Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskid ugovora

Slučaj Sunčani Hvar HPF i Orco rješavat će arbitražom

'hvar_PXL_unu_100624'
''
22.07.2010.
u 11:40

Orco je od 2005. godine uložio 55 milijuna eura u Sunčani Hvar i ne misli tako lako odustati od svega. Financijska i krim-policija opet češljaju knjige

Zbog nepoštovanja sporazuma o Sunčanom Hvaru, Hrvatski fond za privatizaciju prije nekoliko dana poslao je Orco grupi dopis o jednostranu raskidu ugovora koji na snagu stupa sa 13. srpnja. Ta je odluka zasad razveselila, čini se, jedino gradonačelnika Grada Hvara Pjerina Bebića koji već nekoliko godina upozorava kako se od ulaska Orco grupe u Sunčani Hvar broj turista u Hvaru neprestano smanjuje.

Pogrešan koncept

Bebić je zatražio susret s premijerkom Jadrankom Kosor koja je, kaže, mnogo raspoloženija za suradnju od Ive Sanadera, kako bi riješili pitanje imovine Grada unutar Sunčanog Hvara.

U isto vrijeme, ni član Nadzornoga odbora Sunčanog Hvara i regionalni direktor Orca za jugoistočnu Europu Dragan Lazukić, ni predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak ne žele ništa komentirati o slučaju.

Naime, Orco grupa 2005. godine ušla je u Sunčani Hvar, a ubrzo su stigle prve optužbe pojedinaca kako je posve pogriješeno u poslovnom konceptu, odnosno elitnom turizmu. Orco je to sve vrijeme opovrgavao, a kako je Lazukić nedavno izjavio u intervjuu za Večernji list, pogrešno se u medijima stvaralo mišljenje kako je Sunčani Hvar tvrtka slučaj.

– Orco je u ovaj projekt uložio 55 milijuna eura vlastita novca i ne može se samo tako nekome prepustiti sav taj novac – odgovorio je tada Lazukić. Sunčani Hvar 2005., kada je došao Orco, imao je 105 milijuna kuna kredita prema bankama, a danas ima ukupno 390 milijuna kuna, kako doznajemo, a ne 580 milijuna kuna kako su neki mediji spominjali.

Orco grupa jučer je u Parizu objavila priopćenje u kojem svojim dioničarima objašnjava sve u vezi sa Sunčanim Hvarom te tvrdi kako je HFP godinama sustavno kočio djelovanje Orco grupe, pa je na kraju ugovor raskinut.

– Orco neće tolerirati neutemeljene napade HFP-a i neće se ustručavati tražiti pravdu na međunarodnoj razini te zahtijeva da HFP odmah odobri javnu objavu dioničarskoga sporazuma i svih naših dopisa upućenih fondu – stoji u jučer objavljenom priopćenju Orco grupe.

Založno pravo

S druge strane, HFP već neko vrijeme tvrdi kako Orco ne ispunjava obveze dogovorene sporazumom. Na početku godine Sunčani Hvar je, uz pozajmicu od 60 milijuna kuna Orco grupi, trebao vratiti i pozajmicu od 15 milijuna kuna HFP-u, što nije napravljeno. HFP je u zamjenu za to tražio založno pravo na neke nekretnine, na što im je Orco, navodno, predložio da sami s bankama dogovore gdje da upišu založno pravo. Također je htio prodati neke nekretnine, čemu se HFP oštro usprotivio. No, to su samo neki od razloga zbog kojih je HFP zatražio raskid ugovora. Orco sada, kako doznajemo, ima 15 dana da vrati 7 posto dionica HFP-u, a ne napravi li to, HFP ima 30 dana za podizanje tužbe i stavljanje zabrane raspolaganja tim dionicama. Ovaj će se slučaj očito rješavati arbitražom prema međunarodnim standardima na zahtjev Orca, a arbitraža ipak traje kraće od sudskog postupka.

 

Komentara 6

DU
Deleted user
12:30 22.07.2010.

\"Orco\" ionako nije specijalist za turizam i hotelijerstvo nego investicijski fond koji se uglavnom bavi (pre)prodajom nekretnina po cijeloj EU, a posljednjih godina uglavnom u postkom. državama EU. I dapače, uzdrmani su krizom i recesijom u građ. sektoru te bi \"Sunčani Hvar\" bio uteg oko vrata \"Orco\" grupe i u boljim vremenima za njihovu branšu, a kamoli u uvjetima posvemašnje krize širom EU. Kako je njihov moto kupi jeftino i prodaj što je moguće skuplje (take money and run), za očekivati je dugotrajnu parnicu gdje će tradicionalno RH (Hrvatski fond za prihvatizaciju, humoristički rečeno) izvući kratak kraj. Ionako je \"Sunčani Hvar\" bila neka kašeta puna brokava, a i ostat će i nakon ORCO. Zašto? Zato jer su bila dva lokalna smrada koji su istunelirali tvrtku početkom 90-ih kad su i prognanici bili smješteni u nekim hotelima i kad nije bilo turizma u uobičajenom opsegu na otocima. Pa je kasnije tvrtka godinama hvatala dah i uopće se nije investiralo u hotele (tzv. minjat lancune strategija), štoviše varali su agencije navodeći smještajne uvjete u hotelima koje u stvarnosti nisu imali. Uslijedila je zatim velika kriza jer agencije su odbijale dovoditi goste u oronule, slabo vođene hotele grada Hvara, a tvrtka tonula u crvene brojke. I onda je na scenu stupio notorni Kutlin alat, zvan HFP i pod sumnjivim uvjetima je pušten unutra u \"Sunčani Hvar\" netko tko je u startu imao namjeru to kasnije sve skupo rasprodati kad se tvrtka istranšira. A u nekretninama imate gomilu prljavog veša iz prethodnih epoha, poput tražbina povrata nacionaliziranih zgrada (danas hotela, poput Dalmacije), neriješenih zemljišta i zgrada Crkve i grada Hvara itd.

DU
Deleted user
13:09 22.07.2010.

mikrogrizzly, kako sam spomenuo u jednom od prijašnjih postova, \"specijalizirani\" ulagači u turizam uglavnom ne postoje, orco je developer, što je dosta tipičan profil ulagača u turizam. nije to \"take money and run\" nego podjela posla, jedni se razumiju uu privlačenje posla i ulaganje, a neki sasvim drugi u vođenje posla. taj profit treba itekako zaraditi, a uz to idu brojni rizici, a ključna riječ je poduzetništvo, poduzeti nešto što drugi nisu, napraviti nešto ni iz čega. ne može izgleda brežnjev-staljinovom mentalitetu, koji očito vlada kod nas, desetljećima nakon što je propao u sssr-u, nikako u glavu ući da privatna incijativa pokreće ekonomiju u svim uspješnim zemljama svijeta, a ne odluke kojekakvih \"generalnih sekretara\". pitanje je samo jesu li komunisti plemensko-azijskog tipa doista tolika većina u nas u odnosu na one koji bar deklarativno zazivaju evropu. po ponašanju diljem države izgleda da jesu. ostaje se samo nadati se da će arbitraže u ovom slučaju, eventualno u slučaju hota, rockwoola i sličnih - oguliti državnu blagajnu do kraja. ekonomsko ropstvo je još za nijansu bolja alternativa od azijatskog neokomunizma...

DU
Deleted user
13:16 22.07.2010.

Developers su svugdje vrlo visoko na top-listama najviše bogatih i to je doista posao u stilu take money and run jer oni kupe parcelu, uzdignu građevinu i potom prodaju te dignu sidro i traže novu prigodu. Oni se ne osvrću unatrag na utjecaj koji ostavljaju njihovi projekti na lokalitet, prirodu, tamošnje ljude i dr. Znači, kapitalizam par excellance - dignu novac i nestanu... Na što liči primjerice španjolska obala nakon što je gomila tamošnjih i inozemnih developers omastila brk? Pa je bilo odmah jasno da je \"Sunčani Hvar\" kao jedinstveni lanac hotela kupljen samo zato da bi se rastranširao (jer su svi hoteli uvezani kao neprekinut niz u pogledu vlasništva i problema oko izvan/knjižnosti). Kakav turizam, kakvi bakrači! Da je njima bilo do turizma na duge staze onda bi prvo išli u izbjegavanje konflikta s lokalnim pučanstvom jer je to ključ dugoročnog uspjeha, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije