Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Bez natječaja i adaptacije Bandić poklonio kino Europa ekipi KIC-a

U KIC-u su nedavno potiho zaposleni bivši šef HAVC-a Daniel Rafaelić i redatelj Branko Ištvančić, koji će po svemu sudeći voditi program kina. Rafaelić je blizak Milani Vuković Runjić iz čijeg je ureda ovaj prijedlog došao na Bandićev stol.
23. travnja 2020. u 22:33 5 komentara 7596 prikaza

Ravno godinu dana nakon što je zatvoreno omiljeno zagrebačko kino Europa, bez obzira na proteste građana koji su molili da se kino ne gasi i ne oduzima zakupcima iz Zagreb film festivala, mučna kulturno-politička trakavica dobila je novo poglavlje. 

Dok su se Zagrepčani bavili paralelnim krizama izazvanima pandemijom koronavirusa i potresom, gradonačelnik Milan Bandić dodijelio je kino Europa ustanovi Kulturno informativni centar

Kino im je dodijeljeno besplatno, bez javnog natječaja na kojem je sam Bandić inzistirao u vrijeme kada se iz kina Europa izbacivao ZFF, ali i bez navodno hitne sanacije koja je prošle godine poslužila kao izgovor za gašenje kina. 

Kino Europa milena zajović Zašto je Kino Europa moralo biti zatvoreno?

Akt gradonačelnika kojim je kino Europa prešlo u ruke KIC-a diskretno je jučer objavljen na web stranicama Grada. Jednako diskretno nedavno su u KIC-u, čiju upravu imenuje Grad, zaposleni Daniel Rafaelić i Branko Ištvančić, koji bi po svemu sudeći trebali preuzeti upravljanje programom kina. 

Rafaelić je prošle godine nakon ogromnog nezadovoljstva njegovim radom otišao s čela Hrvatskog audiovizualnog centra, da bi potom postao voditelj međunarodnog i interdisciplinarnog filmskog programa u KIC-u. Inače, radi se o osobi vrlo bliskoj šefici Gradskog ureda za kulturu Milani Vuković Runjić, s čije je adrese na Bandićev stol došao prijedlog o dodjeli kina Europa KIC-u.

Imamo dokumentaciju Kino Europa neće biti adaptirano godinama i nepotrebno je iseljeno

Ištvančić je redatelj kojem je prije dvije godine povjereno vodstvo sisačkog Doma kulture, ali ni njegov upraviteljski mandat nije dugo trajao, pa se prebacio u KIC, gdje je došao na mjesto urednika filmskog i scenskog programa.

Posebno je zanimljivo što usprkos činjenici da imaju čak dva nova zaposlenika zadužena za filmski program, kinoprikazivačku djelatnost u KIC-u zapravo organizira vanjska ekipa, odnosno udruga Restart koja kao podstanar u KIC-u vodi zaista uspješno Dokukino.

Zagreb: Održan prosvjed 'Ne damo Kino Europa' 1. lipnja Odbili prijedlog ZFF-a: Grad Zagreb ipak zatvara Kino Europa

Odluka gradonačelnika Bandića da se kino Europa bez najma, sanacije i natječaja dodijeli KIC-u zato budi sumnje brojnih filmaša da su Rafaelić i Ištvančić zaposleni u toj ustanovi kako bi se pripremio teren za preuzimanje kina Europa.

Upite o neobičnoj odluci gradonačelnika Bandića poslali smo Gradu, iz kojeg nam još nisu odgovorili niti na dopis od 29. ožujka u kojem smo zadnji put pitali o stanju kina Europa. Prijedlog Gradskog ureda za kulturu da se kino Europa da KIC-u Bandiću je upućen još 12. ožujka, a odluka je donesena 14. travnja i objavljena danas.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar KimberlyKU97
  KimberlyKU97:

  w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

 • Avatar RuthPU74
  RuthPU74:

  w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

 • Avatar KimberlyAI98
  KimberlyAI98:

  w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b