Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog pada rublje

Švicarci naplaćuju štednju, pala rata kredita u francima

švicarac
Foto: Boris Ščitar
19.12.2014.
u 07:12

Švicarska središnja banka uvodi negativnu kamatnu stopu od -0,25 posto na velike depozite kako bi oslabila švicarski franak

Švicarska središnja banka iznenadila je tržišta najavivši da od 22. siječnja uvodi negativnu kamatnu stopu od -0,25 posto na depozite veće od 10 milijuna franaka kako bi oslabila švicarski franak. Sankcije Rusiji, pad cijene nafte i kriza u eurozoni pojačale su interes za švicarski franak pa su pritisci na jačanje njegova tečaja natjerali banku na akciju, kako bi održala obećanje da će svim silama braniti tečaj od 1,2 švicarska franka za jedan euro.

Tržište novca reagiralo je tako da se tečaj franka u odnosu na euro vratio na razinu iz listopada, odnosno lagano je izgubio na vrijednosti. S druge strane, burze su reagirale izuzetno burno pa je većina europskih indeksa skočila za više od dva posto, s naglaskom na francuski CAC 40 koji raste 2,74 posto. Na američkim tržištima novca reakcija je bila puno jača pa je tako franak u odnosu na dolar pao na razinu koja nije zabilježena već dvije godine.

Očekuje se jaka reakcija i s burzi dionica, odnosno da će američko tržište kapitala rasti po sličnim stopama kao i europska. Hrvatska narodna banka korigirala je tečaj franka u odnosu na kunu za 1,78 posto. Drugim riječima, za osobe koje imaju ratu kredita u iznosu od 5000 kuna pad franka znači uštedu od 8,9 kuna.

>>Cijena nafte prepolovila rubalj, Rusija ulazi u recesiju – građani: Kriv je Krim

>>Udruga Franak pozvala vlast na uvođenje privremenog moratorija na ovrhe

Komentara 2

DH
dalibor.hren
07:51 24.12.2014.

Za popi...ti od sreće! Rata će mi, nakon što je porasla za 2.200,00 kn, pasti za 8,9 kuna? Supač!

LE
leica2003
16:36 24.12.2014.

Ludilo, ne znam kud ću sad sa viškom novaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije