Jelovnik mrtvaca iz Périgorda Tajna juha mrtvaca iz Périgorda – kada srednjovjekovni strah postane kulinarska baština U Les Eysienu, kad god nekoga Smrt odnese, u njezinu će i pokojnikovu čast pripremiti juhu od peradi i šafrana koju su nazvali Périgourdine le mourtaïrol.
Tri kavurme Tri trgovca, tri recepta i jedno nevjerojatno jelo: Tajna kavurme koja osvaja svijet! Jelo čije ime dolazi iz turske riječi “kavurmuk”, što znači “pečen”, “pržen”, tradicionalno se priprema za blagdane, a proširilo se na mnoge zemlje pod osmanskom vlašću.
i tri omiljena recepta Revolucija jednog odojka: Kako su svinje postale simbol revolucije i gurmanskog užitka Životinje, pa i ljudi, u svom životnom vijeku služe nekoj svrsi ili nekom gospodaru, no prasac je uspio i tako sačuvati bljesak osobnosti i autonomije.
Video sadržaj priče iz davnina Zagonetno ljetno povrće; balancana Na obalama Sredozemlja, podjednako u kršćanskom koliko i u islamskom svijetu, balancana se pojavljuje kao vjesnik ljetnog izobilja.
Predobro da bi bilo istinito Što ćete kuhati na Veliki petak? Imamo čak 3 famozna sicilijanska recepta našeg dežurnog gastronomskog eksperta U napetoj, okusima, mirisima i tjelesnim nagonima koji povezuju naše erotsko biće i hranu, nadahnutoj književnoj šetnji tržnicama rodne Catanije, smještenoj uz jednu od gradskih arterija Via Amerigo Vespucci i njezina uzmorskog odvojka Via Etnea, poznati talijanski i sicilijanski književnik i gastropisac Pino Correti, opisujući raznovrsne namirnice, od povrća, mesa, ribe i rakova koji se tamo svakodnevno prodaju, sastavio je punokrvnu kulinarsku apologiju pučkoj sicilijanskoj kuhinji i hrani.
3 recepta i ljubavna priča o paelli Najvažniji dio svake paelle i njezin najukusniji sastojak je 'socarrat' – znate li što je to? Stara legenda govori kako su sluge maurskih kraljeva pravili jela od riže dodajući ostatke hrane i sve što su mogli zateći na bogatim stolovima kraljevskih banketa kako bi prehranili svoje obitelji. S druge strane, radnici na farmama, a uz njih i ribari od obala Maroka do onih u južnim španjolskim pokrajinama, skupljali su sve ono što im je u prirodi bilo dostupno te zajedno s rižom kuhali na otvorenoj vatri uz obalu.
Glavna zvijezda stola tisućama godina Sočna teleća koljenica: Gozba u 2 tradicionalna mediteranska recepta i arheološki artefakt o propasti jedne kulture U južnoj Anadoliji na sjevernoj granici Mezopotamije živjeli su moćni i divlji ratnici Hetiti. U doba najvećeg procvata njihova kraljevstva čak su osvojili dijelove Mezopotamije, Levanta i Egipta, a stoljećima su prijetili svim svojim susjedima, ognjem i mačem prisvajajući njihove domove i zemlje, posebno od na obalama Crnog mora i Sredozemlja. Pa ipak, u vremenima mira uzgajali su svinje, po zapisima još prije 5000 godina, kao i ovce, koze i goveda, a posebno konje, taj ponos svih ratnika.
Presudna riblja večera Ubojstvo i rođenje gastronomije: Kako je u sve bolnijoj smrti plijena, rođena sredozemna, ali i planetarna gastronomija Nemoguće je točno utvrditi kada smo, puno prije nego što smo postali lovci i ribolovci, počeli na obalama Sredozemlja uživati u sirovoj ribi i sirovim plodovima mora
Iz pera Veljka Barbierija Isprobajte ova 3 recepta s najzdravijom namirnicom na svijetu u izvedbi našeg gastronomskog stručnjaka Faun, kojeg je njegov otac, razbludni šumski stvor Picus, ni duh, ni bog, ni čovjek, ni divlji magarac, obdario snažnim duhom, još snažnijom tjelesnom građom i spolnom moći, povrh toga i magarećim udom, kakva mu je uostalom katkad znala biti glava jer imao je moć mijenjati izgled, bio je štovan u ranih Rimljana kao bog prirode i šuma.
leća u 3 recepta Punjene lignje Sulejmana Veličanstvenog ili osmanska juha od žute leće – moćna grahorica bez koje nema otomanske kuhinje Bilo ona osmanska žuta prikladna za pripremu juha, bilo ona crna ili crvena pripremljena uz plodove mora ili obična zelena leća s graškom i komadićima bravetine – nema otomanske kuhinje bez ove grahorice. Evo kako je moćna grahorica – zahvaljujući probavnim teškoćama velikog sultana – postala jedan od zaštitnih znakova otomanske kuhinje.