Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati Petrola

Regulacija cijena energenata imala je značajan utjecaj na poslovanje Petrol grupe

Benzinska postaja
Duško Marušić/PIXSELL
11.11.2022.
u 10:51

Godina 2022. započela je kontinuiranom epidemijom koronavirusa i stabilnim gospodarskim rastom koji je pratila i visoka cijena goriva i energenata, čiji je rast dodatno potaknut ratom u Ukrajini. Prosječna cijena barela sjevernomorske sirove nafte Brent Dated u eurima bila je 75 posto viša u prvih devet mjeseci 2022. nego u istom razdoblju prošle godine

Nadzorni odbor Petrola d. d. Ljubljana na 21. sjednici primio je na znanje Izvješće o poslovanju grupe Petrol i Petrola d. d. Ljubljana u prvih devet mjeseci 2022. godine. U tom razdoblju godine grupa Petrol nastavila je poslovati u izazovnom gospodarskom okružju obilježenom energetskom krizom i državnom regulacijom cijena motornih goriva i energenata. Grupa Petrol u tom je razdoblju ostvarila EBITDA u iznosu od 98,3 milijuna eura i neto dobit u iznosu od 24,0 milijuna eura. Kao rezultat vladinih mjera na tržištu goriva, prilagođena bruto dobit smanjena je u Sloveniji za 108,9 milijuna eura, a u Hrvatskoj za 34,6 milijuna eura. Dodatni pad korigirane bruto dobiti u Sloveniji također je nastao kao posljedica regulacije cijena u području električne energije i prirodnog plina.

Bez obzira na izazovne okolnosti, Petrol ostaje pouzdan poslodavac i odgovoran partner kućanstvima, gospodarstvu i državi koji ulaže u razvoj poslovanja i zaposlenika s naglaskom na digitalizaciju i dekarbonizaciju. U promatranom razdoblju uspješno je završena integracija društava Crodux derivati dva d. o. o. u grupu Petrol.

Procjene poslovanja Petrol grupe do kraja 2022. godine još se ne mogu dati.

Daljnje pooštravanje uvjeta poslovanja

Poslovanje grupe Petrol u 2022. godini odvija se u vrlo složenim uvjetima energetske krize i državnih intervencija za ublažavanje njezinih posljedica, kako za stanovništvo, tako i za gospodarske subjekte. Godina 2022. započela je kontinuiranom epidemijom koronavirusa i stabilnim gospodarskim rastom koji je pratila i visoka cijena goriva i energenata, čiji je rast dodatno potaknut ratom u Ukrajini. Prosječna cijena barela sjevernomorske sirove nafte Brent Dated u eurima bila je 75 posto viša u prvih devet mjeseci 2022. nego u istom razdoblju prošle godine. Burzovne cijene električne energije i prirodnog plina rasle su do kraja kolovoza, a zaokret je uslijedio nakon što su ministri članica EU-a objavili prijedlog uredbe kojom su postigli politički dogovor o mjerama kontrole troškova energije. Unatoč tome, ostaje velika neizvjesnost oko kretanja cijena svih energenata u sljedećem razdoblju.

Visoke cijene energenata i rastuća inflacija bili su razlog državne regulacije cijena goriva, električne energije i prirodnog plina na tržištima na kojima poslujemo, što se snažno odrazilo na poslovanje Petrol grupe. U Sloveniji je tvrtka Petrol d. d., Ljubljana zbog navedenih mjera bila prisiljena 90 posto vremena od 15. ožujka 2022. do 21. lipnja 2022. prodavati gorivo po nižoj prodajnoj cijeni od nabavne. Vlada je lipanjskom uredbom ukinula ograničenje maksimalnih cijena i od 21. lipnja ograničila visinu marže trgovaca gorivom, isključujući benzinske postaje na autocestama. Međutim, marža određena za razdoblje od 21. lipnja do 16. kolovoza 2022. nije bila dostatna za pokrivanje svih troškova. I u Hrvatskoj, koja je drugo najvažnije tržište za grupu Petrol, a u kojoj su maloprodajne cijene naftnih derivata regulirane od 7. veljače 2022. nadalje, suočavali smo se s razdobljima prodaje

s negativnom maržom. Uspostavljene regulatorne mjere iz temelja mijenjaju uvjete poslovanja grupe Petrol. Osim toga, Petrol grupa nije vertikalno integrirana u naftnom biznisu (nema vlastiti pristup sirovoj nafti i vlastitu rafineriju) te je posljedično u potpunosti ovisna o uvozu motornih goriva. Grupa Petrol odgovorila je na zaoštrene uvjete poslovanja daljnjom optimizacijom troškova i racionalizacijom poslovanja te prilagodbom ponude postojećim uvjetima.

Poslovanje u prvih devet mjeseci 2022. pod utjecajem regulative

Grupa Petrol ostvarila je u prvih devet mjeseci 2022. godine prihode od prodaje od 7,0 milijardi eura, što je 128 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine. Na povećanje prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, osim povećanja nabavnih i prodajnih cijena goriva i energenata utjecali su i: povećana količinska prodaja goriva i derivata, pripajanje društva Crodux derivati dva d. o. o. grupi Petrol i regulacija cijena goriva. Najveći dio prihoda (50,2 posto) vezan je za grupu proizvoda Energija i rješenja, 44,2 posto prihoda odnosi se na prodaju goriva i derivata, a 5,5 posto na prodaju robe i usluga. Korigirana bruto dobit u promatranom razdoblju iznosila je 405,3 milijuna eura, što je 1 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2021. godine. Pozitivan doprinos uključenja društva Crodux derivati dva d. o. o. grupi Petrol na rast prilagođene bruto dobiti u potpunosti je bio poništen učinkom regulacije cijena goriva u Hrvatskoj jer regulirane cijene nisu omogućile pokrivanje troškova poslovanja. Grupa Petrol zbog Vladinih je mjera na tržištu motornih goriva, prema vlastitoj procjeni, zabilježila pad prilagođene bruto dobiti za 108,9 milijuna eura u Sloveniji i 34,6 milijuna eura u Hrvatskoj. Dodatni ispad izazvan je u Sloveniji u razdoblju od 21. lipnja do 16. kolovoza 2022. godine kada je pravilnikom utvrđena najveća dopuštena marža za motorna goriva koja nije omogućila pokrivanje svih troškova. Zbog regulacije naknada za električnu energiju od 1. veljače do 30. travnja 2022. te izjednačavanja kupaca prirodnog plina kućanstva i etažnih vlasnika od 1. siječnja 2022. (oboje u Sloveniji) bilježimo dodatnih 2,4 milijuna eura gubitka u usklađenoj bruto dobiti.

EBITDA je u prvih devet mjeseci 2022. godine iznosila 98,3 milijuna eura, što je 44 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2021. godine.

Grupa Petrol u otežanim okolnostima veliku pažnju posvećuje upravljanju troškovima koji uglavnom ostaju u okvirima godišnjeg plana iako je prodaja goriva povećana. Poslovni rashodi u prvih devet mjeseci 2022. godine iznosili su 350,5 milijuna eura, što je 62,6 milijuna eura ili 22 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine, od čega se 39,1 milijun eura odnosi na priključivanje Crodux derivata dva d. o. o. grupi Petrol, a ostatak uglavnom na račun rasta cijena energenata i troškova koji su izravno povezani s većom količinskom prodajom goriva te višim nabavnim cijenama motornih goriva.

Neto operativna dobit grupe Petrol u prvih devet mjeseci 2022. iznosila je 24,0 milijuna eura zbog smanjenja EBITDA-e zbog regulacije cijena goriva i derivata.

Bez obzira na pooštrene uvjete poslovanja, grupa Petrol i dalje ispunjava svoje financijske obveze prema bankama i kriterije proizašle iz investicijskog kreditnog rejtinga bonitetne agencije Standard & Poor's Rating Services.

Razvojni projekti i veliki događaji

Unatoč teškim uvjetima poslovanja, grupa Petrol nastavila je s razvojno usmjerenim projektima koji će dugoročno pridonijeti jačanju konkurentnosti i uspješnosti grupe.

Grupa Petrol nastavlja s energetskom tranzicijom i ispunjavanjem obveza održivosti. Grupa Petrol uložila je u prvih devet mjeseci 2022. u energetsku tranziciju 58,2 posto od ukupno 36,3 milijuna eura ulaganja u tom razdoblju. Većina ulaganja u energetsku tranziciju namijenjena je proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Na području proizvodnje električne energije iz energije vjetra, Petrol već upravlja dvjema vjetroelektranama u Hrvatskoj – VE Glunča i VE Ljubač. U Hrvatskoj je u tijeku i izgradnja triju solarnih elektrana – Suknovci, Pliskovo i Vrbnik, čija se proizvodnja očekuje početkom 2023. Početkom 2022. godine uspješno je završena implementacija SAP ERP sustava u svim ključnim tvrtkama u grupi Petrol. Započet je i projekt digitalizacije opskrbnog lanca za opskrbu benzinskih postaja, isporuku loživa ulja i plina te prodaju cilindara koji će biti dovršen u proljeće 2024. godine.

U prvih devet mjeseci ove godine uspješno je završena integracija Crodux derivata dva d. o. o. u Petrol grupu i E3 d. o. o. Od listopada tvrtka E3 u potpunosti je prešla na Petrolov informacijski sustav. Sinergije dvaju jakih brendova, prodajne mreže, baze kupaca i dobre prakse u području prodaje i trgovanja električnom energijom stvaraju se u jedinstvenom okružju. Pravno pripajanje društva Crodux derivati dva d. o. o. u Petrol d. o. o. bilo je planirano do kraja 2022. godine, ali je uspješno završeno dva mjeseca prije roka, 2. studenog 2022. godine. Ovim korakom Petrol je postao drugi najveći isporučitelj naftnih derivata u Hrvatskoj i jedna od najvećih hrvatskih tvrtki, ojačavši svoju poziciju sveobuhvatnog dobavljača energetskih rješenja. Grupa Petrol time učvršćuje svoju stratešku poziciju na tržištima jugoistočne Europe.

S ciljem privlačenja novih, još manjih ulagača i povećanja likvidnosti dionice oznake PETG, na temelju odluke 34. Skupštine dioničara Petrola, d. d. Ljubljana, izvršena je podjela dionica PETG-a. Proces podjele dionice PETG-a na 20 jedinica završen je 1. studenog 2022. godine.

Slijedeći strategiju razvoja i ispunjavajući Plan poslovanja grupe Petrol za 2022.

Grupa Petrol nastavlja s provođenjem strategije za razdoblje 2021. – 2025. Kao jedna od najvećih i najambicioznijih energetskih tvrtki u regiji, budućnost gradi uz integriranu, održivu opskrbu energentima i rješenjima. Ponudom zelene električne energije i daljnjim ulaganjem u obnovljive izvore energije podupire tvrtke, lokalne zajednice i kućanstva u njihovoj energetskoj tranziciji, jača energetsku neovisnost i dugoročnu energetsku stabilnost regije, a ujedno vodi brigu o okolišu.

Uprava društva predstavila je Nadzornom odboru Izvješće o utjecaju regulacije cijena goriva i energije na Poslovni plan grupe Petrol za 2022. godinu s mogućim scenarijima razvoja događaja. U njemu je iznijela procjenu učinka već utvrđenih mjera regulacije cijena goriva i scenarije predviđenih mjera regulacije cijena energije do kraja godine.

Na ostvarenje Plana poslovanja grupe Petrol za 2022. godinu značajno utječe i poslovanje društva Geoplin d. o. o., Ljubljana, gdje Petrol d. d., Ljubljana ima 74,34 % vlasničkog udjela. Do izrade ovog izvješća još nije bilo moguće utvrditi utjecaj smanjenja isporuke prirodnog plina iz Ruske Federacije i povećanja nabave prirodnog plina iz alternativnih izvora na eventualnu dodatnu potrebu Geoplina d. o. o. Ljubljana po likvidnim sredstvima i kapitalu do kraja 2022.

Zbog velike neizvjesnosti oko naknade gospodarske štete i izgubljene dobiti grupe Petrol zbog ograničenja cijena motornih goriva i ostalih energenata (električne energije i prirodnog plina) u 2022. godini u Sloveniji i Hrvatskoj te zbog nepoznanica u vezi s poslovanjem tvrtke Geoplin d. o. o.,

Ljubljana, trenutačno ne postoji i nije moguće dati procjene poslovanja Grupe Petrol do kraja 2022. godine niti je moguće izraditi rebalans Plana poslovanja grupe Petrol za 2022. godinu.

Prema mišljenju Nadzornog odbora, Uprava Petrola d. d. Ljubljana u izazovnim okolnostima energetske krize i energetske tranzicije, u suradnji s ključnim dionicima tvrtke, uspješno i profesionalno upravlja tvrtkom, uspješno upravlja rizicima poslovanja i likvidnosti, provodi ključne razvojne projekte tvrtke, ublažava posljedice koliko je to moguće s cjelovitom energetskom ponudom i učinkovitom prilagodbom otežanim uvjetima poslovanja negativnim trendovima na energetskom tržištu, a učinkovitim procesom nabave osigurava stabilnu i pouzdanu opskrbu gorivima i energentima te sveobuhvatnu podršku svojim kupcima.

Ključne riječi

Komentara 1

AK
akšud
10:26 12.11.2022.

Krupni kapital ne osječa nikakve krize u svijetu, kao ni vlasti u večini država, naravno jer sve krize i svaka promjena pada na leđa sirotinje! Gđa Šuica može mirno preživljavati u Brisellu, plača joj je od 1.7. malo povečana, samo za 2 tisuče eura, pa je sada "samo" 27 tisuča! Ako, ne daj Bože, anemićni HDZ-e izgubi iduće izbore, ne mojte se čuditi ako Plenković i krema oko njega, budu zamoljeni da se presele u Brisell i pomognu u riješavanju svjetskih kriza, recimo klime..........., a da nas osiromašene Hrvateke ostave na cjedilu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije