Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Evo kada morate zamijeniti svoje vozačke dozvole

Ako vam je fotografija u vozačkoj dozvoli bitno različita od toga kako danas izgledate, mogli biste imati problema
17. lipnja 2018. u 16:54 34 komentara 121881 prikaza
BIOMETRIJSKA OSOBNA ISKAZNICA omogućava da elektroničkim putem predate zahtjev za novu vozačku dozvolu
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Od svih dokumenata koje posjedujemo kao građani Republike Hrvatske, vozačka je dozvola prije nekoliko godina prošla najveću promjenu. Točnije, od 1. srpnja 2013. godine više ne moramo imati onu staru papirnatu vozačku dozvolu koja je nerijetko bila podložna gužvanju i oštećivanju, a i prilično je nepraktična za nošenje u novčaniku. Tog je dana, naime, Ministarstvo unutarnjih poslova počelo izdavati novu vozačku dozvolu u obliku i dimenzijama plastične kreditne kartice s boljim sigurnosnim obilježjima, odnosno vrlo sličnu tada već odavno aktualnoj osobnoj iskaznici.

Automobili Izabrali smo Top 5 rabljenih auta za početnike: malo para za puno muzike

Ako još uvijek imate važeću staru, papirnatu vozačku dozvolu, ne brinite se, jer ju ne morate mijenjati, barem ne još neko vrijeme. Naime, stare vozačke dozvole, izdane do 1. srpnja 2013. godine, vrijede do isteka roka na koji su izdane, a najdulje do 19. siječnja 2033. godine, kada će ih biti potrebno zamijeniti novima.

Papirnata vozačka dozvola zgodan je dokument - posebno ovakva, sa svim upisanim kategorijama - ali nepraktična je za nošenje u novčaniku, te je podložnija gužvanju i oštećivanju | Autor : Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Još davno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, točnije 2004., valjanost vozačkih dozvola prestala je vrijediti do 65. godine života vozača, odnosno skraćena je na 10 godina. To pravilo vrijedi i danas pa vozačke dozvole građana izdane u Republici Hrvatskoj vrijede 10 godina, jednako kao i u brojnim drugim zemljama Europske unije, kao što su Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska, Ujedinjena Kraljevina. Iznimke su Austrija, Cipar, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Njemačka, Poljska, Slovačka koje svojim građanima vozačke dozvole izdaju na 15 godina.

BMW E46 M3 Kako se to dogodilo? Naručio spojku za BMW, nije mogao vjerovati kad je vidio što mu je stiglo

Do nove vozačke dozvole i preko interneta

Kako bi se građanima dodatno smanjila gnjavaža vezana uz fizički dolazak u policijsku upravu ili stanicu radi izdavanja nove vozačke dozvole, 4. rujna 2017. godine uvedena je velika novost koja im dodatno smanjuje nepotreban kontakt s birokracijom. Jedini uvjet? Da imate novu (biometrijsku) osobnu iskaznicu, odnosno eOsobnu iskaznicu s identifikacijskim i potpisnim certifikatom. Ako imate, umjesto dolaska u policijsku stanicu, zahtjev za izdavanje nove vozačke dozvole možete predati elektroničkim putem kroz sustav e-Građani (točnije, pod izbornikom “Promet i vozila, e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole”).

Zagreb: Kolaps na Slavonskoj zbog prosvjeda za smanjenje cijena goriva:

BIOMETRIJSKA OSOBNA ISKAZNICA omogućava da elektroničkim putem predate zahtjev za novu vozačku dozvolu
1 / 30
Na nekim prometnicama u Zagrebu vozači su se u 17 sati uključili u prosvjed protiv cijena goriva i zaustavili automobile na deset minuta.

Jedino ograničenje te elektroničke opcije jest što vrijedi samo za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku i to za izdavanje prve vozačke dozvole građana Republike Hrvatske na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu i za zamjenu obrasca hrvatske vozačke dozvole zbog oštećenosti, produljenja važenja, upisa ili brisanja kategorija, ispravka podataka i sličnog, ali ne i zbog zamjene ako je vozačka dozvola ukradena ili izgubljena niti zbog zamjene za vozačku dozvolu izdanu u državi članici Europskog gospodarskog prostora ili u inozemstvu.

Izdavanje u roku od 24 sata

Spomenuti redovni postupak izdavanja nove vozačke dozvole traje do 30 radnih dana i stoji 166 kuna.

Autoradiona Važno Ovo trebate znati prije kupnje auta: Donosimo cijene rezervnih dijelova

Ako vam se žuri, MUP vam, kao i prije, nudi opcije ubrzanog i žurnog postupka izdavanja. Kao što je jasno objašnjeno na novim internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, ubrzani postupak traje do tri radna dana i stoji 215 kuna, a ako do nove vozačke dozvole morate ili želite doći u roku od 24 sata, odabrat ćete žurni postupak izdavanja za koji ćete morati izdvojiti 465 kuna.

Na MUP-ovim stranicama možete pronaći vrlo jasne upute kako u sedam koraka obaviti postupak izdavanja nove vozačke dozvole, bilo da je riječ o redovnom, ubrzanom ili žurnom izdavanju. Ukratko, ako ne obavljate postupak putem e-Građana, proces izdavanja nove vozačke dozvole podrazumijeva plaćanje potrebnih davanja, odnosno usluge izrade i upravnih pristojbi, izradu fotografije (35 mm x 45 mm), predavanje papirologije u bilo kojoj policijskoj upravi ili postoji i preuzimanje gotove vozačke dozvole.

Ovo su groblja dizelaša, 300.000 čeka svoju sudbinu:

BIOMETRIJSKA OSOBNA ISKAZNICA omogućava da elektroničkim putem predate zahtjev za novu vozačku dozvolu
1 / 32
Prostor podsjeća na parking u ogromnom prostoru na otvorenom - ali to je zapravo povratni efekt skandala Volkswagena s emisijom ispušnih plinova. 

Međunarodna vozačka dozvola

U slučaju da vam zatreba međunarodna vozačka dozvola, možete je izvaditi na licu mjesta u poslovnicama HAK-a diljem Hrvatske. Potrebno je ponijeti važeću hrvatsku vozačku dozvolu, dvije fotografije (35 mm x 45 mm), osobnu iskaznicu ili putovnicu i uplatiti 170 kuna. Međunarodna vozačka dozvola vrijedi najviše tri godine, odnosno do datuma isteka hrvatske vozačke dozvole ako ona ističe ranije, a obavezna je ako se upravlja vozilom stranih registarskih oznaka u inozemstvu. Bit će vam potrebna i kad putujete vozilom hrvatskih registarskih oznaka u Tursku, Albaniju, Kosovo, države bivšeg Sovjetskog Saveza, te u svim izvaneuropskim zemljama.

Škoda Octavia Glavni igrači Vrh vrhova: ovo je 5 najtraženijih auta ove godine BMW u driftu Noćna vožnja BMW-om 'driftao' po rotoru u Zagrebu: 'U doživotni zatvor s njim'
Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • Deleted user:

    Treba nahraniti sve te činovnike u raznim uredima...

  • lukarak:

    Moja vrijedi od mog 18. do mog 65. rodjendana i ne dam ju nigdje

  • tovaravot:

    medunarodna vozacka dozvola nije potrebna za SVE vaneuropske zemlje