Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u paviljonu devet na velesajmu

Znate li kako prepoznati dobru i kvalitetnu kavu? Doznajte na prvom izdanju GR8 Coffee Festivala

Zagreb: Na Velesajmu otvoren GR8 Coffee festival
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/42
23.05.2024.
u 18:10

Počasni gost festivala je Kraljevina Maroko, s čijom se kulturom posjetitelji mogu kroz jedinstvenu ceremoniju pripreme zelenog čaja s mentom te uživanjem u slatkim delicijama i datuljama

Jeste li za macchiato, Cappuccino ili pak tursku kavu napravljenu na tradicionalan način? Kakvu god da poželite, ovih ćete dana pronaći u paviljonu devet na Velesajmu gdje je danas otvoren prvi festival posvećen mnogima omiljenom napitku, a GR8 Coffee Festival okupio je i brojne stručnjake te vrsne bariste. Čim zakoračite u paviljon omamit će vas mirisi svježe pržene kave najkvalitetnijih sorti, a do subote kada manifestacija završava, posjetitelji imaju prilike guštati i u egzotičnim čajevima, čokoladi i craft pivima. 

Jeste li znali da se u svijetu godišnje potroši gotovo pet kilograma kave po stanovniku, a na razini Europe gotovo kilogram više. Hrvatska se na toj listi smjestila na 20 mjesto s prosjekom od pet kilograma po osobi, a u samom vrhu su BiH sa 6,2 kilograma, Austrija s 6,1, Italija s 5,9 kilograma te Slovenija čiji stanovnici godišnje potroše 5,8 kilograma kave. 

– Kava, Zagrepčani te prvenstveno ugostitelji ali i svi koji rade u ovoj industriji zaslužili su jedan veliki festival koji slavi kavu, ali i čajeve. Tijekom tri dana ovdje će se okupiti i brojni stručnjaci, posjetitelji će imati prilike čuti razna predavanja, a naglasak smo, između ostaloga, stavili i na održivost. Težimo, naime, ka tome da se otpad koji nastaje tijekom pripreme kave pravilno odvaja, odnosno da educiramo posjetitelje, primjerice, da se talog od kave baca u biootpad, ali na festivalu koristimo i ambalažu od recikliranih materijala – istaknula je Silvana Fanjek, direktorica festivala. 

Cilj festivala, ističe Domagoj Trusić, jedini autorizirani trener u regiji od strane Specialty coffee Associationa, između ostaloga, je promocija najboljih aparata za kavu, vrsta specialty kave, proizvođača, zanimanja barista, ali i izvrsnosti u kavi. 

– Nažalost, kava nije toliko u fokusu kao što su, primjerice, vina ili kuhanje, a ljudi ju kao proizvod doživljavaju vrlo intimno i emotivno, može se čak reći da se s njom poistovjećuju – kaže Trusić koji nam je objasnio i kako prepoznati dobru i kvalitetnu kavu. 

VEZANI ČLANCI: 

– Prvenstveno treba izbaciti šećer i mlijeko i probati čistu kavu, a zatim odlučiti je li uopće pitka. Mnoge kave, naime, koje se komercijalno prodaju nisu ni ukusne ni pitke bez nekih dodataka, a u tom slučaju definitivno nisu kvalitetne. Kada je u pitanju Espresso, važna je njegova svježina, a koju možemo prepoznati po pjeni jer ako se ona raspada, kava neće biti dobra – kaže Trusić. 

Počasni gost festivala je Kraljevina Maroko, s čijom se kulturom posjetitelji mogu kroz jedinstvenu ceremoniju pripreme zelenog čaja s mentom te uživanjem u slatkim delicijama i datuljama. 

– Željeli smo posjetiteljima ponuditi Marokanski čaj pripravljen na tradicionalan način. pred svakim ćemo ga i pripremiti i to nije samo tradicija, već cijela ceremonija čaja. Kombinacija je zelenog čaja i mente, a način pripreme se razlikuje, ovisno o kojem se dijelu Maroka radi – objasnila je Nour El Houda Marrakchi, veleposlanica Kraljevine Maroka u Hrvatskoj. Te se razlike, dodaje, odnose na količinu čaja koja koristi u pripremi, vrijeme kuhanja, ali i slatkoći. Iako čaj, smatra, ne može u potpunosti zamijeniti kavu, brojni Marokanci odavno su prvu jutarnju šalicu kave zamijenili zdravijim načinom razbuđivanja, odnosno ispijanjem čaja. 

Organizatori su se pobrinuli i da ne ostanete gladni pa su tako posjetitelji danas imali prilike kušati tunu mariniranu u kavi na podlozi od batata te piletinu s palentom kuhanom u macchiatu, a koje je u sklopu cooking showa spremao popularni chef David Skoko

VEZANI ČLANCI: 

– Ja se volim poigrati s namirnicama, jako mi je to zabavno, a održavam i vlastitu kreativnost. Volim i izazove pa nerijetko kombiniram naizgled nespojive namirnice, a ovoga puta to sam napravio s kavom – istaknuo je Skoko. 

Okusima kave svoje će specijalitete sutra pak upotpuniti Rudolf Štefan, glavni chef i vlasnik šibenskog restorana Pelegrini, nositelj Michelinove zvjezdice. 

Umjetničkim djelima u šalici predstavlja se ondje i Bojan Đorđević, poznatiji kao Mr. Coffee. Guinnessov je rekorder koji je 24 sata neprekidno pripremao espresso, a u sklopu festivala u šalicama "slika" hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Posebnu pažnju manifestacija je posvetila i održivosti, a sutra u goste stiže i Lori Brnčić, vlasnica coffee shopa Filteraj, koja će posjetitelje educirati o kavi te na koji način potiče zero waste stil života. Ulaznice možete pronaći na entrio.hr ili na gr8coffeefestival.com.

GALERIJA Zagrebačka županija ima nove suvenire: Odišu tradicionalnim motivima, a ulogu je imao i Baby Lasagna

Zagreb: Na Velesajmu otvoren GR8 Coffee festival
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije