Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG SPARA – DEANA MILETIĆ

Ne triba ti sendvič od pola kila da budeš sit, dosta je i feta kolača

Klis: OPG Miletic Spara u izboru za najbolji OPG
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/11
20.08.2021.
u 08:20

U kolačima su iste sirovine koje su se koristile i prije 300 godina. Kao kruna njihove upornosti nastao je kolač spara koji se priprema puna dva dana

Najprije ćemo reći riječ-dvije o samome nazivu obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva iz Klisa koje vode dvije vrijedne žene – Deana Miletić i Ivana Perić, a one muške poslove muški odradi Deanin suprug Srđan. To se gospodarstvo zove Spara, a spara je – za one koji ne znaju – okrugli jastučić napravljen od šarene tkanine i punjen vunom ili još starijom tkaninom no što je ona izvana. U sredini ima rupu, a težačke su ga žene stavljale na glavu ispod punih košara, kanti ili vreća kako bi im bilo lakše nositi ih. I baš kao što su jake i čvrste bile žene koje su nosile teret na glavi, tako je jaka i čvrsta i Deana Miletić, vlasnica ovoga gospodarstva koje se od drugih razlikuje i po tome što su svi proizvodi s njega patentirani, a njihova receptura i ime zaštićeni. Gospodarstvo se bavi proizvodnjom trajnih tradicijskih kolača, džemova i namaza u kojima nema konzervansa.

Bolest preokrenula život

– Za naše je kolače karakteristično da im je jedina masnoća maslinovo ulje, u njima je pet do sedam vrsta suhog voća koje je ručno sjeckano i vrlo su trajni, od 65 do 75 dana – objašnjava 62-godišnja Deana Miletić.

 

Deana je splitsko “gradsko dite”, nekoć je bila vrsna rukometašica, potom je radila kao profesorica tjelesnog odgoja, a onda joj je autoimuna bolest život okrenula naopačke. Premještena je na novo radno mjesto, dvije godine radila je u biblioteci i naposljetku je zbog bolesti morala otići u mirovinu. Spas od negativnih misli koje su je zaposjele potražila je preseljenjem u Klis, na djedovinu, gdje je prve masline posadila prije dvadeset godina. Krčili su ona i Srđan zemlju u koju nitko nije ušao 40 godina i koja je bila zarasla u korov, s brnistrom višom od dva metra. Razvlačili su gumu da ih mogu zalijevati. I okolini bili beskrajno čudni. Dvije godine nakon što su posadili masline, uspjeli su do njih probiti i put. Riječ je o starome rimskom putu kojeg mještani danas zovu Vlaški put. Stotinu i trideset stabala Deana ima na tri lokacije, a u maslinicima rastu i žižule – voće koje izgledom podsjeća na datulje – zbog toga što su one predatori maslinove muhe, objašnjava Deana Miletić. Kad su prve masline došle u rod, željela se svima pohvaliti da ona kao dijete iz grada ima svoje ulje.

Kako je zbog bolesti morala prijeći na hranu bez konzervansa, počela je kuhati džemove i poklanjati ih prijateljima da ih probaju i procijene. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirala je 2009. godine i redovito išla po sajmovima. Pomagala joj je kći njezine prijateljice iz rukometnih dana, Ivana Perić, tada djevojčurak. Bolest je Deanu vratila u bolničku postelju. Razmišljala je ondje kako svome ulju dati dodatnu vrijednost, napraviti kolače u kojima će jedina masnoća biti maslinovo ulje, spojiti tradicionalno s modernim. Čitajući o povijesti kliškoga kraja dosjetila se da bi se mogao napraviti kolač s istim sirovinama koje su se koristile i prije 300 godina, a koriste se i danas. I tako je najprije nastala uskočka pogača – kolač sa suhim smokvama, sušenim marelicama, grožđicama, suhim šljivama, šećerom, graham brašnom, arancinima, koricom limuna, bademima, orasima, prošekom, cimetom, mlijekom, jajima, ružmarinom i, naravno, ekstradjevičanskim maslinovim uljem.

Što više OPG-ova u priči

– U maloj količini hrane može biti velika energetska i hranjiva vrijednost. Ne triba ti sendvič od pola kila da ne budeš gladan, dovoljna je i feta kolača – kaže Deana.

Sljedeći je trajni kolač bila kliška štruca koja se pravi od meda, graham brašna, oraha, badema, suhih smokava, grožđica, kupina, arancina, mlijeka, džema od jabuka i naranče, likera od naranče, oraščića, klinčića, koromača i neizostavnog ekstradjevičanskog maslinova ulja.

Prije sedam godina Deani su prvi put transplantirane matične stanice i otkriven joj je tumor. Sljedeće tri godine OPG je bio u stanju mirovanja, brale su se samo masline i pravilo ulje. Ivana je studirala ekonomiju, za pomoć pri seminarskom radu obratila se Deani jer se bavila njezinom pričom. Zaintrigriralo je sve to i Ivanu i njezine profesore, ona se uključila u poduzetnički inkubator i Deani kazala kako bi željela da njih dvije zajedno obnove proizvodnju:

– Bila sam oduševljena. Ivana je najprije morala sve naučiti, a ja sam joj prenijela sve svoje znanje – iskreno će Deana.

Kako zbog ulaska Hrvatske u EU nije više bilo moguće kuhati džemove i praviti kolače u stambenom prostoru, prije četiri godine započele su na katu Deanine kuće opremati pogon za proizvodnju džemova, namaza i kolača.

– Malo sam ljuta jer nismo mogli dobiti ništa iz europskih fondova uz obrazloženje da smo premali – kaže Deana Miletić.

No, uspjele su. A kao kruna njihove upornosti nastao je kolač spara u kojem su pirovo brašno, med, šećer, kiselo vrhnje, liker od limuna, maslinovo ulje, sušene smokve, sušene marelice, grožđice, mljeveni rogač, jaja, bademi, džem od limuna, mlijeko, čokolada u prahu, kora citrusa i prašak za pecivo. Priprema traje dva dana, a pakiranje toga kolača koji se osim na kućnom pragu i u web shopu OPG-a može kupiti i u trgovinama Spara i Interspara je ručno.

– Danas masline beremo sortno, tako da imamo tri vrste ulja – od oblice, levantinke i talijanskih sorti koje beremo zajedno. Cjelokupnu količinu maslinova ulja usmjeravamo u proizvodnju. Svake godine kombiniramo koja će vrsta ulja ići u koju vrstu našeg proizvoda. Patentirala sam i energetske pločice od badema i kupine. Drugi se proizvod nalazi u teglici, sastoji se od maslinova ulja, bajama, meda i smokve. Lani smo otvorili kušaonicu tako da gosti mogu doći tu i probati sve naše proizvode. Ono što nemamo na našem OPG-u ili nemamo u dovoljnoj količini, nabavljamo od drugih ekoloških proizvođača pa tako na primjer imamo rogač i limun s Visa. Trudimo se da što više malih obiteljskih gospodarstava povežemo u našu priču – govori vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje je dobilo čak pet nagrada za inovacije.

Na ovome se gospodarstvu proizvode trajni tradicijski kolači u kojima je jedina masnoća ekstradjevičansko maslinovo ulje. Prave i namaze i džemove bez konzervansa, sastojke koje ne uzgoje sami nabavljaju od ekoloških OPG-ova. Na gospodarstvu u Klisu na adresi Gizdići 33 nalazi se i kušaonica za posjet kojoj je potrebno naručiti se mailom.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:56 20.08.2021.

Preuzmi Wolt i upotrijebi kod 15NN7 za osvajanje popusta od 35,00kn za prvu narudžbu svoje najfinije hrane !🍕🍔

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije