Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boris buzančić:

'Režije su mogle poskupjeti samo preko mene mrtvog u moje vrijeme'

boris buzančić
Slavko Midžor/PIXSELL
27.04.2013.
u 08:08

Boris Buzančić bio je prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj hrvatskoj državi.

Ja ne znam kako Milan Bandić vodi ovaj grad, čini mi se da se trudi i da ima najbolje namjere, ali znam da ja jedva plaćam režije koje su u njegovoj nadležnosti. U moje vrijeme cijene režija mogli su platiti svi, a njihovo podizanje nije dolazilo u obzir – kazao je Boris Buzančić (84), prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj hrvatskoj državi.

Glumački prvi čovjek Splita

Početkom devedesetih za Buzančića su znali gotovo svi Zagrepčani iako se u svojoj bogatoj glumačkoj karijeri u seriji Velo misto nametnuo kao gradonačelnik Splita (nakon što je vidio da je za funkciju gradonačelnika potrebno veliko odricanje, vratio se svojoj prvoj ljubavi – glumi. Glumio je u Velom mistu, a imao je zapažene uloge i u filmu Maršal i seriji Obećana zemlja). Zbog svoje velike popularnosti tadašnje vodstvo HDZ-a postavilo ga je za nositelja liste, a Buzančić je na izborima uzvratio pobjedom. Preuzeo je čelnu funkciju grada koja tada ipak nije bila utjecajna kao danas. Gradonačelnik je imao sličnu ulogu kakvu danas ima predsjednik države, bez velikih ovlasti, a glavnu riječ vodilo je Izvršno vijeće grada koje je vodio Mladen Vedriš.

– Sjećam se da je Vedriš htio poskupiti vodu, no rekao sam mu da će to provesti samo preko mene mrtvog – rekao je Buzančić dodajući da voda, kao i zrak, mora biti dostupna svima.

O današnjem gradskom proračunu i 6,6 milijardi kuna Buzančić nije mogao ni sanjati jer se sav novac trošio na obranu zemlje.

Spomenik banu Jelačiću

– Nismo mogli razmišljati o komunalnim i prometnim problemima jer smo imali pune sportske dvorane gladnih ljudi, a pripremali smo i skloništa za slučaj napada – kazao je Buzančić.

Zbog rata je malo vremena mogao posvetiti pravim poslovima jednog gradonačelnika pa nisu pokrenuti ni neki veliki projekti. Unatoč tomu upravo je on zaslužan za povratak simbola grada Zagreba, spomenik banu Jelačiću na glavni gradski trg. Buzančić se prisjeća da je bilo protivnika povratka spomenika s raznih strana, no da se nije dao smesti.

– Formirali smo odbor 30 stručnjaka koji su vodili brigu o svakom detalju, od odljeva do mjesta gdje će se spomenik postaviti i na koju će stranu biti okrenut. Na staro mjesto nismo ga vratili jer bi tramvaji prolazili iza konjskog repa – kazao je Buzančić. Današnjim je izgledom grada, za koji su, kaže, zaslužni svi gradonačelnici nakon njega, zadovoljan, no volio bi da se više pažnje posveti rješavanju prometnih problema i da se sagradi više javnih garaža.

Bandiću i drugim kandidatima poručio je pak da im Zagreb i interes građana moraju biti na prvom mjestu.

– Grad mora voditi osoba koja će se zbilja o njemu brinuti i raditi za grad. Onaj tko očekuje čast ili korist nije za gradonačelnika – poručio je Buzančić nakon što mu je uručeno priznanje kluba Zagrepčana kojim je postao njihov počasni član.

>>Publiku nasmijala Buzančićeva uloga nagluhog i senilnog djeda

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije