Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRUNICA UZ VEČERNJAK

Molitva ljude čini boljima

21.07.2014., Vrbovec - Komuna za ovisnike Cenacolo koju vodi don Ivan Filipovic nalazi se u dvorcu kraj Vrbovca
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
31.07.2014.
u 14:43

Izradili su je bivši ovisnici u komuni Cenacolo

Don Ivan Filipović, svećenik i duhovnik Zajednice Cenacolo, najbolji je primjer kako život i rad u Cenacolu može promijeniti jedan cijeli život i sudbinu jednog čovjeka. Naime, on je u Cenacolo došao, poput svih drugih, zarobljen ovisnošću, a onda ga je život u zajednici promijenio čak toliko da je dobio svećenički poziv i zaredio se za katoličkog svećenika.

Bivši ovisnik sada svećenik

– Cenacolo ima svoje posebnosti u odnosu na druge zajednice. Ne da je bolji ili lošiji, ali je zasnovan na volonterstvu. Sestra Elvira od samoga se početka odmakla od državnih institucija i novca, od bilo kakve naplate od države ili roditelja. Stavila je povjerenje u Božju providnost i povjerenje u mlade ljude koji su dolazili, vjerovala je da mi možemo i rekla je da smo, zapravo, ta providnost mi i naše ruke, a koje su problemi i droga prikrili, pa ih je trebalo ponovno pronaći u nama, početi raditi, baviti se kreativnim stvarima – kaže don Ivan Filipović prisjećajući se 1994. kada je upoznao s. Elviru, koja je pokrenula Cenacolo.

– Misliš da si bolestan, u komadima, a u to te uvjere i drugi, da je pomoć u tabletama i terapiji, no onda sretneš nekoga tko jedini vjeruje u tebe. To njezino povjerenje u nas daje nevjerojatnu snagu i volju – kaže don Ivan dodajući kako su mnogi tek u zajednici počeli u sebi otkrivati svoje skrivene talente za rad.

Dan u Cenacolu uvijek počinje molitvom u kapelici sa svetohraništem, molitvom krunice i čitanjem Božje riječi. O podne se uz rad izmoli još jedna krunica, a dan završavamo molitvom u kapeli. I prije spavanja je zahvala i molitva u kapeli – govori o načinu života u Cenacolu naglašavajući važnost sakramenta svete ispovijedi, no poseban naglasak stavlja na krunicu.

– Krunica je pučka molitva, možda dosadna za današnje mlade, s ponavljanjem Zdravomarija koje u početku ne možeš shvatiti, ali nevjerojatno je koliko mira uđe molitvom u čovjeka, nakon čega on postane bolji, uđe u sebe. Kad joj posvetiš pažnju, nevjerojatno je koliko mira uđe u osobu i popravlja međuljudske odnose oko sebe. Dan za danom nevidljivo, ali dugoročno osjetiš promjene – tumači on molitvu krunice.

Od 3. kolovoza do 7. rujna

Krunice, koje su izradili mladići i djevojke u Cenacolu u Vrbovcu, moći će se nabaviti uz Večernji list od nedjelje 3. kolovoza do 7. rujna po cijeni od 15 kuna – za 22 kune zajedno s Večernjim listom.

 >> Pronađite mir uz unikatnu Gospinu krunicu

Komentara 1

KO
kontrasvegaisvakoga
10:11 01.08.2014.

ja bi ipak rekao da pomaganje potrebitima čini ljude boljima bez obzira da li iza te želje stoji molitva ili obična ljudska etika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije