Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvaranje poglavlja

Blic: Hrvati su put Srbije u EU uvjetovali 'paprenim' zahtjevom

Zastava Europska unija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
06.07.2016.
u 07:03

Dosad nepoznat zahtjev tiče se pitanja nestalih, odnosno od Srbije se očekuje suradnja sa susjedima što se tiče nestalih i promptna razmjena informacija, kazao je Kovač

U tekst zajedničke pozicije Europske unije koje su usuglasile sve države članice i koji definira obveze Srbije u pregovorima o članstvu u EU ušlo je čak pet hrvatskih zahtjeva, među kojima je i onaj da Srbija mora osigurati prava žrtvama rata te im osigurati pristup pravdi i pravosuđu bez diskriminacije, što otvara vrata traženju prava na odštetu, rekao je jučer ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Ipak, od tog se zahtjeva odustalo jer su europski čelnici odbili raspravljati o tom bilateralnom pitanju između dvije zemlje na putu Srbije u EU, piše “Blic”.

– Čelnici u Bruxellesu bili su bijesni kada su čuli novi uvjet iz Zagreba. Pitanja reparacije nema nigdje u europskom pravu i ono se može naći eventualno u sporazumu o prekidu rata između dvije zemlje. Hrvati su tražili obeštećenje žrtava rata te da se riješi pitanje nestalih osoba, a što se tiče obeštećenja, nije spomenut konkretan iznos – rekao je izvor za Blic. 

Kovač je jučer rekao kako su u mjerila ušli i ranije poznati zahtjevi Hrvatske da Srbija mora izbjegavati sukob nadležnosti pravosuđa, odnosno da zakon koji se provodi u Srbiji ne može biti važeći za Hrvatsku, potom da Beograd mora osigurati zaštitu manjina i poštivati međudržavne sporazume te da Srbija mora poštivati sve odluke Haaškog suda.

Dosad nepoznat zahtjev tiče se pitanja nestalih, odnosno od Srbije se očekuje suradnja sa susjedima što se tiče nestalih i promptna razmjena informacija, kazao je Kovač. Nije želio komentirati navode o ucjenama u srbijanskim medijima kazavši da se Hrvatska ne upušta u prepucavanja.

>>Hrvatska odustala od blokade, Srbija otvara pregovore 19. srpnja

>>Hrvatski zahtjev prihvaćen: odštete žrtvama rata uvjet za EU

Komentara 30

DU
Deleted user
08:11 06.07.2016.

sada kada zajasi slucajni, braco srbi ne brinite..jos cemo mi vama ako treba placati ulazak u EU

KI
kinez14
08:03 06.07.2016.

Mi ucjenjujemo zahtjevima a srbi su ucjenjivali puskama. Iza nasih ucjena nece ostati niti jedna mrtva glava a iza srpskih je ostalo na desetke tisuća.

Avatar navijač
navijač
08:14 06.07.2016.

Nikad srbija neće moći nadoknaditi štetu za sva zla koja već 150. godina čini Hrvatskoj , a i danas. Bilo bi dovoljno i to da se napokon uljude i počnu ponašati kao pošten narod , ali više ja vjerujem onoj staroj narodnoj " od zla dida zli i unuci " .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije