Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
profesorica filozofije i kroatologije

Bruna Esih izaslanica predsjednice RH na obljetnici Bleiburga

bleiburg
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
16.05.2015.
u 10:00

Profesorica je filozofije i kroatologije te šefica udruge Hrvatski križni put. Bavi se suvremenom hrvatskom poviješću...

Budući da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odala počast bleiburškim žrtvama prije današnje službene obljetnice, njezina izaslanica bit će Bruna Esih, predsjednica udruge Hrvatski križni put.

B. Esih je profesorica filozofije i kroatologije, a znanstveno se bavi hrvatskom suvremenom poviješću, Drugim svjetskim ratom te Domovinskim ratom. Zaposlenica je Instituta Ivo Pilar, autorica stručnih radova te koautorica jedne knjige... Nakon što predsjednica K. Grabar-Kitarović nije bila na službenoj obljetnici u Jasenovcu, nego je ondje bila na dan proboja logoraša, također sama i u tajnosti, podigla se velika buka jer se u medijima protumačilo da će na Bleiburg ići na samu obljetnicu. Ipak, predsjednica je i na Bleiburg odlučila otići prije, u samoći.

Jasenovačku službenu komemoraciju izbjegla je jer je, tumačili su u njezinu Uredu, predvidjela da će se ona ispolitizirati. U njezinu Uredu negiraju da je i na Bleiburg odlučila otići ranije zbog pritiska javnosti. U Jasenovcu joj je izaslanik bio Branko Lustig, koji je preživio Auschwitz.

>> U Teznu nađeno 1179 kostura, a ubijeno do 48.000 vojnika i civila

Komentara 29

Avatar ČEPlN
ČEPlN
11:48 16.05.2015.

hrvati se tek trebaju izboriti za pravo da smiju žaliti za svojim žrtvama,, bleiburg je simbol hrvatskog holokausta koji je trajao punih 46 godina ... tko se još ne sjeća djevojčice u kaputiću kako u suzama napušta hrvatski vukovar

Avatar misslea
misslea
11:25 16.05.2015.

Predsjednica je još jednom pokazala da je pametnija od bilo kakvih sukoba, te da isto tako nije ničija lutka. Još jednom, bravo!

Avatar Neron
Neron
10:38 16.05.2015.

Sinoć je na HRT 3 bila emisija gdje je gostovala gđa Esih. Čini mi se, obzirom da je nepoznata javnosti (barem meni), vrlo upućenom i što je još važnije - niti u jednom trenutku nisam osjetio poriv za osvetom, poravnavanjem računa ili čak poistovjećivanjem ideologije sa žrtvama (nešto što se u nastupu premijera u Jasenovcu osjetilo vrlo jako). Gost u emisiji je bio i profesor s Hrvatskog instituta (ispričavam se ako sam pogriješio) koji je iznio i procjene o broju stradalih - prema njemu, stradalo je od 90 tisuća ljudi pa sve do 190 tisuća ljudi. U taj broj nisu uključeni oni po pojedinim gradovima i selima, neovisno o Bleiburgu, Teznom ili Križnom putu. Otvorenost prema ovoj temi, znanstvenost i objektivnost je vrlo nužna jer ćemo u suprotnom završiti na "procjenama" prema kojima će jedni govoriti o 30 tisuća, a drugi o 250 tisuća. Na kraju dana, broj i nije toliko važan - ali razgovarajmo otvoreno o tome. Bleiburg s dogodio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije