Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis OPG-Zlata vrijedan

Ne triba ti sendvič od pola kila da budeš sit, dosta je i feta kolača

U kolačima su iste sirovine koje su se koristile i prije 300 godina. Kao kruna njihove upornosti nastao je kolač spara koji se priprema puna dva dana
20. kolovoza 2021. u 08:20 1 komentara 4619 prikaza
Klis: OPG Miletic Spara u izboru za najbolji OPG
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Najprije ćemo reći riječ-dvije o samome nazivu obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva iz Klisa koje vode dvije vrijedne žene – Deana Miletić i Ivana Perić, a one muške poslove muški odradi Deanin suprug Srđan. To se gospodarstvo zove Spara, a spara je – za one koji ne znaju – okrugli jastučić napravljen od šarene tkanine i punjen vunom ili još starijom tkaninom no što je ona izvana. U sredini ima rupu, a težačke su ga žene stavljale na glavu ispod punih košara, kanti ili vreća kako bi im bilo lakše nositi ih. I baš kao što su jake i čvrste bile žene koje su nosile teret na glavi, tako je jaka i čvrsta i Deana Miletić, vlasnica ovoga gospodarstva koje se od drugih razlikuje i po tome što su svi proizvodi s njega patentirani, a njihova receptura i ime zaštićeni. Gospodarstvo se bavi proizvodnjom trajnih tradicijskih kolača, džemova i namaza u kojima nema konzervansa.

LJILJANA I DARKO KOLOMBO: 'Proizvodimo 35 vrsta rajčica i 30 vrsta paprika, među njima i najljuću na svijetu'

Bolest preokrenula život

– Za naše je kolače karakteristično da im je jedina masnoća maslinovo ulje, u njima je pet do sedam vrsta suhog voća koje je ručno sjeckano i vrlo su trajni, od 65 do 75 dana – objašnjava 62-godišnja Deana Miletić.

 

Deana je splitsko “gradsko dite”, nekoć je bila vrsna rukometašica, potom je radila kao profesorica tjelesnog odgoja, a onda joj je autoimuna bolest život okrenula naopačke. Premještena je na novo radno mjesto, dvije godine radila je u biblioteci i naposljetku je zbog bolesti morala otići u mirovinu. Spas od negativnih misli koje su je zaposjele potražila je preseljenjem u Klis, na djedovinu, gdje je prve masline posadila prije dvadeset godina. Krčili su ona i Srđan zemlju u koju nitko nije ušao 40 godina i koja je bila zarasla u korov, s brnistrom višom od dva metra. Razvlačili su gumu da ih mogu zalijevati. I okolini bili beskrajno čudni. Dvije godine nakon što su posadili masline, uspjeli su do njih probiti i put. Riječ je o starome rimskom putu kojeg mještani danas zovu Vlaški put. Stotinu i trideset stabala Deana ima na tri lokacije, a u maslinicima rastu i žižule – voće koje izgledom podsjeća na datulje – zbog toga što su one predatori maslinove muhe, objašnjava Deana Miletić. Kad su prve masline došle u rod, željela se svima pohvaliti da ona kao dijete iz grada ima svoje ulje.

OPG ANTE RADAS 'Ovdi je bez vinograda ka i bit na otoku bez kaića i udice'

Kako je zbog bolesti morala prijeći na hranu bez konzervansa, počela je kuhati džemove i poklanjati ih prijateljima da ih probaju i procijene. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirala je 2009. godine i redovito išla po sajmovima. Pomagala joj je kći njezine prijateljice iz rukometnih dana, Ivana Perić, tada djevojčurak. Bolest je Deanu vratila u bolničku postelju. Razmišljala je ondje kako svome ulju dati dodatnu vrijednost, napraviti kolače u kojima će jedina masnoća biti maslinovo ulje, spojiti tradicionalno s modernim. Čitajući o povijesti kliškoga kraja dosjetila se da bi se mogao napraviti kolač s istim sirovinama koje su se koristile i prije 300 godina, a koriste se i danas. I tako je najprije nastala uskočka pogača – kolač sa suhim smokvama, sušenim marelicama, grožđicama, suhim šljivama, šećerom, graham brašnom, arancinima, koricom limuna, bademima, orasima, prošekom, cimetom, mlijekom, jajima, ružmarinom i, naravno, ekstradjevičanskim maslinovim uljem.

Što više OPG-ova u priči

– U maloj količini hrane može biti velika energetska i hranjiva vrijednost. Ne triba ti sendvič od pola kila da ne budeš gladan, dovoljna je i feta kolača – kaže Deana.

Sljedeći je trajni kolač bila kliška štruca koja se pravi od meda, graham brašna, oraha, badema, suhih smokava, grožđica, kupina, arancina, mlijeka, džema od jabuka i naranče, likera od naranče, oraščića, klinčića, koromača i neizostavnog ekstradjevičanskog maslinova ulja.

OPG ROZALINDA BANIĆ Iman još ideja za naš OPG, ali ne smin reć, muž bi me udavija

Prije sedam godina Deani su prvi put transplantirane matične stanice i otkriven joj je tumor. Sljedeće tri godine OPG je bio u stanju mirovanja, brale su se samo masline i pravilo ulje. Ivana je studirala ekonomiju, za pomoć pri seminarskom radu obratila se Deani jer se bavila njezinom pričom. Zaintrigriralo je sve to i Ivanu i njezine profesore, ona se uključila u poduzetnički inkubator i Deani kazala kako bi željela da njih dvije zajedno obnove proizvodnju:

– Bila sam oduševljena. Ivana je najprije morala sve naučiti, a ja sam joj prenijela sve svoje znanje – iskreno će Deana.

Kako zbog ulaska Hrvatske u EU nije više bilo moguće kuhati džemove i praviti kolače u stambenom prostoru, prije četiri godine započele su na katu Deanine kuće opremati pogon za proizvodnju džemova, namaza i kolača.

– Malo sam ljuta jer nismo mogli dobiti ništa iz europskih fondova uz obrazloženje da smo premali – kaže Deana Miletić.

No, uspjele su. A kao kruna njihove upornosti nastao je kolač spara u kojem su pirovo brašno, med, šećer, kiselo vrhnje, liker od limuna, maslinovo ulje, sušene smokve, sušene marelice, grožđice, mljeveni rogač, jaja, bademi, džem od limuna, mlijeko, čokolada u prahu, kora citrusa i prašak za pecivo. Priprema traje dva dana, a pakiranje toga kolača koji se osim na kućnom pragu i u web shopu OPG-a može kupiti i u trgovinama Spara i Interspara je ručno.

OPG MARIJA HOLJEVAC Hrana za krave dolazi iz pivovare: Da, naše vesele krave piju pivo

– Danas masline beremo sortno, tako da imamo tri vrste ulja – od oblice, levantinke i talijanskih sorti koje beremo zajedno. Cjelokupnu količinu maslinova ulja usmjeravamo u proizvodnju. Svake godine kombiniramo koja će vrsta ulja ići u koju vrstu našeg proizvoda. Patentirala sam i energetske pločice od badema i kupine. Drugi se proizvod nalazi u teglici, sastoji se od maslinova ulja, bajama, meda i smokve. Lani smo otvorili kušaonicu tako da gosti mogu doći tu i probati sve naše proizvode. Ono što nemamo na našem OPG-u ili nemamo u dovoljnoj količini, nabavljamo od drugih ekoloških proizvođača pa tako na primjer imamo rogač i limun s Visa. Trudimo se da što više malih obiteljskih gospodarstava povežemo u našu priču – govori vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje je dobilo čak pet nagrada za inovacije.

OPG SPARA – DEANA MILETIĆ

Na ovome se gospodarstvu proizvode trajni tradicijski kolači u kojima je jedina masnoća ekstradjevičansko maslinovo ulje. Prave i namaze i džemove bez konzervansa, sastojke koje ne uzgoje sami nabavljaju od ekoloških OPG-ova. Na gospodarstvu u Klisu na adresi Gizdići 33 nalazi se i kušaonica za posjet kojoj je potrebno naručiti se mailom.

Logitech
Novi poslovni trend
Uz ovaj model rada, vaša poslovna budućnost više neće imati granica
  • ivan.sinko.5:

    Preuzmi Wolt i upotrijebi kod 15NN7 za osvajanje popusta od 35,00kn za prvu narudžbu svoje najfinije hrane !🍕🍔