Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Etiketa sve odaje

S bocom vina isto je kao i s lijepom, šarmantnom ženom

Vinska klet Kurtalj
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
04.09.2014.
u 15:52

Poznati plešivički vinar Drago Kurtalj predstavio novu opremu svojih butelja, čiji je autor dizajner Vanja Cuculić

S bocom vina isto je kao i s lijepom, šarmantnom ženom – dotjerana, ušminkana, atraktivno odjevena, naravno da će privući svačiju pozornost.

Tako je i s vinom; etiketa, oprema butelje njegov je važan izlog, prva i počesto presudna poruka potencijalnom kupcu. Pa je tako izrada primjerenih naljepnica postala prava umjetnost, a svjesni su toga sve više (ne i dovoljno!) i domaći vinari.

Pošao je od te činjenice poznati plešivički vinogradar i vinar Drago Kurtalj. U mjestu Plešivica, na istoimenoj planini, već je više od 300 godina njihovo obiteljsko imanje. Kuća je povijesne i arhitektonske vrijednosti, rijedak primjer u nas stambene klasicističke arhitekture izvan gradskih naselja. U starom podrumu zidanom od kamena s boltama i danas su drvene bačve, ali su Kurtalji uredili i novi suvremeno opremljen podrum i atraktivnu kušaonicu koja može primiti 20-ak gostiju, na finu kapljicu i na domaće specijalitete.

Mladi gazda Drago od svojih sorti na odličnim položajima radi rajnski rizling, graševinu, zeleni silvanac, sivi i crni pinot te portugizac. Ima dakako i drugih sorata, starih tamošnjih, a od moslavca, silvanca, rizlinga, chardonnaya i još poneke druge bobe spravlja vrlo pitak i dojmljiv pjenušac RDI. Uskoro će na tržište i njihovo prvo ledeno vino, rajnski rizling iz berbe 2011.

Djelić Plešivice, ogranak Plešivičke vinske ceste odnosno „malu Plešivicu u Zagrebu“ Kurtalj je otvorio u srcu grada, na Novoj Vesi 8 – svoju Vinsku klet.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Uz vlastita vina nudi tamo i kapljicu svojih plešivičkih kolega, a srijedom se okupljaju ljubitelji i poznanici, željni pravog domaćeg zalogaja (cušpajzi!) uz čašicu finog vina. Na tako elitnom mjestu sada je, uz pomoć supruge Dubravke i sestre Mirjane te konzultanta Nena Masleka, upriličio i promociju novih etiketa svojih butelja – od pjenušca DRI, rajnskog rizlinga, zelenog silvanca do sivog i crnog pinota.

Etikete je izradio ugledni dizajner Vanja Cuculić, koji se već istaknuo efektnim naljepnicama za vina. Rođen je 1977. godine u Rijeci, stekao je brojna priznanja za svoje radove, a okušao se u brojnim dizajnerskim i grafičkim područjima, od kazališnih do vinskih tema, sa svojim studiom Cuculić.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Na promociji je objasnio da svako vino ima vlastitu etiketu, razlikuju se po stiliziranom dimu iz također stilizirane kuće Kurtaljevih, dok za pjenušac iz dimnjaka izlaze – mjehurići. Vrlo efektno, atraktivno, stručno – ukratko, vrhunski.

I tako je uoči skorašnje berbe, za koju je usprkos neprestanoj kiši ipak optimističan, Drago Kurtalj upriličio pravu veselicu, s poznatim tamošnjim specijalitetom greblicom, kotlovinom i gulašem od divljači. Domaćin, poznat i kao strastveni glazbenik, s članovima sastava Ex Pannonia i sam je zapjevao za razdragano društvo.

>>Nevena Rendeli u Provansi: Čak im je i stolno vino ukusno, a glava drugi dan ne boli

Komentara 1

LO
Lopovenavjesala
20:11 04.09.2014.

.... I trebaš je ispit, iskoristit i bacit. :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije