Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro u Hrvatskoj

Glavni lik norveškog hit-romana "Spasitelj" ubojica je iz Vukovara!

'Oslo 20090726: Author Jo Nesb√∏ in Slottsparken in Oslo, Norway. Salomonson Agency AB is granted the exclusive Wolrd Rights for this picture indefinitely, with the exception of the Norwegian newspape
Foto: 'Eikesdal, H√*kon'
1/3
18.10.2011.
u 08:00

Bio je dvanaestogodišnji dječak kada je u bolnici u ratnom Vukovaru gledao kako mu umire otac

Bio je dvanaestogodišnji dječak kada je u bolnici u ratnom Vukovaru gledao kako mu umire otac. Ravno iz bolnice bježi na najistureniji položaj, ondje gdje hrvatski vojnici pokušavaju zaustaviti proboj srpskih tenkova. Pokušavajući ga zaštititi, zapovjednik jedinice Bobo želi ga postaviti za kurira, malenog i brzog, onoga tko će neprimijećen prenositi poruke. No, kako vojnici ginu, on se uspije izboriti da ga, tako "malenog i brzog", pošalju da postavlja mine. Uništio je dvanaest srpskih tenkova i tako je rođen "Mali Spasitelj". Strava počinje kada Srbi osvoje grad. Bobu pred očima cijele jedinice ubiju jer ne želi otkriti tko je "Mali Spasitelj"...

Crvena marama oko vrata

Dvadeset godina kasnije on je profesionalni ubojica. Kada kreće u akciju, oko vrata nosi crvenu maramu koju je skinuo s mrtvog zapovjednika, čovjeka koji ga je naučio kako ubiti i ostati živ.

Upute o metama dolaze iz zagrebačkog hotela International. Ondje je žena kojoj se želi vratiti. Ondje je početak nekog novog života, maštarija o kućici pokraj mora. Zadnji zadatak trebalo je biti naručeno ubojstvo u Oslu. Ondje ga čeka detektiv Harry Hole koji će učiniti sve da ga zaustavi. No, kako zaustaviti plaćenog ubojicu koji nema što izgubiti?

Okvir je to krimića Spasitelj, četvrte knjige norveškog pisca Joa Nesbøa, koja izlazi u petak, 21. listopada u izdanju Znanja. Do sada je Znanje u biblioteci Knjiga dostupna svima već objavilo tri krimića Joa Nesbøa – Crvendać, Nemeza i Đavolja zvijezda. Time je Nesbø postao najprodavaniji autor te biblioteke, ali Spasitelj – njegov hrvatski krimić – izlazi kao tvrdo ukoričena knjiga čija će cijena biti 129 kuna.

Strelovit književni uspon

Kada je počeo njegov strelovit književni uspon, književna je kritika ovog Norvežanina proglasila novim Stiegom Larssonom, što je prenio i hrvatski izdavač. To ipak nije potpuno točno. Nesbø, naime, piše "tvrdo kuhane krimiće" u pravom smislu te riječi, a društvena pozadina (Larssonu tako važna) kod njega je tek okvir za priču. Svjedoče o tome i njegove riječi o tome kako je nastao Spasitelj:

– Tijekom ljeta 2005. dovršio sam Spasitelja, na kojem sam radio više od dvije godine. Nadahnuće za roman došlo je s više strana: dijelom od Vojske spasa, dijelom od opsade Vukovara, dijelom od Plate – bivšeg okupljališta narkomana u Oslu koje više ne postoji. O Vojsci spasa nešto sam naučio sudjelujući na dobrotvornom projektu i koncertu. Priča o mladom plaćenom ubojici iz Hrvatske djelomično je utemeljena na potresnoj priči hrvatskog vojnika koju sam čuo u sklopu rada na publicističkom tekstu Glasovi s Balkana iz 1999.

Zašto se izdavaču prvo nije svidio roman, kako ga je prva kritika pokopala, a potom je dobivao same superlative, te druge odgovore vezane uz ovaj roman potražite u Večernjem listu od 18. listopada.

Ključne riječi

Komentara 32

mučki_đubrivoje
08:28 18.10.2011.

zanimljivo, ali tko još čita romane osim zatvorenika i zgubidana?

SO
Somelier
08:32 18.10.2011.

Normalno, Hrvatski dječak razvija se u ubojicu. Da je kojim slučajem u pitanju srpski dječak, on bi se razvio u \"humanistu\" i biznismena. Obični šid.

OB
-obrisani-
09:57 18.10.2011.

mi srbi opet negativci....bem mu miša malenoga.... baš smo grdi i opasni....grrrrrrrr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije