Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZUMITELJ WWW-A

Tim Berners-Lee: Treba nam Magna Carta za world wide web

Tim Berners-Lee
Wikimedia Commons
12.03.2014.
u 15:33

Pred nama su dvije ceste - kojim putem ćemo ići?, upitao se Berners-Lee

World wide web slavi 25. godišnjicu, a njegov izumitelj Sir Tim Berners-Lee zatražio je usvajanje povelje koja bi štitila prava korisnika, prenosi BBC.

Berners-Lee glasno je kritizirao prisluškivanje korisnika interneta nakon što je zviždač Edward Snowden objavio dokumente o takvim radnjama. Sada kaže da se online zajednica nalazi na raskrižju.

- Vrijeme je da donesemo veliku odluku za zajednicu. Pred nama su dvije ceste - kojim putem ćemo ići? Hoćemo li nastaviti ovim putem i samo pustiti vlade da provode veću i veću kontrolu - više i više nadzora? Ili ćemo uspostaviti nekoliko vrijednosti? Hoćemo li uspostaviti nešto poput Magne Carte za world wide web i reći da je to toliko važno i toliki dio naših života da se nalazi na razini ljudskih prava? - upitao se Berners-Lee u emisiji BBC Breakfast.

Smatra da bi internet trebao biti neutralan medij čiji se korisnici ne bi trebali osjećati kao da im netko viri preko ramena. Onima koji kažu da na internetu ima mnogo smeća poručuje pak da odu čitati nešto drugo.

>> CERN želi ponovno stvoriti prvu internetsku stranicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije