Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živi Zid:

'Belje plus se bez ikakvog pravnog temelja upisao na imovinu tvrtke Belje'

Konferencija za medije Živog zida
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
12.04.2019.
u 13:03

Tvrtka Belje plus se upisala u ARKOD na ono što je pripadalo Belju, iako za to nije imala uvjete, rekao je Ivan Vilibor Sinčić

Živi Zid danas se bavio temom izvlačenja poticaja kroz sumnjiva upisivanja u ARKOD, optuživši tvrtku Belje plus da se bez ikakvog pravnog temelja upisala na posjede sad već bivše tvrtke Belje. Pozvali su DORH da to istraži temeljem podneska koji im danas planiraju predati.

Nakon gašenja Agrokora, oko 33 tisuće hektara poljoprivredne zemlje sada se prebacuje na novu Fortenova grupu, podsjećaju, iako još uvijek nisu potpisani aneksi ugovora o najmu poljoprivrednog zemljišta s većinom općina i gradova.

- Tvrtka Belje plus se upisala u ARKOD na ono što je pripadalo Belju, iako za to nije imala uvjete. Prema Pravilniku o evidenciji upravljanja poljoprivrednim zemljištem – trebate dokaz o vlasništvu i posjedu, a za to vam treba i aneks ugovora koji nemate jer načelnici i gradonačelnici to još nisu potpisali, i treba vam iz katastra izvadak iz posjedovnog lista koji također nemate. Trenutno je kao posjednik upisano Belje, ne Belje plus, dakle, protupravno i protuzakonito su se upisali u ARKOD s ciljem da dobiju poticaje. Dakle, za to nisu imali pravnog temelja pa pozivam DORH, a dat ćemo im podnesak, da istraži tko je to u ime Belja ovo potpisivao kao i tko je to od strane Agencije za plaćanje poljoprivrednog zemljišta do dozvolio. Tražimo odgovornost direktora Belja plus – rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Pretvorba Agrokora bila je povijesna prilika da se ispravi nepravda koja je godina na uštrb dobrih veza politike i Agrokora rađena malim poljoprivrednicima, ali to se ne radi, dodaje. To, naglašava, ne zanima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji novim Fortenove tvrtkama želi dati sve što su imali pod Agrokorom, umjesto da se napravi novi plan gospodarenja zemljištem.
Sporan mu je i novi Pravilnik koji se trenutno radi, a u kojem pod potrebne dokaze o vlasništvu ili posjedu, uz ključne dokumente, piše „i drugi“, što mu izgleda previše općenito i kao potencijalno otvaranje Pandorine kutije i omogućavanje daljnjeg pogodovanja.
Glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić kaže da je prema nekim procjenama Agrokor uzimao oko 150 milijuna kuna godišnje poticaja.

 - Dok vladini jastrebovi u javnosti guraju tezu da je većina načelnika i gradonačelnika pristala i potpisala te anekse ugovore, mi dobivamo informacije s terena to nije točno, te u provedenoj anketi 6 ih nije odgovorila na upit, u Gradu Vinkovci su rekli da je nešto u procesu, a 22 grada i općine su odgovorili da nisu potpisali anekse – tvrdi Lukanić. Pita se i što mjesecima radi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje ne reagira na njihovu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića u slučaju Agrokor.

Kandidat Živog zida na europskim izborima i poljoprivrednik Igor Markešić tvrdi da se država oglušuje na vapaj seljaka kada se priča o zemljištu, cijeni mlijeka, proizvodnji... Poziva državu da preispita postojeće ugovore o najmu poljoprivrednih zemljišta, jer, tvrdi, ona koja su ljudi dobivali temeljem broja grla stoke sada se za to ne koriste, a oni koji se bave stokom ne mogu ostvariti pravo na zemljišta.

Također kandidatkinja na ovim izborima, Nikolina Budimir kaže kako je poljoprivredna politika izuzetno loša, kako se i dalje pogoduje Agrokorovim firmama, dok mali proizvođači nisu jednaki i ne mogu raditi. Pozvala je općinske načelnike i gradonačelnike da ne potpisuju anekse ugovora, te DORH da istraži sve počinitelje kriminalnih radnji.

Upitani hoće li njihov kolega Branimir Bunjac snositi posljedice u stranci ako se protiv njega pokrene kazneni postupak zbog prijetnji smrću pripadnicima saborske straže, Sinčić je odgovorio da treba pričekati kraj tog procesa pa će se onda „fokusirati na tu problematiku i moći reći nešto više“.

Komentirao je i izbornu promidžbu SDP-ovog Gordana Marasa u Saboru.
- - Maras već mjesecima na laptopu ima natpis „Biraj Marasa“. Uvjeren sam da je u trenutku kada je to učinio znao kakvo je mišljenje DIP-a i da je išao svjesno provocirati da skrene pažnju na sebe. Mi se ne namjeravamo u kampanji promovirati tako, plakatima u Saboru jer smatramo to neprimjerenim i nepoštenim prema svim drugim kandidatima koji ne mogu doći u sabornicu – zaključuje Sinčić. 

Video: Izbacivanje Ivana Pernara iz Sabora

 

Komentara 3

OB
ObrenM
13:32 12.04.2019.

Pofalilo vladajucim novca za trosenje,pa se je ukljucio celavi ministar.

MG
mato.greganic
17:40 12.04.2019.

Baš i ne razumijem ovo sa zemljom svi bi sad zemlju koja je za vrijeme Agrokora dovedena iz pustinje u izvrsno stanje a radnici za njih očito nikog nije briga, nema li Belje zemlju netreba niti oko 2000 radnika. Žalosno je da nitko ne spominje radnike i njihove obitelji da ne spominjem kooperante koji su vezani uz Belje ili kako se sad zove kompanija.

PR
propalismoFranjoskroz
17:01 12.04.2019.

U tijeku je pljačka Hrvatske zemlje.Hdzeovi izdajnici će biti bogato nagrađeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije