorno zabavna igra kojoj ćemo se sigurno još dugo vraćati, a u budućim nadogradnjama može biti samo bolja i uspješnija. Čini se da u tom dojmu nismo usamljeni, jer nakon solidnog starta prodaja Helldivers 2 eksponencijalno raste, imaju podjednako dobre ocjene kritičara i igrača, a posebno je važno što su je prigrlili PC gameri, kojima će po nekim svojim postavkama možda biti i bliži nego ljudima odraslima na konzolama.

Distopijski svijet inspiriran "Zvjezdanim jurišnicima" Roberta A. Heinleina i istoimenim kultnim filmom Paula Verhoevena, kao i znanstvenofantastičnim standardima poput "Aliensa", i dalje je napravljen s pravim omjerom ironije, satire i cinizma (moglo mu se, doduše, dati i malo dodatne pažnje), a zanimljivo je da su zahvaljujući velikom uspjehu Helldiversa 2 spomenuta knjiga i filmovi ponovno na cijeni – prema nekim statistikama, u posljednjih nekoliko tjedana Verhoevenove "Zvjezdane jurišnike" pogledalo je više ljudi nego u posljednjih desetak godina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije