Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništetna promjenjiva kamata

PBZ morao platiti 200 tisuća preplaćenih kamata i sudskih troškova za kunski kredit

Zagreb: Opljačkana poslovnica PBZ-a u Španskom
Jurica Galoic/PIXSELL
23.07.2021.
u 13:08

Iz UF-a pozivaju sve fizičke i pravne osobe koje su ugovarale kredite prije 2013. da im se jave radi savjetovanja o tužbama.

Privredna banka Zagreb ovih je dana morala platiti ukupno oko 200.000 kuna preplaćenih kamata, zateznih kamata i sudskih troškova na temelju pravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu za ništetne kamate iz kunskog kredita. Preplaćeno je 101.000 kuna kamata i 84.000 kuna zateznih kamata, dok su sudski troškovi dosegnuli 15.000 kuna. Glavnica kredita iznosila je 1.110.000 kuna.

O presudi je izvijestila Udruga Franak, a njome je potvrđena nižestupanjska odluka Općinskog građanskog suda u Zagrebu.  Tužitelja je zastupala odvjetnica Patricia Đurić, a presudom je sud utvrdio sljedeće:  

1. Ništetne su ugovorne odredbe iz kunskog kredita kojima je ugovoreno da je kamatna stopa promjenjiva sukladno odluci banke te sukladno korištenju grupa proizvoda i urednosti poslovanja korisnika kredita. 

2. Ugovorna odredba o kamatnoj stopi koja se mijenja odlukom banke jest neodređena i neodrediva, zbog čega je ništetna. Sve kamate naplaćene iznad početnog otplatnog plana, PBZ mora vratiti tužitelju te platiti i zatezne kamate. 

3. Iako se kolektivna presuda ne primjenjuje na kunske kredite, argumenti iz te presude istovjetni su i za kunske kredite. 

4. Nema zastare potraživanja, i to na temelju pravnog shvaćanja Vrhovnog suda RH od 30. Siječnja 2020. kojim je nedvojbeno utvrđeno da zastara potraživanja počinje teći danom utvrđenja ništetnosti ugovora, u konkretnom slučaju zastara potraživanja počinje teći danom konkretne pravomoćne presude za djelomičnu ništetnost ugovora. 

Iz UF-a pozivaju sve fizičke i pravne osobe koje su ugovarale kredite prije 2013. da im se jave radi savjetovanja o tužbama. Ističu da nije važna vrsta kredita, nego je jedino bitno da je ugovorena kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke i zbog toga je ništetna. Mail za savjetovanje jest:franak.tuzbe@gmail.com.  

VIDEO: Svaki peti građanin zadužio se tijekom pandemijI

Komentara 1

FA
fakin2012
14:20 23.07.2021.

U ovom slučaju Chf se vidi ljudska oholost i pohlepnost. Uzima kredit i chf jer tako možeš dobiti 120.000 eura, dok u eurskom si mogao dobiti do 100.000, pa onda veselja kako su rate kredita niže odonihkoji imaju kreditu eur, pa onda panika kad rata kredita postane viša , u iznosu koji plaćaju oni koji imju kreditueur itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije