kupujte zlato!

7 zlatnih pravila prodajete li predmete od plemenitih kovina

zlato
22.10.2012.
u 21:00

Ne postoji 14, 18 niti 22-karatno zlato, nego samo čisto, 100-postotno zlato. Zlatni nakit obično sadrži i kovine poput bakra, nikla ili srebra pa karati zapravo govore koliko toga “smeća” ima u predmetu

1. Obvezno se raspitajte za cijenu na više mjesta

Na domaćem tržištu razlike u otkupnim cijenama zlata mogu varirati od 50 do 70%. Raspitajte se gdje možete dobiti najviše. Ako baš ne morate, nemojte zlato nositi sa sobom iz sigurnosnih razlog.

2. Nije zlato sve što sija – karati za zbunjivanje neukih

Ne postoji 14, 18 niti 22-karatno zlato, nego samo čisto, 100-postotno zlato. Zlatni nakit obično sadrži i kovine poput bakra, nikla ili srebra pa karati zapravo govore koliko toga “smeća” ima u predmetu.

3. Potražite oznaku čistoće, nju možete provjeriti i sami

Nađite troznamenkastu brojku – 585, 625, 750, 833... utisnutu na stražnji dio predmeta. Primjerice, broj 585 govori da je u predmetu 58,5% čistog zlata, a 41,5% bezvrijedni metal koji nikoga ne zanima.

4. Procjena na prvi pogled, pazite da vas ne prevare

Kad znate troznamenkastu oznaku na predmetu koji želite prodati, znate i koliko “karata” ima, a samim time i kolika mu je vrijednost (333 = 8, 585 = 14, 750 = 18, 916 = 22, 999 = 24 karata ili = čisto zlato).

5. Kovanice su puno čišće, a možda i numizmatički vrijede

Zlatne kovanice obično su puno čišće i vrednije. Čistoća im je između 90 i 100%. Pazite, neke imaju znatnu numizmatičku vrijednost i šteta ih je prodavati kao lomljeno zlato i dopustiti da budu uništene.

6. Zlato u inozemstvu ima veću vrijednost, ne mora se uništiti

Ako je moguće, zlato prodajte u inozemstvu. Domaće tržište, zbog nerazumne porezne politike države, izvan je svih svjetskih standarda pa je lom-zlato puno jeftinije nego u EU i ne mora se, kao kod nas, uništiti.

7. Razmislite možete li prodati što drugo umjesto zlata

Kupujte zlato, nemojte ga prodavati. Naznaka boljih ekonomskih vremena nema, a zlato je oduvijek bilo na cijeni u doba kriza i neizvjesnosti, savjetuje Sven Sambunjak s portala Srebrozlato.com

 

Ključne riječi

Komentara 6

LU
lutomirski
06:28 23.10.2012.

super clanak, samo mi recite sa kojim parama da kupujem zlato ????

NE
Nepokolebljiv
10:36 23.10.2012.

Zlato se sada NE kupuje! Cijena je nerazumno napumpana i svindleri love u mutnom. Ta ce cijena PAST i to dramaticno a oni koji ce tada ostati s zlatom u "madracu" ce izgutati gubitak. Ova trenutna cijena je NEODRZIVA. Cijena proizvodnje unce zlata je oko 400 - 500 dollara i zasto bi normalan svijet ocekivao da ce ta cijena biti trajna. Dozivio sam takav dramatican pad nerealnih cijena polovinom osamdesetih proslog stoljeca i puno malih ljudi je nastradalo. Bankari i mesetari nisu nego samo debelo profitirali. Trgovina dionicama i dobrima na burzama je gotovo kao otici u kockarnicu: lojzeki su ovce za strizenje. Burze i mesetari UVIJEK debelo zaraduju a na svakog pojedinca koji malo profitira mora biti i pojedinac koji izgubi ali i posrednik koji uvijek zaradi. Cijene su odraz sposobnosti mesetara da zbune podlozne prevarama i cista EMOCIJA. Recimo cijene Plive idu gore ili dole ali Pliva zapravo vrijedi jednako.

AP
apolon
22:29 23.10.2012.

da, točnije zlato je topiralo u siječnju 1980god. kada je nastupila tkz."W" recesija, prva je započela iste 1980god . kada je zlato bilo na vrhu te druga recesija nešto kasnije 1981/82 god. kada je zlato doista dramatično palo... a sada dramatično palo... a sad hmm...imam jedno pitanje za "zlatare" hoćete i nadalje brisati moje analitičke postove koji vam se ne sviđaju? kao nedavno kad sam vas upozorio da dobro gledate kud će vaše zlateko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije