Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Ansambl LADO najavljuje svoj prvi uskrsni album

Prvi uskrsni album Ansambla LADO izlazi u drugoj polovici travnja
08. travnja 2021. u 11:40 91 prikaza
Ansambl LADO
Pogledajte galeriju 1/5

Prvi uskrsni vokalno-instrumentalni album Ansambla LADO pod nazivom Veliko je sad veselje - hrvatske uskrsne pučke popijevke donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Radi se o 34. albumu Ansambla LADO na kojem je ansambl surađivao s dirigentima Draženom Kurilovčanom i Joškom Ćaletom.

Ansambl LADO | Autor :

Desetljećima LADO sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu, taj iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja. „Prvotno su prikupljane i obrađivane pjesme božićnoga razdoblja, a vremenom se repertoar proširivao, kako u smislu pojedinih razdoblja u crkvenoj godini, tako i u pogledu njihove regionalne rasprostranjenosti. Možemo reći da ovim uskrsnim programom zatvaramo krug predstavljanja sakralnog repertoara“, kaže Ladov umjetnički voditelj i idejni autor uskrsnog programa Krunoslav Šokac.

Prvi je singl, uskrsni napjev iz Petrinje Veseli se, o Marijo LADO objavio na blagdan Uskrsa na svom YouTube kanalu. Za najavu uskrsnog albuma odabran je upravo ovaj napjev jer je Petrinja, kao i cijela Banovina i Posavina, teško stradala u potresu krajem 2020. godine, te je želja Ansambla LADO poslati poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra.

Ovu hrvatsku uskrsnu pučku popijevku u Petrinji je zabilježio Vladimir Stahuljak, a glazbenu obradu potpisuje dr.sc. Joško Ćaleta. Za izradu videa zaslužan je Alen Vuković, a ton su snimili i oblikovali Matija Auker, Robert Tanasković i Margareta Miholić. U izradi ovog videa korištene su i fotografije i stare razglednice iz  Fototeke Hrvatske kulturne baštine Ministarstva kulture i medija RH i arhivska foto građa Etnografskog muzeja Zagreb. „Posebno se zahvaljujemo Sanji Grković, voditeljici Fototeke te Matiji Dronjiću, višem kustosu Etnografskog muzeja Zagreb na pomoći pri odabiru arhivske građe“, rekao je Šokac.

Ansambl LADO | Autor :

Uz CD izdanje, uskrsni program Ansambla LADO moći će se slušati putem neke od brojnih digitalnih platformi, poput Deezera, Spotifyja, iTunesa, Google Playa i drugih.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“