Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imamo dokumentaciju

Kino Europa neće biti adaptirano godinama i nepotrebno je iseljeno

Foto: Filip Kos/Pixsell
26.11.2019.
u 07:54

Nakon što je Večernji list otkrio da konzervatorska i projektna dokumentacija za obnovu kina Europa još nije ni izrađena, a kamoli da bi uskoro mogla početi obnova koja je poslužila kao argument za “deložaciju” dotadašnjih zakupaca iz Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, zanimalo nas je što je zapravo učinjeno po pitanju zgrade?

Nakon što je Večernji list otkrio da konzervatorska i projektna dokumentacija za obnovu kina Europa još nije ni izrađena, a kamoli da bi uskoro mogla početi obnova koja je poslužila kao argument za “deložaciju” dotadašnjih zakupaca iz Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, zanimalo nas je što je zapravo učinjeno po pitanju zgrade na atraktivnoj lokaciji koja sada propada bez ikakvog plana i programa.

Podsjetimo, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode izdao je u jeku skandala oko kina Europa 27. svibnja 2019. rješenje prema kojem im Grad Zagreb u roku od najkasnije 120 dana mora dostaviti detaljnu tehničku dokumentaciju za sanaciju kina Europa. Taj rok prošao je još krajem ljeta, a na zatvorenom kinu Europa više nema ni skela koje su nakon izbacivanja ZFF-a davale dojam da se tamo nešto događa.

Na pitanje je li Grad u zadanom roku ispunio svoj dio obveza, pročelnik Zavoda Stipe Tutip rekao je da je “u tijeku izrada konzervatorske dokumentacije koju izrađuju ugovoreni ovlašteni stručnjaci” te da se “istraživanja i radovi na izradi projektno-tehničke dokumentacije nastavljaju”. Prema informacijama iz Zavoda, do sada je obavljeno “povijesno istraživanje arhivske i ostale dostupne dokumentacije, sondažno istraživanje vanjskih dijelova zgrade kao i snimanje vanjskih i unutrašnjih dijelova kina u 3D tehnologiji”.

Isto pitanje uputili smo i pročelniku Gradskog ureda za imovinskopravne poslove i imovinu grada koji je u svojem odgovoru iznio javnosti nepoznat detalj – da se izrada projektne dokumentacije očekuje tek u lipnju 2020., nakon čega će biti poznato koliko je sredstava uopće potrebno osigurati za obnovu zgrade!

Imajući na umu da se Grad u obnovi namjerava koristiti i fondovima Europske unije, na što će otpasti još najmanje godina dana, postaje jasno da će zgrada kina Europa još godinama čekati zatvorena, kao i da nije bilo nikakvog razloga da se iz nje brže-bolje iseli jedno od najuspješnijih i najvećih hrvatskih kina!

Za komentar smo se obratili i donedavnom voditelju kina Europa Hrvoju Laurenti koji kaže da su upravo na takav razvoj događaja od početka upozoravali.

– Pozivali smo mjerodavne na sastanke, slali iscrpne dopise i izvještaje, ali nisu htjeli čitati ni slušati jer im je bilo naređeno da nas ignoriraju. Punih 11 godina noga im nije kročila u kino. Zbog takvog odnosa, sada imamo ovo što imamo – kino koje će bez razloga biti zatvoreno najmanje godinu dana zbog izrade dokumentacije i onda tko zna koliko još dok se ne osiguraju sredstva, pronađu izvođači i slično. Dobro znamo kako to ide i koliko to traje kad Grad Zagreb investira u prostore kulture – kaže Laurenta ističući kako je kino moglo nesmetano raditi sve dok strojevi i radnici zaista ne uđu u zgradu.

– Sanacija je potrebna, ali dvorana je bila funkcionalna i zadovoljavala je sve uvjete za održavanje programa. Štoviše, bila je u boljem stanju nego brojni drugi objekti u vlasništvu Grada. Da se u tom periodu pojavio neki kvar ili nedostatak, mi bismo ga vlastitim sredstvima u najkraćem mogućem roku otklonili, kao što smo to radili svih 11 godina koliko smo bili u kinu – ističe Laurenta.

I zaista, ZFF-ovci su u periodu zakupa u kino Europa uložili oko pet milijuna vlastitih kuna, zaposlili 20 osoba i 25 honorarnih suradnika te ugostili 22 festivala i kulturne manifestacije. Mnogi od njih još ne znaju gdje će i kako nastaviti s radom. A kino i dalje čeka prazno..

Komentara 5

AD
Administrator
18:01 26.11.2019.

Matić, Laurenta i ostali su se dovoljno love nasisali na račun poreznih obveznika. Festivale treba staviti u tržišnu utakmicu a ne da su sami sebi svrha. Isto je s domaćim filmovima. Ljubitelj sam filmske umjetnosti i dosta dobro sam upućen u to koliko su dobre prihode imali u tom prostoru. Zauzvrat nisu bili u stanju ni ponuditi uredno čist i pristojan WC nego je njihov bio na razini onog na Glavnom kolodvoru.

Avatar Burviles
Burviles
13:17 27.11.2019.

to je trebalo davno ukinuti i izbaciti kafiće i kojekakve bezvezbe festivale,a ti nemaš kaj pisat o zg-kinima kad si iz Splita !

ŠA
šalata
12:05 26.11.2019.

Normalno,na vlasti u Zagrebu je ekipa koja voli šatore na trgu,to im je ostalo iz djetinjstva kad su išli na vašar.Usput se može i zaraditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije