Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna imovina

Bez strategije, a treba ugasiti 20 i prodati isto toliko poduzeća

'FORUM  04.04.2012., Kutina - Najava Vlade RH, vecinskog vlasnika Petrokemije o privatizaciji tvrtke, uznemirila je radnike i gradjane Kutine, jer ta tvornica ima duboke korjene i velik broj gradjana
Željko Lukunić/Pixsell
21.12.2012.
u 17:00

Postupak: Mnoštvo imovine vodi se kao državno vlasništvo jer nije klasificirana. Nakon zemljišnih knjiga treba je uvrstiti i u državnu bilancu, kaže Pejnović.

Vlada je izabrala tvrtku CONFIDA-Revizija za savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke, dok je neki dan za savjetnika za Croatiju osiguranje odabrana ponuda KPMG-a i njegovih partnera.

Privatizacija tih dviju tvrtki nužna je, više je puta naglasio ministar financija Slavko Linić jer novim zaduživanjem nećemo moći ostvariti rast koji je potreba nakon što je kreditni rejting Hrvatske bačen u smeće. No, da bi se privatizacija mogla uopće početi provoditi, država mora donijeti Strategiju i plan upravljanja državnom imovinom za koje su rokovi davno istekli.

– Nije se vodilo računa o tome da mnogo toga što prethodi izradi Strategije nikada nije napravljeno. Ona je originalni dokument koji se mora zasnivati na realnom stanju, a snimak tog realnog stanja nikada nije napravljen – tvrdi Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) koji je osnovan početkom ove godine.

Kako procijeniti baštinu?

Mnoštvo imovine vodi se kao državno vlasništvo samo zato što nikada nije klasificirana, a nakon te evidencije potrebna je i ocjena razvojnog potencijala kao i procjena vrijednosti imovine.

– Nakon zemljišnih knjiga, imovinu treba uvrstiti i u državnu bilancu, što nije jednostavno, jer kako procijeniti pulsku Arenu i druge objekte kulturne baštine? – pita se Pejnović te najavljuje da će se Strategija uskoro finalizirati te će je predložiti Vladi u prvom kvartalu 2013. godine. Tek nakon toga, i izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji bi Vladi trebao biti predstavljen u isto vrijeme kada i Strategija, Vlada će moći donijeti i jednogodišnji Plan upravljanja državnom imovinom i krenuti s privatizacijama koje planira napraviti, a osim CO-a i HPB-a na popisu je još nekoliko tvrtki.

– Plan je da u privatizaciju idu i autoceste, Petrokemija, trgovačka društva iz turističkog portfelja i RIZ, a planirana je dokapitalizacija više društava iz portfelja. Za CO, HPB i autoceste je završen natječaj za izbor savjetnika za privatizaciju jer je potrebno raspraviti isplati li je se i na koji način provesti, a ako se utvrdi da nije isplativo, neće je ni biti – pojašnjava Pejnović.

Na odluku Vlade o izboru savjetnika za privatizaciju CO-a i HPB-a prije donošenja ključnih dokumenata već mjesecima reagira šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji je zbog svega DORH-u podnio i kaznenu prijavu protiv premijera Zorana Milanovića zbog nesavjesnog rada, no on ne vidi što je Lesaru sporno.

– Riječ je o zaista bizarnom pokušaju inkriminacije Vlade zbog pokušaja prodaje jedne pravne osobe. To je pokušaj, to ne može biti kazneno djelo nesavjesnog rada u službi – rekao je Milanović jučer na sjednici Vlade.

Gašenja i strateški interes

No, osim neophodnih privatizacija, država mora odlučiti koliko je poduzeća iz portfelja trgovačkih poduzeća zrelo za gašenje, a koliko tvrtki je od strateškog interesa za RH. U srpnju ove godine bilo je 37 tvrtki zrelih za gašenje, a do prosinca je taj broj smanjen na 20. Ured je napravio i nacrt popisa na kojem se nalaze 53 trgovačka društva od strateškog interesa koja se dijele u četiri skupine: monopoli, društva od strateškog značenja, tip Solidum (država je manjinski partner dobrim upravljačima) i koncesionari. Među njima su JANAF, HEP, Hrvatske šume, zračne luke...

>>Što je ostalo - monetizacija čeka HEP i prirodne resurse

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije