Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.07.2013. u 12:00

Porezna nije obveznicima na vrijeme javila PDV identifikacijski broj

Otkrivanje ploče s natpisom EU na Bajakovu bilo je jedan od najljepših prizora u noći između 30. lipnja i 1. srpnja. No, čim je svanulo, lijep prizor pretvorio se u noćnu moru: kilometarske kolone kamiona koji ne mogu ući U EU ni izaći iz njega zbog očite nepripremljenosti na drukčiji sustav rada na novim vanjskim granicama Unije. Svi se nadaju da će stvari profunkcionirati, kolone ubrzano biti raščišćene, a čitav slučaj biti zaboravljen kao prve porođajne muke. No, za razliku od tog vidljivog problema na “vanjskim” hrvatskim granicama, i na “unutarnjim” granicama postoje problemi s nepripremljenošću, samo što se oni ne vide.

PDV identifikacijski broj, mali detalj bez kojega se ne može isporučiti ili steći dobra unutar EU (kako se sada zove ono što se do jučer nazivalo izvozom ili uvozom iz EU), hrvatska su poduzeća dobila tek tri-četiri dana prije 1. srpnja. U nekim je tvrtkama promet robe s EU ovih dana potpuno zaustavljen jer Porezna uprava nije na vrijeme obavijestila svakog obveznika o njegovu novom PDV identifikacijskom broju. Zašto to nije učinila mjesec ili dva ranije? Zato što je novi Zakon o PDV-u izglasan tek sredinom lipnja. A zašto je promjena zakona izglasana tek tada? Vjerojatno zato što su se političari bavili idejom o brojenju riječi u tom zakonu.

Općenito, gledajući široku sliku, Hrvatska je u EU ušla pripremljena. Da nije ocijenjena spremnom, ne bi ni ušla u EU. Ali gledajući u detaljima poput ovih, Hrvatska zaista jest ušla nedovoljno pripremljena. Nadajmo se da će se to što prije promijeniti.

>> Pogledajte tko je prvi stupio na Bajakovo nakon ulaska u EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?