Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUNČANI HVAR Skupština prekinuta zbog odlučnosti HFP-a

Duvnjak pokopao Orcove i Polančecove planove

13.03.2009.
u 18:04

Izvanredna skupština Sunčanog Hvara danas je trajala satima, a završila je tako da se nije glasovalo ni o jednom prijedlogu. Financijska i vlasnička drama hvarskih hotela nakon toga samo se produbila jer su Orco grupa i Fond za privatizaciju na potpuno drukčijim pozicijama.

To je bilo jasno odmah na početku skupštine kada je Orco pokušao diskvalicifirati HFP jer nije imao punomoć Agencije za sanaciju banaka da glasuje u njihovo ime iako te dvije institucije zajednički djeluju i imaju sporazum o tome.

Ništa od dogovora
Nakon stanke stigla je taksijem i punomoć DAB-a, ali Orco daje protuprijedlog dnevnog reda jer je bilo jasno da će HFP glasovati protiv odluke da se upravi Sunčanog Hvara odobri raspolaganje nekretninama u vrijednosti većoj od 800.000 kuna. Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a, u stanci je izjavio: Ni pod kojim uvjetima neću potpisati rasprodaju hotela Sunčanog Hvara.

Dragan Lazukić, predstavnik Orca, kaže pak da je donošenje odluke preduvjet i stvar vezana uz dogovor koji je potpredsjednik Vlade Damir Polančec postigao s čelnicima Orca u Parizu prije 20-ak dana. Ipak, Lazukić i predsjedatelj skupštine, Orcov odvjetnik, pokušavaju s drugim planom – na skupštinu stavljaju dogovor iz Pariza, tek malo izmijenjen, među ostalim o prijenosu 29 posto dionica HFP-a na Sunčani Hvar.

Duvnjak kaže da je osporavao skupštinu i dnevni red, a Orco na kraju napušta skupštinu i ne glasuje o vlastitim prijedlozima. Glasnogovornik Damira Polančeca Tomislav Mazal u objašnjenju neobičnih zbivanja na skupštini Sunčanog Hvara kaže da odluke nisu donesene iz formalnih razloga, a u jednom trenutku nedostajao je i kvorum. To znači da je plan koji je potpredsjednik Vlade prezentirao gradskom vijeću Hvara i dalje aktualan.

Fond za privatizaciju uplatio je na račun Sunčanog Hvara 15 milijuna kuna za plaće, što znači da je gužva u Sunčanom Hvaru, i to prije sezone, i te kako velika. Nova skupština zakazana je za 31. ožujka, a dotad će se valjda razjasniti sudbina Polančecova pariškog dogovora koji je danas, bilo to formalno ili ne, praktično pokopan.

Dugovi
Upravni odbor HFP-a i Vlada još nisu potpisali dogovor s Orcom o prijenosu dionica i zamjenskim nekretninama. Vedran Duvnjak, sudeći po njegovu današnjem stavu i ponašanju, nije spreman potpisati nijedan novi sporazum koji bi imalo izlazio iz JPP sporazuma iz 2005. godine, kada je Orco ulazio u Sunčani Hvar, ili bi mogao pogodovati Orcu.

Razočaran ishodom, Lazukić poziva na što hitnije rješenje potvrđujući da pregovara s novim partnerima za ulazak u Sunčani Hvar. Tvrtka je zadužena za čak 400 milijuna kuna, a Lazukić kaže da je za obnovu triju hotela potrošeno 450 milijuna kuna.

Želite prijaviti greške?