Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Društveni poduzetnici

Najbolji projekti – od pivovare do obnovljivih izvora energije i ProPuha

Proglašenje najboljih poduzeća koja ulaze u Akcelerator za društvene poduzetnike
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
25.04.2018.
u 16:40

U sljedeća tri mjeseca projekti će dobiti podršku za razvoj i skaliranje kao i malu financijsku potporu od oko 7000 kuna

Zadružna kraft pivovara koju su pokrenule dvije mlade žene, platforma za grupno investiranje u obnovljive izvore energije koja pokretače mini-elektrana obnovljivih izvora energije spaja s ulagačima, projekt koji od odbačenih predmeta stvara umjetnička djela ili predmete s upotrebnom vrijednošću, agencija koja spaja turističku ponudu i potražnju na području Knina i pokretanje online prodaje socijalne zadruge koja će tržištu ponuditi potrepštine za tvrtke: uredski materijal i radna odijela po etičkim i ekološkim principima – to je pet najboljih projekata koje je, od deset prijavljenih na program potpore Akceleratora za društvene poduzetnike, izabrao žiri ACT Grupe iz Čakovca, pokretača ideje o svojevrsnom inkubatoru za nove ideje u društvenom poduzetništvu.

“50 nijansi sive”

U žiriju koji je tražio da, osim društvenog dosega, projekti zadovolje i uvjet tržišne održivosti, sudjelovali su i partneri ACT Grupe: Europski fond za jugoistočnu Europu (EFSE), jedan od globalno najvećih fondova za mikrofinanciranje, njegov odjel za tehničku podršku te Erste banka i njihova zaklada Erste Stiftung. Nositelji su odabranih projekata Brlog zadružna pivovara iz Zadra, Marunuša iz Knina, ProPuh iz Zagreba, Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca te Zelena energetska zadruga (ZEZ) iz Zagreba.
– Kriterij nije bio tko je bolji, nego tko je od vas u toj fazi da mu Akcelerator može pomoći. Znači, to nije crno bijeli svijet, nego više 50 nijansi sive – duhovito je prokomentirala Tina Sirotić, voditeljica Službe za društveno odgovorno bankarstvo Erste banke.

Predstavljanje ulagačima

Odabrani će projekti u sljedeća tri mjeseca dobiti poslovnu podršku ACT-ova Akceleratora kroz razvoj i skaliranje poduzeća, razvoj tržišta, marketinga i upravljanje poslovanjem, kao i oko 7000 kuna za daljnji razvoj. Nakon toga, u sljedećoj fazi programa potpore, omogućit će im se da svoje poslovne pothvate predstave potencijalnim investitorima i kreditorima.

– Ovaj program, kao i druge inicijative koje pokrećemo unutar ACT Grupe, daje direktan doprinos jačanju kapaciteta i vidljivosti aktera društvene ekonomije u Hrvatskoj i njihovog društvenog utjecaja. Iznimno smo zadovoljni suradnjom s partnerima s kojima smo pokrenuli Akcelerator, posebno nas raduje visoka razina posvećenosti i motiviranost uključenih timova za učenje i razvoj njihovih poduzetničkih inicijativa – poručio je na konferenciji za novinare Teo Petričević iz ACT Grupe koji je pojasnio da su današnjem izboru prethodile faze čišćenja i testiranja ključnih teza iz poslovnih modela te testiranja i validacije rješenja. Osnovna je misao vodilja programa da izabrani projekti donesu promjenu u smislu društvenog utjecaja, tim više što je osnovni problem s kojim se društveno poduzetništvo u Hrvatskoj susreće nedostatak poslovne podrške i otežan pristup financiranju razvoja i rasta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije