Novo pivo

Nova piva Zmajske pivovare dobrodošlica su konačno stiglim toplim danima

14.05.2025.
u 10:05

Zmajska pivovare predstavila je dva nova piva koja će se svidjeti doista mnogima bez obzira jesu li zagriženi ili rekreativni uživatelji

Kod novih piva poznate novovalne pivovare dobro je što će jedno od njih postati dijelom stalne ponude Zmajeva. To je Berry Sour, kiselo pivo obogaćeno malinom i borovnicom, vrlo lagano za piće, ničim invazivno, odnosno balansirano između kiselosti i voćnosti. Dojam je kako se radi o zaista odličnom ljetnom pivu u tonu izuzetno uspjelog zmajskog Bunny Soura. Kako u Zmajskoj pivovari kažu, pivo i jest napravljeno da se svidi onima koji kisela piva već dobro poznaju, kao i onima koji tek ulaze u taj svijet. Točno, rekli bismo.

Hop Selection in Action pivo je koje će istraživati pravi ljubitelji, a osvježenje u njemu naći i oni koji eksperimentiranjem ulaze u svijet craft piva. Nastalo je kao rezultat putovanje dvojice pivara Zmajske, Drage i Nenada, gdje su se iz prve ruke upoznali s uzgojem hmelja u znamenitoj dolini Yakima gdje rastu neke vrste najpopularnijih hmeljeva. Tamo su posjetili i Yakima Chief Hops, zadrugu koja je i jedan od najvećih proizvođača hmelja na svijetu. Ovdje stvari postaju vrlo interesantne, kako pišu dečki na svojem blogu. Hop Selection je zapravo mogućnost biranja farme s koje se želi koristiti hmelj.  Hmelj koji su do sada kupovali od YCH je uniformiran, pomiješali bi istu sortu s nekoliko farmi hmelja i dobili hmelj koji ima očekivanu količinu alfa kiselina, esecijalnih ulja te aromu koje bi očekivali od te sorte. Ono što su dobili sa biranjem je izbor po njima najkvalitetnije farme hmelja i dobili hmelj samo od njih. Razlike između istih sorti sa različitih farmi su vrlo primjetne. Nije hmelj s neke druge farme nužno lošiji, možda jednostavno ima malo više tropskih aroma, a zmajski pivari zaključili su kako je za pivo kojem biraju hmelj ipak malo bolje odgovarala citrusna nota. Tako su odabrali za ovo pivo hmeljeve Citra, Mosaic i cryo varijantu hmelja Simcoe. Podsjetimo, naziv Cryo dolazi iz razloga što šišarku hmelja zalede tekućim dušikom pa se lakše razdvaja lupulin od pricvjetnih listova, bez gubitka arome i kvalitete.

Rezultat je na vrlo ugodan način aromatična IPA s krajnjim naglaskom na hmeljne note, sa za IPA-u skromnijim udjelom alkohola. Po nekim karakteristikama poput pojavnosti i sočnosti bila bi to i hazy IPA, no to spominjemo kako bismo lakše opisali ovo novo pivo koje je i vrlo pitko iako je prepuno okusa i nota, na hmelju se očito nije štedjelo. Ovdje doista sve pršti od citrusa, prepoznali smo, recimo, izražen grapefruit, koricu limuna i naranče, ananas. Zaista izuzetno dobro složeno pivo s naglaskom na hmelju koje se i zaista lako pije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije