Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HBOR mora objaviti podatke o svim, pa i kreditima Agrokora, od siječnja do travnja 2017.

HBOR je zbog kvalitetnih kolaterala na svoje kredite u nagodbi prošao bolje nego većina vjerovnika. naplatit će najmanje 96 posto svih dugova od agrokora
26. travnja 2019. u 11:43 1 komentara 491 prikaza
Zgrada Agrokora
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nagodba vjerovnika Agrokora je izglasana, a nedavno i implementirana, ali i dalje se vuku repovi za tim procesom. Jedan od njih je i parnica na Vrhovnom sudu koju su ovih dana HBOR i DORH izgubili.

Konzum proces sanacije Savjetnici Agrokora u 22 mjeseca zaradili 811 milijuna kuna

Posljedica presude Vrhovnog suda je da će HBOR ipak morati odobriti pristup popisu svih korisnika i iznosa kredita HBOR-a tijekom prva četiri mjeseca 2017. godine.

Parnica je pokrenuta kao pokušaj preispitivanja ranije pravomoćne presude po kojoj su bili dužni dati uvid u svoje podatke, a povezuje se s kreditima odobrenima Agrokoru. Presuda Vrhovnog suda neće ništa bitno promijeniti jer je HBOR sve svoje kredite prema Agrokoru već objavio, kao i snimku sjednice Nadzornog odbora na kojoj je odobren i posljednji kredit Agrokorovim tvrtkama.

Taj je kredit bio odobren u prosincu 2016. godine, a nakon tog kredita više nije bilo kredita Todorićevim tvrtkama, kažu u HBOR-u. Podsjetimo, tada je, nakon što su komercijalne banke odbile refinancirati kredite Agrokoru, državna investicijska banka odobrila Agrokorovim tvrtkama Jamnici, Zvijezdi, Ledu i PIK Vrbovcu 48,3 milijuna eura kredita za pripremu izvoza uz tri posto kamate.

Konferencija za medije Živog zida Živi Zid: 'Belje plus se bez ikakvog pravnog temelja upisao na imovinu tvrtke Belje'

Uvjeti kreditiranja bili su jednaki onima koji su odobreni drugim korisnicima kredita po tom kreditnom programu, a objava snimke sjednice Nadzornog odbora dokazala je da se ministar financija Zdravko Marić, kao što je i tvrdio, izuzeo od sudjelovanja u donošenju odluke o odobrenju tog kredita.

Iako će se kasnije pokazati da su mjeseci dijelili Agrokor od kraha u tom trenutku, kada je kredit odobren, nije bilo dokaza da je Agrokor insolventan iako se iz financijskih podataka mogla iščitati visoka stopa zaduženosti.

HBOR SASTANAK HBOR domaćin sastanka Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe

Ipak, HBOR je zbog kvalitetnih kolaterala na svoje kredite u nagodbi prošao bolje nego većina vjerovnika i bit će mu plaćeno najmanje 96 posto dugova. Bio je u skupini razlučnih vjerovnika, zahvaljujući tome što je kredite osiguravao hipotekama na nekretnine, a ne dionicama poput drugih banaka. Od 2006. godine do kraja 2016. godine, kada je odobren i posljednji kredit Agrokoru i njegovim tvrtkama, HBOR je odobrio sustavu 25 kredita ukupne vrijednosti 903,6 milijuna kuna, od čega je otplaćeno devet kredita. Uoči donošenja lex Agrokor HBOR je imao 16 aktivnih kredita. Priznato mu je potraživanje od gotovo 540 milijuna kuna od kojih će 96% naplatiti.      

Novi Agrokor od 1. travnja počeo poslovati pod imenom Fortenova grupa

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • junkerovkaputzapovlačenje:

    objavit će kako da ne.sad će šeparović i ekipa izmisliti neku fiškaliju.oni će kao dopustiti da se vidi ta lopovština.