Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
euromoney

Puljić: Velikima tek mali dio novca iz fondova EU

ljerka puljić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
20.01.2015.
u 20:07

Stotinjak potencijalnih ulagača i sudionika konferencije Euromoney slušalo je ministra Grčića, izvršnu potpredsjednicu Agrokora Ljerku Puljić i predsjednika uprave PBZ-a Božu Prku kako analiziraju ključne probleme i ciljeve hrvatskog gospodarstva

- Mislim da možemo vidjeti neke važne signale ekonomskog oporavka u Hrvatskoj – optimistično je najavio potpredsjednik Vlade Branko Grčić prezentirajući investitorima "brojke" za industrijsku proizvodnju, izvoz i turizam, tri aduta na koja država računa u pokretanju rasta. Stotinjak potencijalnih ulagača i sudionika konferencije Euromoney slušalo je ministra Grčića, izvršnu potpredsjednicu Agrokora Ljerku Puljić i predsjednika uprave PBZ-a Božu Prku kako analiziraju ključne probleme i ciljeve hrvatskog gospodarstva.

– Blizu smo nule, ali još ispod nje. Moramo srezati deficit za oko 1% BDP-a. Ne možete rezati ulaganja u javni sektor i imati rast gospodarstva. U nekoliko sljedećih godina javna potrošnja bit će kritičan faktor za BDP – rekao je Grčić.

Govoreći o utjecaju kretanja BDP-a na privatni sektor, Ljerka Puljić podsjetila je kako je 2011., kad smo godinu završili na nuli, Agrokor rastao jer je još uvijek jako ovisan o domaćoj potražnji, jer im oko 30 posto tržišta čine građani.

Na Prkino pitanje je li Vlada učinila dovoljno da povuče sredstva iz fondova EU, ministar Grčić najavio je više od 11 mlrd. eura vrijedne javne investicije.

Puljić je istaknula da se Vladina ulaganja mogu dobro odraziti i na realni sektor jer će netko raditi na tim projektima. Iako su i oni kao privatna tvrtka dugo pripremljeni za povlačenje novca iz EU fondova, programi su predviđeni uglavnom za male i srednje tvrtke.

– U prvoj godini samo velike tvrtke mogu biti pripremljene, nije lako zadovoljiti kriterije, pa se neće povući puno novca, dok istodobno veliki neće moći udovoljiti kriterijima za pristup novcu ili će biti simboličan iznos – za nas je to, recimo, pet milijuna eura za poljoprivredni razvoj – kaže Lj. Puljić.

>>Grčić: Najvažnije je da RH pozitivne trendove iz 2014. održi i 2015.

>>Euromoney proglasio Zagrebačku burzu najboljom u Središnjoj i Istočnoj Europi

Komentara 1

Avatar maximus69
maximus69
21:07 20.01.2015.

Bolje da ti iz Agrokora plate svoje dugove dobavljačima, oni guše cijelo gosporarstvo sa svojim rokovima (ne)plaćanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije