Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godina koze

Kokoš se kuha cijela, riba se ne jede do kraja, a prase nosi sreću

Asia restoran
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
1/8
20.02.2015.
u 14:23

Uz obilje pucnjave Kinezi su ušli u još jednu godinu koze. Slastica od rižinih rezanaca dijeli se kako bi svi doživjeli blagostanje

Po kineskom vremenu, 19. veljače u 7.48 sati najmnogoljudnija zemlja proslavila je prijelaz iz godine Konja u godinu Koze.

Uz obilje pirotehnike, vatromet i prasak petardi, Kinezi – njih 1,4 milijarde – prema vjerovanju, otjerali su od svojih domova čudovište, Nian Gao, koje upravo u toj noći izlazi iz svog brloga i pokušava ugrabiti djecu ili sitnu stoku.

S obzirom na to da se čudovište boji i svjetlosti, u domovima Kineza osvijetljena je, pa i najmanjom svjetiljkom, svaka prostorija, a svi su na okupu te se vrata doma zatvaraju.

Zbog toga milijuni Kineza koji žive diljem svijeta uoči Nove godine putuju kućama.

Godina ženske energije

Godina Koze, prema predviđanjima kineskih astrologa, neće početi previše mirno jer će već krajem ožujka biti ponešto nevolja, baš kao i na kraju prosinca te u prvim danima siječnja, no generalno bi trebala donijeti i mir i sklad, za što je zaslužna ženska energija – jin.

Sukobi će se rješavati pregovorima, a sila i rješavanje stvari ‘preko koljena’ neće biti učinkoviti. Godina Koze je i godina ‘pospremanja’ emocija i traženja balansa između duše i tijela. Tako objašnjavaju kineski astrolozi, a Kinezi koji žive u Zagrebu i ove su se godine potrudili oko blagdanskog stola na kojem, objašnjavaju, ne smije ništa nedostajati.

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Svaka namirnica i način na koji je pripremljena nosi svoju priču, a uprava njihova različitost i simbolika popularni su među brojnim Zagrepčanima koji rado posjećuju restoran Asia u prigodi prelaska godina. Crveno i zlatno boje su bez kojih nema proslave, a one prate uređenje stola, ali i odjeću domaćina, posebno najmlađih.

Xiatong Chen Li već dvadesetak godina živi u Zagrebu i vodi popularni restoran u Novoj vesi.

– Mi Kinezi okupljamo se za stolom s obitelji i iznosimo hranu koja se spremala danima. Okupljanje je uvijek u domu najstarijih članova obitelji i simbolizira zajedništvo.

Puno je simbolike u kineskoj tradiciji pa i u gastronomiji. Tako novogodišnja večera podrazumijeva istovremeno iznošenje sve hrane na stol i dijeljenje.

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Hrana se servira na pladnjevima s kojih svi uzimaju pomalo. Tako se kokoš – dji – obvezno kuha cijela kako bi se dio hrane sačuvao za loše razdoblje kiša i hladnoće, a riba – jiaozi – nikad se ne pojede do kraja jer se tako priziva blagostanje. Juha se ne servira kao poseban slijed, već se paralelno s jelima pije kako bi se hrana umilila želucu koji te noći ima puno posla – kaže gospođa Xiatong kojoj u posjet redovito stiže obitelj iz Kine.

Juha od riže umjesto pića

Juha se pije iz zdjelica umjesto vode i vina, a ljubitelji piva, kojih je nešto manje, nazdravit će ipak iz čaša. Rižino pivo, vino i rakija ne piju se uz jelo, već prije ili poslije jer, objašnjava nam vlasnica restorana, želudac ne voli nagle promjene temperature – toplo i hladno.

Hrana se istovremeno vlaži i umacima te se neprestano pije juha od riže koja se servira svima i u velikim količinama te ispija kako bi se hrana bolje smjestila u želucu. I dok se nižu kineske poslastice, malo mjesta valja ostaviti za jelo koje se sprema samo jednom u godini. Riječ je o kolaču koji nije kolač, a ni slastica na kakve smo navikli, već su to valjušci od rižina brašna koji se u woku pirjaju s mesom i povrćem uz dodatak sojina umaka i rižina vina. Vrlo je važno da se njima zaslade baš svi jer dijeljenje ovog specijaliteta simbolizira dijeljenje svega dobrog što će obitelj kroz godinu doživjeti.

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Foto: Danijel Berković/Pixsell

>>Crvene banane, bodljikave tikvice i plavi krumpiri hit su u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije