Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raiffeisen Bank Austria – počinje povoljna prodaja 1600 stanova

Cijene kvadrata niže i do 29 posto

06.03.2009.
u 19:44

Zamrlo hrvatsko tržište nekretnina koje je palo čak 80 posto, investitori i banke, glavni sudionici na tržištu, pokušavaju pokrenuti različitim akcijama. Prva se oglasila RBA koja 10. ožujka pokreće povoljnu prodaju 1600 stanova u 30-ak projekata.

Banka je prije toga okupila građevinare, svoje klijente koje financijski prati, i dogovorila uvjete akcije – obje se strane moraju odreći dijela profita – građevinari moraju spustiti cijenu kvadrata, a banka kamate na stambene kredite. Posao koji je okupio desetke građevinara završen je, a kako doznajemo, cijena stanova past će od 10 do 29 posto.

Uglavnom će popust biti oko 14 posto. U akcijskom fondu koji ima 1600 stanova u 14 hrvatskih gradova, oko 40 posto ili više od 600 stanova odnosi se na Zagreb. Povoljna prodaja bit će i u ostalim velikim gradovima poput Karlovca, Varaždina, Zadra i drugih. Najveći popust, od 29 posto, vrijedit će za velike stanove jer se oni najteže prodaju na svim lokacijama.

Kamate od 5,5 do 6,25
U Zagrebu će novo naselje Lanište biti jeftinije od 10 do 15 posto. Ako je sada cijena kvadrata na toj lokaciji oko 1700 eura, u povoljnoj prodaji bit će niža od 170 do 255 eura, što znači da će najniža cijena četvornog metra stana biti oko 1550 eura. RBA će svojim klijentima ponuditi posebne uvjete kreditiranja kupnje stanova, što uključuje nove, do 25 posto niže kamate, mogućnost kreditiranja 100 posto vrijednosti stana te povoljnije kriterije za odobrenje kredita. Nove, niže kamate bit će od 5,50 do 6,25 posto.

Kao posebnu pogodnost u RBA ističu fiksne kamatne stope do dvije godine, a potom se očekuje poboljšanje uvjeta u okolici i sniženje tržišnih kamata. Povoljnija prodaja stanova u recesijskim uvjetima pobudila je veliko zanimanje, telefoni su, kažu u RBA, užareni, a sve pojedinosti banka će predstaviti 9. ožujka, dan uoči akcije. Kakve bi rezultate mogla donijeti ova prodaja?

Teško ispod 1500 eura
Josip Galinec, čelnik Industrogradnje, koja nije klijent RBA, kaže da treba pozdraviti akciju, jer bez financiranja banaka nema građevinarstva ni stanogradnje.

– U krizi tržišta više od starih pogođene su nove tvrtke, koje nisu imale vremena stvoriti akumulaciju, ali nepovratno je prošlo vrijeme jeftine gradnje nekvalitetnih stanova koji su prodavani po suludim cijenama – tvrdi Galinec.

Potencijalne kupce međutim muči pitanje hoće li cijene kvadrata još padati.

Ipak, Jasminka Biliškov iz Udruženja nekretnina pri HGK kaže da ne očekuju pad cijena, primjerice u Zagrebu, niže od 1500 eura po kvadratu.


Neprodani stanovi u najam

Budući da je u Hrvatskoj čak 13.000 neprodanih stanova, intenzivno se smišljaju modeli po kojima bi se ti stambeni kvadrati dali u najam. Takav je model već pokrenuo Ivić Pašalić u Odri.
– Bolje da se iznajme nego da stoje neprodani – kažu u Colliersu. (I. P. Š.)

Želite prijaviti greške?