Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Agrokor izgubio dio tržišta, ali povećao zaradu

Rezime 2018. u Agrokoru: Prošle je godine postignuta nagodba, a u ovoj poslovnoj godini ključno je refinancirati roll-up kredit
14. svibnja 2019. u 18:57 2 komentara 684 prikaza
Fabris Peruško
Foto: Robert Anić/Pixsell

Turbulentna godina za Agrokor u kojoj je izvanredna uprava dovela nagodbu vjerovnika do kraja završila je rastom operativne dobiti i daljnjim padom prihoda koncerna. Pokazuje tako konsolidirano izvješće grupe Agrokor koje uključuje 108 tvrtki unutar sustava, odnosno sve tvrtke osim SPV-ova koji ne posluju aktivno.

Konzum proces sanacije Savjetnici Agrokora u 22 mjeseca zaradili 811 milijuna kuna

Operativna dobit iznosila je 2,4 milijarde kuna, ali su prihodi pali na 38,8 milijardi kuna. Konzum, kažu u izvanrednoj upravi, posluje bolje nego u 2017. godini i čak vraća tržišne udjele koji je izgubio. Dobavljači će idući jedan dobiti informaciju o poslovanju Konzuma, ali može se čuti da je izgledno da će im biti isplaćen dio graničnog duga što znači da je operativna dobit Konzuma bila veća od 38,8 milijuna eura, što je uvjet za realizaciju posebnog dogovora s dobavljačima.

Izgubili kupce u Srbiji

Sektor maloprodaje i veleprodaje koji nosi većinu prihoda izgubio je gotovo 1,2 milijarde kuna prihoda. U izvanrednoj upravi uvjeravaju da su Konzum i Mercator poslovali bolje nego godinu prije. Dobra je vijest za Konzum i da je finaliziran ugovor s jednim od najvećih najmodavaca, i to s povoljnim najamninama i na rok od 15 godina.

Zgrada Agrokora DORH i HBOR izgubili parnicu HBOR mora objaviti podatke o svim, pa i kreditima Agrokora, od siječnja do travnja 2017.

Gubici prihoda generirani su u Srbiji gdje su zadržali oko 10 do 11 posto tržišta, a konkurencija im se pojačala ulaskom novih igrača na tržište. Osjetan je to pad tržišnih udjela u Srbiji s obzirom na to da je prije nekoliko godina Mercator Srbija bio tržišni lider. Tržište BiH se oporavlja, a najavljeno je i da će se otvarati nove trgovine u idućim mjesecima, i to preuzimanjem jednog manjeg trgovačkog lanca koji ima sedam trgovina.

Iznenađuje da su i proizvodne tvrtke zabilježile pad prihoda, a za razliku od trgovačkog dijela tvrtke koji je zabilježio udvostručenje operativne dobiti, u ovom je sektoru koji slovi kao najzdraviji dio koncerna zabilježen rast od samo tri posto na operativnu dobit od 1,2 milijarde kuna.

Oranica Vupika STOP POVLASTICAMA Rat za Agrokorova zemljišta: Tolušić utrostručio cijene, općinama i dalje premalo

Riješen problem koncesija

Najlošiji rezultat bilježe tvrtke iz sektora poljoprivrede u kojima je najveća tvrtka Belje. Imali su znatno manje prihode, točnije gubitak od 535 milijuna kuna prihoda te pad operativne dobiti s 285 milijuna kuna iz 2017. na 113 milijuna kuna u prošloj godini. Tome su, pojašnjavaju u izvanrednoj upravi, pridonijeli pad cijene svinjetine i svježeg sira, a kako je zbog svinjske kuge u Kini cijena svinjetine narasla, u ovoj godini nadaju se znatno boljim rezultatima. Inače, Belje i dalje ima problema s prijenosom ugovora o zakupu zemljišta koje koristi.

Konferencija za medije Živog zida Živi Zid: 'Belje plus se bez ikakvog pravnog temelja upisao na imovinu tvrtke Belje'

U izvanrednoj upravi pojašnjavaju da su dobili mišljenje DORH-a koji tvrdi da nagodba ima snagu ovršne isprave koja obvezuje sve strane. DORH kaže da bi zbog praćenja izvršenja obveza bilo “svrsishodno sklopiti anekse ugovora”, ali da su aneksi “deklarativni”, što u izvanrednoj upravi tumače kao dokaz da nisu neophodni. Vjeruju stoga da će problem koncesija i zakupa uskoro biti riješen. Vrlo brzo bit će realizirano i refinanciranje SPFA, odnosno roll-up kredita od milijardu eura. Trebao bi ga zamijeniti klasični kreditni aranžman s kamatom nižom od 10 posto. 

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Jugovina:

    Kako su savjetnici po zakonu mrknuli više od 500 milja kuna, to će biti naslov monografije za godinu dana.

  • Avatar Slavonija2014
    Slavonija2014:

    To je poput viška u državnomu proračunu. Nitko ne račune dugove veledrogerija i kredite s astronomskim kamatama.