Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ta priroda...

Istraživači otkrili nove činjenice o kofeinu i iznenadili svijet

kava
Foto: Press Association/PIXSELL
05.09.2014.
u 12:40

Victor Albert i 60 njegovih kolega iz cijelog svijeta mapirali su gene kave, a rezultati su objavljeni u časopisu Science.

Znanstvenici su analizirali DNK kave i zaključili da je ono zbog čega je ljudi toliko vole, kofein, zapravo genetski hir i nema nikakve veze s kofeinom u čokoladi ili čaju.

"To je slučajnost zamrznuta u prostoru, najvjerojatnije pod utjecajem prirodne selekcije", izjavio je biolog Victor Albert sa Sveučilišta Buffalo.

Albert i 60 njegovih kolega iz cijelog svijeta mapirali su gene kave, a rezultati su objavljeni u časopisu Science, piše CBS News.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Otkriveno je da se kofein razvio odvojeno u kavi, čaju i čokoladi s obzirom na to da se nalazi u različitim genima te u različitim dijelovima genoma biljaka.

Kad je jednom kava mutirala i dobila kofein, ne samo u zrnu, već i u lišću u kojem je zapravo još prisutniji, ispostavilo se da je to odlično za biljku, pojašnjava Albert i dodaje da razne bube ne napadaju lišće kave jer ne vole kofein, za razliku od primjerice, pčela, koje ga obožavaju.

>>Provjerite pijete li previše kave. Ovisnici o kofeinu imaju veći rizik od dijabetesa

>>Kava – spavanac: Najefikasniji lijek protiv umora!

Komentara 8

Avatar fidelio
fidelio
16:24 05.09.2014.

Ovaj je slučajni novinar zamrznut u članku, najvjerojatnije pod utjecajem prirodne selekcije... Ispostavilo se da je Večernji odlično mjesto za njega, jer dobije plaću i bez izraženog talenta.

IM
imotadin
14:55 05.09.2014.

Gdje je tu vijest? Ili: što je pisac htio reći?

Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
13:53 05.09.2014.

Bog nas blagoslovio kofeinom i konopljom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije