Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE NOVCA

Kriza dionice IGH na Zagrebačkoj burzi

03.02.2009.
u 18:17

Kao i sve ostale dionice, i IGH-ova je prošle godine doživjela dramatičan pad od više nego 70 posto. Ni početak ovog mjeseca nije bio ništa bolji nego je donio dodatno topljenje IGH-ove dionice.

U dva dana minus se popeo na 10 posto.

U dramu oko tržišne vrijednosti IGH upleo se i predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke Petar Đukan, koji ih danima prodaje bez obzira na cijenu. Tržišne sudionike ovakve transakcije predsjednika Nadzornog odbora u najmanju ruku zbunjuju i hlade, jer ako prvi čovjek IGH rasprodaje svoje dionice, nešto nije u redu s kompanijom.

Nije imao izbora
Petar Đukan, kako doznajemo iz IGH, nije imao izbora i prodavao je dionice pošto-poto jer ga čeka financiranje velike nekretninske investicije. Đukan je navodno ugovorio gradnju cijele zgrade s više stanova i upravo je došlo vrijeme naplate.

Ni on, očito, nije računao da će tijek događanja s dionicom i uopće tržištem kapitala imati ovakav tijek. Inače je dionice prodavao kad su bile na maksimumu od 15.000 kuna ili niže po deset, odnosno osam tisuća kuna.

Prodao 700 dionica
Do kraja 2008. godine Petar Đukan imao je 3660 dionica. Jučer je u Središnjoj depozitarnoj agenciji, na rang-ljestvici deset najvećih dioničara bio na šestom mjestu s paketom od 2916 dionica. To znači da je prodao oko 700 dionica i zaradio više od dva milijuna kuna.

Jure Radić, pak, svoje dionice vodi pod skrbničkim računom, kao i Marina Matulović Dropulić. Radić kaže da ih ne namjerava prodavati nego dionice IGH čuva kao dugoročnu imovinu namijenjenu svojim unucima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?