Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Život u mraku - siromaštvo 21. stoljeća

'10.03.2010., Velika Gorica - Reportaza o stednji energije u domu obitelji Jamic. Zarulja.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Davor Puklavec/Pixsell
26.02.2013. u 12:00

Zbog poskupljenja energije plaće svih građana Hrvatske vrijede 5 posto manje nego lani

– Bijeda i siromaštvo ne kucaju na naša vrata, već na žalost jesu u mnogim hrvatskim domovima – poručio je još u svom novogodišnjem obraćanju naciji predsjednik Ivo Josipović. Ni dva mjeseca poslije, evo i statističkog dokaza te tvrdnje – desetak tisuća građana zbog neplaćenih računa živi bez električne energije. Treba li bolje definicije siromaštva u 21. stoljeću?

Nažalost, neosporno je da se radi o rezultatu Vladine politike. Suočena s gospodarskom stagnacijom i godinama nakupljenim deficitima zbog HDZ-ove populističke politike ispod tržišnih cijena energije, Kukuriku koalicija je vrlo brzo nakon dolaska na vlast donijela odluku o povećanju cijena električne energije, plina, a nešto kasnije i grijanja. Struja je tako poskupjela 20 posto, plin gotovo 30, a grijanje na toplanu u ponekim gradovima i 40 posto.

Poskupljenja su se vrlo brzo prelila na cijelu ekonomiju i izazvala gotovo rekordnu poslijeratnu inflaciju – ekonomski izraz činjenice da je vrijednost prihoda građana Hrvatske prošle godine pala oko pet posto. Na žalost, za mnoge je pet posto više nego što su si mogli priuštiti, osobito s obzirom na rastuću nezaposlenost čiji se kraj još uvijek ne vidi.

Tako je očekivati da će rast dugova građana prema nacionalnim energetskim kompanijama rasti i u nastavku godine, pa bi u 2013. mogla biti i nadmašena brojka od 29 tisuća kupaca protiv kojih je HEP pokrenuo postupak naplate. S obzirom na to da ne uspijeva omogućiti oporavak gospodarstva, Vlada bi barem morala naći način kako da pritom spriječi potpuni socijalni slom hrvatskog društva.

Ključne riječi

Komentara 1

CV
crna vrana
17:29 26.02.2013.

Što će vam struja dragi Hrvati ! Neka vam u ovom totalitarnom mraku svijetli svjetlo genijalnosti druga Milanovića !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?