Nedavno smo na kućici Boogie Laba na Fooling Around terase Hotela Esplanade probali lasagne koje tamo nude za ovaj Advent. I sjajne su, u nekoliko okusa, od kojih su neki i doista neočekivani. Bile su to sourdough lasagne s raguom koje prave od sourdough, odnosno popularnog kiselog tijesta, , junećeg ragua kuhanog 12 sati, dalmatinske šalše, sira asiago i umaka béchamel. Zatim su tu i slatke lasagne apple strudel, odnosno motivirane štrudlom od jabuka, a napravljene su također od kiselog tijesta, kompota od jabuke, kreme od mascarponea, crumblea od tjestenine i umaka od vanilije. Moramo reći da su ove slatke lasagne na nas ostavile doista odličan utisak i za nas su jedno od atraktivnijih jela ovogodišnjeg Adventa. Ali, probali smo i još jedne, a to su lasagne carbonara. Lasagne motivirane popularnim jelom iz Italije svakako je ponudilo jednu neobičnu izvedenicu ovog klasika a mi vam donosimo i recept.
LAZANJE CARBONARA
Tjestenina – 500 gr
Bešamel – 200 gr
Asiago sir – 150 gr
Parmezan – 50 gr
Žumanjci – 100 g
Slanina – 100 gr
Postupak:
Bešamel:
Maslac – 100 gr
Glatko brašno – 100 gr
Mlijeko – 1 L
Sol – 15 gr
Papar – 5 gr
Muškatni oraščić – po okusu
• U loncu na srednjoj vatri otopiti maslac, kada se maslac potpuno otopi dodati
brašno te miješati pjenjačom ili kuhačom
• Miješati sve dok smjesa ne postane glatka i dobije blago zlatnu boju
• Polako ulijevati mlijeko u smjesu, neprestano miješajući kako bi izbjegli grudice
• Nastaviti miješati dok umak ne postane gust i gladak
• Pred kraj dodati sol, papar i muškatni oraščić
Žumanjci:
Žumanjak – 200 gr
Sol – 2 gr
• Izvagati sastojke
• Kuhati u konvektomatu na pari → 67°C – 32 min
• Tjesteninu (pomoću aparata za tjesteninu) stanjiti na 1mm
• Namazati ohlađeni bešamel na tjesteninu, dodati asiago sir i parmezan, pečenu
slaninu te žumanjke
• Rolati kao štrudlu ili pitu
• Izrezati na komade od 5cm, peći ih uspravno na 230°C oko 10 min
VIDEO Isprobavanje hrane na Adventu
samo vas zderacina zanima, ima li ikakav kulturni dogadjaj koji pratite