Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog EK

Povoljniji transferi eura između Hrvatske i ostatka EU

Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
29.03.2018.
u 10:57

Koristi od prijedloga imat će sva poduzeća koja posluju s članicama EU i građani koji primaju novac na račun ili na bankomatima dižu gotovinu

Prekogranična plaćanja u eurima iz Hrvatske u bilo koju drugu državu članicu EU i obrnuto, iz druge članice u Hrvatsku, neće se više naplaćivati dodatnim bankovnim naknadama kao dosad, nego će biti izjednačena s plaćanjem u kunama unutar Hrvatske.

Predložila je to jučer Europska komisija, a koristi od tog prijedloga imat će sva hrvatska poduzeća koja posluju s inozemstvom unutar EU i svi hrvatski građani koji možda primaju novac na svoj račun u Hrvatskoj od rođaka u Njemačkoj, ili plaćaju iz Hrvatske u drugu državu EU, ili jednostavno na bankomatima diljem EU podižu gotovinu s računa u hrvatskoj banci.

Bankovne naknade sada, prema podacima EK, u Hrvatskoj iznose između 4,50 i 10,80 eura za slanje iznosa manjeg od 1000 eura s hrvatskog računa na račun banke u drugoj članici EU. Nakon ovog prijedloga Komisije, te naknade morat će biti nula ili minimalne, jednake naknadama za slanje kuna u nacionalnom prometu. Slično kao što su u EU ukinute nekoć vrlo visoke naknade za telefoniranje u roamingu, ideja je da se ukinu i ove naknade koje već danas ne postoje unutar eurozone, ali postoje između članica EU koje nisu u eurozoni poput Hrvatske i ostatka EU. Unutar eurozone od takvih pravila već ima koristi 360 milijuna građana EU, a sada će od takvih pravila imati koristi i 150 milijuna građana EU izvan eurozone.

– Svi će stanovnici EU moći izvršiti prekogranični transfer novca u eurima uz troškove jednake onima za domaće transakcije – rekao je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis predstavljajući jučer u Bruxellesu ovaj novi prijedlog koji pokriva i “sivu zonu” koja se pojavljuje pri podizanju novca s bankomata u inozemstvu. Neki bankomati, naime, nude vlasniku bankovne kartice izvan eurozone, primjerice Hrvatu na bankomatu u Berlinu ili Parizu, konverziju iz eura u kune po nepovoljnijem tečaju koji odredi sam vlasnik tog konkretnog bankomata.

– Prema današnjem prijedlogu, zahtijevat će se potpuna transparentnost konverzije valute kad potrošači plaćaju karticom u zemlji s valutom različitom od one kojom raspolažu na kartici – najavio je Dombrovskis.

To znači da će bankomati koji sada “mame” na svoju, nepovoljniju konverziju morati potrošačima prikazati usporedbu troškova različitih mogućnosti konverzije koja se nudi kako bi potrošači imali pošten izbor. Isto vrijedi i za plaćanje hrvatskim (kunskim) karticama u online trgovinama u eurozoni.

Hrvati će se vrlo vjerojatno još godinama načekati prije no što Hrvatska uđe u eurozonu i kune zamijeni eurima, no ovim prijedlogom pri bankovnim transferima bit će tretirani baš kao i građani unutar eurozone. Prijedlog bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2019.

1/10

Komentara 1

IT
I-To
19:28 29.03.2018.

Već odavno se borim baš za ovaj problem .Koja banda uzima novac koji nesmiju pa pitam ko si to smije u HR napraviti bez sankcija.Malo komično u Eu smo a ako je paket ako je novac transfer i skore sve drugo plaćamo i nemožemo koristiti što je za druge normalitet pitam se za čega imam vladu ko ju sam i sam birao a nedozvolja va mi da budem pravi građanin Eu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije