Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

ROSÉ - besramna podatnost sljubljivanja sa svakom hranom

rose vina
Foto: Shutterstock
31.10.2015.
u 11:00

Jeste li znali? Francuska je najveći proizvođač rose vina na svijetu, pokriva 28% svjetske proizvodnje, a vodeća je regija u kojoj se proizvede 35% ukupne domaće proizvodnje, tj. 141 milijun boca godišnje, je Provansa

Prva rose vina vuku korijene iz stare Grčke jer su Grci pri prakticirali kratku maceraciju, što bi rezultiralo svjetlijom bojom. Tri su načina proizvodnje rosea, maceracija, blending i saignée .

Maceracija podrazumijeva namakanje krutih dijelova grozda zbog izdvajanja supstancija, uključujući, naravno, i boju. Intenzitet boje ovisi e o duljini maceracije, tj. što je dulja intenzitet boje bit će jači i obrnuto. Blending tehnika proizvodnje rosea podrazumijeva miješanje bijelog i crvenog vina, a dopuštena je jedino u proizvodnji šampanjaca, i to samo u Champagni. Saignée ( fran . krvariti) metoda je proizvodnje crvenih vina kod koje se nakon muljanja dio mošta otoči da bi se dobila veća koncentracija crvenog vina. Otočeni mošt se vinificira u rose vino. Među domaćim roseima višestruki Zlatni somelier Klaudio Jurčić izdvaja Saints Hillsovu ‘Štiklu’ 2014., čistokrvni rose na bazi Plavca malog. Vino zrelijeg i kompleksnog aromatskog profila, prepoznaju se mirisi višnje, maline, note mediteranskog bilja, balzamska crta i začini, lagano rustikalno, mesnato, finih tanina, sortnog karaktera, gotovo da okus traje cijelu vječnost.

S obzirom na to da su Francuzi majstori rosea, preporučuje i Miraval 2014., iz provansalske kuće Perrin&Jolie&Pitt, plod suradnje Angeline Jolie, Brada Pitta i poznate vinarske obitelji Perrin. Miraval je spoj četiriju sorti, cinsaulta , grenaša i syraha te bijele sorte rolle . Atraktivne boje, delikatnog voćno-cvjetnog mirisa jagode, maline, citrusa te ruže. Na nepcu zaokruženo elegantne strukture, fino integriranih kiselina i ugodne mineralnosti. Još jedna anđeoska kapljica stiže iz Provanse: Whispering Angel nastao je kako inspiracija na malu kapelicu koja se nalazi na posjedu vinarije. Inače, kreatori ovog prekrasnog rosea su Sacha Lichine , čovjek jakog vinarskog backgrounda, i Patrick Leon, nekada direktor Chateau Mouton Rothschilda. Vino od triju tipičnih provansalskih sorti, grenaša , rollea i syraha, prekrasne boje lososa, a mirisom dominiraju primarne voćne arome malina, jagoda i grejpa isprepletene s delikatnim notama mediteranskog bilja. Na nepcu je suho, glatke teksture i mekano, zrelijih kiselina, u finišu toplo.

Rose vina zbog svježine, lagane strukture i lepršavosti gastronomski su podatna za sljubljivanje te sjajno prate salate, rozbif, carpaccia, pršute, svježu tunu, sirove i marinirane ribe, školjke, tjestenine i rižota na bazi laganijih umaka, sireve, ribe, bijelo meso, tapase, azijsku kuhinju...

>>Njegova kuhinja nadmašuje sva očekivanja, a svaki slijed doživljaj je koji časti oči i nepce

>>I kad imamo sve, tuđe je slađe...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije