Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.02.2011. u 12:00

Ispada da je RH još slabije organizirana država od BiH, jer se hrvatske vlasti nisu usudile slično reagirati.

Ako postoji osnovana sumnja da je neki naš državljanin počinio ratne zločine u našoj državi - mora odgovarati pred našim sudom, a ne pred sudovima drugih zemalja”. Ovo nije stav hrvatske države o slučaju Purda. To je stav - BiH Parlamenta. Uglavnom bošnjačkog dijela i ne, ne odnosi se na Purdu. Nego na Ejupa Ganića. Nije star niti godinu dana, a reakcija je na uhićenje Ganića u Londonu.

Bivši čelnik BiH, poput Purde, uhićen je temeljem crvene tjeralice Interpola, u kojoj je stajalo da ga Srbija tereti za smrt najmanje 18 vojnika JNA. BiH je odmah pozvala britanskog ambasadora i poslala Londonu pismo upozorenja u kojem je tražila hitno oslobođenje Ganića i poručila; ovaj čin smo doživjeli kao nepoštivanje suvereniteta naše zemlje i ovo ne doprinosi prijateljskim odnosima...”. Ima još. U London putuje Haris Silajdžić, tada predsjednik i sastaje se s britanskim MVP D. Milibandom, a posjećuje i Ganića u pritvoru.

Rezultat - Ganić je prvo pušten da se brani sa slobode, a par mjeseci poslije britanski sud zaključuje da srbijanska tjeralica ima političku pozadinu i zloporaba je prava, te se Ganić vraća u Sarajevo. Interpol tada uvodi nova pravila i više se neće izdati tjeralicu ako se radi o optužnici jedne države (Srbije) protiv građanina druge države za djelo koje je počinjeno na domaćem teritoriju (RH). Ovo samo po sebi ne vrijedi za Purdu jer je ta tjeralica izdana 2007., no moglo bi biti odličan temelj da ministar pravde BiH Bariša Čolak odbije izručiti Purdu, u duhu novih pravila Interpola.

No, ova priča oko Ganića daje neke zaključke. Da bi BiH bila neprincipjelna država ako za Ganića i Purdu ne bi vrijedilo isto. Nadalje, ispada da je RH još slabije organizirana država od BiH, jer se hrvatske vlasti nisu usudile slično reagirati. Da jesu, hrvatski bi Sabor poslao jednako pismo Sarajevu. A predsjednik Josipović bi tamo otputovao i posjetio Purdu u KPD Zenici. Nitko od vlasti u RH nije poručio Sarajevu da je za nas Vukovar kao za njih Srebrenica i neka zamisle da je RH uhitila branitelja Srebrenice, koji je preživio Mladićev masakr i izdaju nizozemskih UN-ovaca, te da sada u RH pritvoru čeka izručenje - Beogradu!

Nije im nitko objasnio da će Hrvatska, dođu li nam, na isti način udomiti Ejupa Ganića, generala Jovu Divjaka i Stjepana Kljujića, jer još vrijedi stara tjeralica koju je Interpolu poslala Srbija. Što je, pak dogovorila naša diplomacija? To da srbijansko tužiteljstvo odustane od tjeralice za Purdu. I što to onda znači? Da će Srbija dobiti to zadovoljstvo da svijet zaključi kako je Beograd, eto velikim aktom milosti nastavio mirovnu politiku “u regiji”.

I svi će zaboraviti da je prema Purdi i 5.000 drugih zatočenika srbijanskih logora počinjen ratni zločin mučenja, zlostavljanja i ubijanja. Bravo, Hrvatska.

Ključne riječi

Komentara 44

BO
boskovic
17:53 20.02.2011.

Danke Deutschland !!! Danke Lebe Adolf und Ante

LO
LOGIC
15:58 20.02.2011.

Samo najljepše riječi o predsjedniku?? \"Domaći mediji idealiziraju sliku predsjednika jer su po naravi ulizivački, nagnuti uvijek na stranu dominantnog trenda, a to je sada regionalna, pomirbena i europoltronska retorika. Takvo novinarstvo je tradicija \"na ovim prostorima\". Ginuli su jedinoo oni rijetki koji su plivali protiv struje i vikali da je car gol.\" LINK: http://www.velecasnisudac.com/hr/rubrika/80/zoran-vukman-glas-iz-pustinje

MA
manoxxl
13:18 20.02.2011.

Nije Purda na razini jednog Ganića, kaj vam je ljudi oni se drže skupa (političari) kao plemstvo u srednjem vjeku, a za kmetove i raju ih boli k.... !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?