Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica skupštine

Dobrović: Grad već ima lokacijsku dozvolu za sortirnicu gdje ne treba graditi pristupne ceste i čudesa

Započela je 3. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
30.09.2021.
u 18:39

A po hitnom je postupku jučer dodano još pet točaka

U tijeku je četvrta sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na dnevnom redu su danas 33 točke među kojima su rebalans proračuna, obnova kulturnih institucija, dodjela nagrade "Luka Ritz", financijska izvješća ZET-a i Holdinga... A po hitnom je postupku jučer dodano još pet točaka svezi ustrojstva upravnih tijela, mjera potpore za ugostitelje i obrtnike, imenovanja članova kazališnog vijeća HNK i Gavella te imenovanje v.d. ravnatelja Centra mladih "Ribnjak".

18.40 Glasa se o "Prijedlogu odluke o stavljanju izvan snage Odluke o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje ugostitelja, obrtnika i turističkih agencija na području Grada Zagreba uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19". Jednoglasno je prihvaćen.

18.26 Slijedi rasprava o "Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu gradskih upravnih tijela" kojim se želi odgoditi rok za preustroj uprave do 1. siječnja.

- Želimo efikasnu gradsku upravu, ali vrijeme će pokazati da ovo ne funkicionira. Prvobitni rok, 31. listopada, je odmah bio jasan da neće biti realan. Ne znamo kako da glasamo o ovome - govorila ja A. Lederer (DP).

Sve ostaje isto što se preustroja tiče, dodaje Tomašević, osim datuma.

- Mogli smo to napraviti u jednom rebalansu, ali transparentnosti radi nismo jer nije bilo moguće spojiti stavke iz 27 u 16 ureda - kazao je. Prijedlog je prihvaćen.

30.09.2021., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici odrzana je 4. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Photo: Robet Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

18.18 Sljedeće se raspravlja o prijedlogu "Zaključka o osiguranju financijskih sredstava do iznosa ukupnih troškova izvođenja građevinsko - obrtničkih radova i elektroinstalacijskih radova u sklopu Projekta "Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja - novi Hrvatski prirodoslovni muzej".

- Podržavamo dofinanciranje projekta Prirodoslovnog muzeja. Sve je to iznad naših mandata i pozdravljamo sufinanciranje. U Gradu, međutim, postoji velik problem s realizacijama programa. Apeliram da se podržavaju i programi u kulturi koji nisu u procesu obnove nakon potresa. Ne podržavamo, s druge strane, programsku štednju u području kulture - rekla je Ana Lederer (DP). Inicijativu je podržala i SDP-ova Davorka Moslavac Forjan. Lovro Marković (Most) je pozvao pak gradski Ured za kontrolu da se očituje u slučaju ovog projekta jer su pristigle ponude koje su za 40 milijuna kuna veće od prvobitne procjene.

- Ova me točka i tema dočekala odmah prvi dan. Problem je u tome što je još 2018. napravljen troškovnik, puno prije potresa i prije nego što su cijene građevinskih materijala drastično porasle - objasnio je Tomašević.

Prijedlog je prihvaćen.

17.38 Nakon stanke od 20 minuta glasat će se o prijedlogu za izgradnju pristupne ceste do sortirnice u Resniku. Prijedlog je prihvaćen, kao i "Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. za Projekt "Pomoćnici u nastavi/stručni komunikacijski posrednici kao potpora inkluzivnom obrazovanju, faza IV".

16.50 Na sjednici je prihvaćen i prijedlog financiranja izgradnje pristupne ceste na području Dubrave, a trenutačno se raspravlja o prijedlogu izgradnje pristupne ceste kod lokacije gdje se planira izgradnja sortirnice u Resniku koja se, kako su već ranije na sjednici iz Grada najavili, platiti sredstvima EU-a. Herman je ponovio kako klub HDZ- i HSLS-a neće podržati taj prijedlog.

- Prvi problem je što nam fali veća slika kako je zamišljeno izaći iz krize u kojoj se sustav gospodarenja otpadom nalazi. Sortirnica je nešto što se jako dugo izbjegava u Hrvatskoj i išlo se u velike reciklažne centre i kompostane, što vidimo da ne funkcionira. Inače postoji veća projekt za sortirnicu na Jakuševcu, a to je nešto što bi bilo prikladno za Zagreb. No sad ova sortirnica koja se "gura" je problematična jer je nezgrapno isprojektirana. Od prve se odustalo iz očitog razloga što će troškovnik pripremljen za javnu nabavu ove Sortirnice biti daleko izdašniji  - rekao je Dobrović (DP) dodajući kako treba promišljeno donositi odluke jer će u budućnosti spasiti nepotrebno rasipanje novaca. Slično je istaknuo i na konferenciji za medije govoreći kako "ne treba graditi pristupne ceste i čudesa".   

16.40 Slijedi rasprava o obnovi kulturnih ustanova u Zagrebu. Time se objedinjuju četiri točke dnevnog reda - rekonstrukcija Umjetničkog paviljona, Muzeja Prigorja, kazališta Gavella i Zagreb filma. Sva su četiri prijedloga jednoglasno prihvaćena.

16.33 Nakon kratke rasprave klubova zastupnika je izglasana i četvrta točka dnevnog reda. Prihvaćena je i time se tvrtke Centar i AGM pripajaju Holdingu. Što se pak tiče pripajanja Zagrebačke stanogradnje i GSKG-a, također, Holdingu, ta je točka dnevnog reda isto prihvaćena. Na sjednici je prihvaćen i prijedlog "Odluke o izmjenama Odluke o prihvaćanju prijenosa osnivačkih prava nad Ustanovom za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima 1. gardijske brigade "Tigrovi" i Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje na Grad Zagreb i obavljanju osnivačkih prava i obveza", kao i prošrenje djelatnosti Zoološkog vrta, odnosno doregistracije za nekomercijalni lov.

16.25 Glasa se za drugu i treću točku dnevnog reda - "Prijedlog izmjena Programa građenja komunalne infrastrukture na području Grada Zagreba u 2021." i "Prijedlog izmjena i dopuna Programa održavanja javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Zagreba u 2021". Obje su točke prihvaćene. Prelazi se na četvrtu točku: "Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o. za statusnu promjenu pripajanja trgovačkih društava CENTAR d.o.o. i AGM d.o.o. trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o.".

16.05 Zastupnik Slaven Dobrović (DP i Zelena lista) je pak govorio kako upravljanje prometnim sustavom, odnosno stavka koja se time bavi u proračunu, je ispala.

- Važan dio toga je semaforski sustav. Primjetio sam da danas postoji neobičan diskontinuitet kod semafora, odnosno signalizacije, u Zagrebu. Neprirodno je kad idete lijevo i ugasi se zeleno svijetlo za smjer ravno pa zatim se nakon dvije sekunde tek upali zeleno za lijevo. Treba vidjeti jesu li sekvence svijetla dobro posložene - kazao je.

Pročelnik Bilić je istaknuo kako postoji studija i projekt koji bi se sufinancirao iz fondova EU za modernizaciju semaforizacije u gradu.

30.09.2021., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici odrzana je 4. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Photo: Robet Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

15.45 U ime kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a drugu i treću je točku komentirao Mario Župan.

- Ono što nije dobro je neki projekti koji već imaju građevinske, kao što je to Branimirova, nije stavljena u proračun. Zašto se projekt zaustavljen? - pitao se. Tomašević je kazao kako Branimirova ide dalje jer je javna nabava pred samom odlukom jer je bitan za rasterećenje za istočni dio grada. 

- Kada Branimirova dođe do Soblinca ću vas (Županu) i Filipovića pozvati na vožnju jezerom da opustim atmosferu - prokomentirao je Petek. Na što je predsjednik skupštine Klisović opomenuo opoziciju da se ne prepucava.

30.09.2021., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici odrzana je 4. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Photo: Robet Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Mostovac Lovro Marković je još kratko prokomentirao odbijanje amandmana kazavši kako će s njima nastaviti i uključiti ih u proračun za 2022. 

- ViO 2. listopada kreće s izradom kanalizacije u Huzjanovom, a kada se to završi, kreće se s kompletnom rekonstukcijom - nadovezao se Dinko Bilić, pročelnik Ureda za prostorno uređenje, u ime predlagatelja na temu amandmana.

15.40 Glasa se o prvoj točki dnevnog reda - prijedlogu rebalansa proračuna. Glasalo je 42, 27 je zastupnika za, a 15 protiv. Tako je, dakle, prijedlog rebalansa prihvaćen. Slijedi objedinjena rasprava za točku 2 i 3, odnosno "Prijedlog izmjena Programa građenja komunalne infrastrukture na području Grada Zagreba u 2021." i "Prijedlog izmjena i dopuna Programa održavanja javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Zagreba u 2021."

15.30 Glasa se o amandmanima zastupnika Mosta. Zasad nije prihvaćen niti jedan amandman.

15.10 Nastavlja se rasprava o prijedlogu rebalansa proračuna.

-  Sve što je HDZ predlagao je trgovina, a što vi (I. Račan) je dobro - govorio je Župan, dok mu je Račan replicirao kako "nikako nije govorio o svemu te da je SDP-ov doprinos rebalansu proračuna taj da su inzistirali da bude realan".

Tomašević je odgovorio na prozivke oporbe navodeći kako je Filipović u bivšem sazivu skupštine podržao i "digao ruku" za manjkav proračun koji nije bio transparentan ni dobar te zbog kojeg je danas Grad u lošoj financijskoj situaciji.

- Podsjetit ću vas kako ste u kampanji govorili o uštedama od 900 milijuna kuna. Trebate razmisliti i početi prihvaćati da niste aktivist, nego da upravljate ozbiljnim sustavom. Ne trebate na svakoj konferenciji pričati kakav ste natječaj raspisali jer su to banalne stvari - replicirao je HDZ-ov zastupnik FIlipović dodajući kako "ljude boli briga kako gradonačelnik dolazi na posao, nego da žele vidjeti konkretna rješenja gorućih problema u gradu". 

30.09.2021., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici odrzana je 4. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Photo: Robet Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

13.40 Pauza za ručak do 15 sati.

12.40 Sjednica se nastavlja raspravom o prijedlogu rebalansu proračuna, prvoj točki sjednice. Herman je istaknuo kako vladajućoj platformi Možemo! nedostaje stručnih ljudi za upravljanje gradom te da je vrijeme da se treba "prestati cviliti i početi raditi nešto konkretno". Petek je pak komentirao kako je do sada proračun bio "iznuđen zato što su se pravili ustupci za koalicijske partnere".

- Zato smo dobili projekte poput žičare koji će još godinama opterećivati sustav i financije grada. Učinilo se dosad najviše što se moglo učiniti, a to je prikaz stvarnog stanja stvari - kazao je Petek.

Zastupnik Ivan Račan je istaknuo kako "HDZ politiku vidi kao trgovinu i ustupke jedne prema drugima, a kod SDP-a toga nema".

- Tu je suradnja, razgovor i dogovaranje da se napravi najbolje što se može. Rebalans je prvi dokument u dug vremena koji prikazuje stvarno stanje gradskih financija - govorio je.

11.30 Stanka nakon aktualnog sata. Izjave su za medije davali klubovi zastupnika te gradonačelnik.

Tomašević je tijekom stanke reagirao na prozivke HDZ-ovih zastupnika o malim uštedama u rebalansu gradskog proračuna te uzvratio porukom da su sve uštede otišle na "financijske kosture iz ormara" koje i dalje stižu na naplatu, a nigdje nisu bili planirani ni prikazani. Tomašević je istaknuo da se u prijedlogu rebalansa jasno vidi gdje je napravljeno 400 milijuna kuna ušteda, a gdje su one otišle - 80 milijuna kuna otišlo je za subvencije ZET-u za koje se znalo da će trebati, a nisu prethodno stavljene u proračun. Nadalje, 100 milijuna kuna za održavanje cesta, 33 milijuna za popravljanje tramvajske mreže, nabrojao je. 

Herman je pak Tomaševiću poručio "kako bi bilo vrijeme da kosture iz ormara ostavi u ormaru" te da se nasmije.

"Mi uistinu smatramo da je to smiješno uz naglasak kako okosnicu njegovog rebalansa, odnosno rebalansa Grada Zagreba čine mjere i uspješan rad Vlade RH - ukupno 470 milijuna kuna će biti doznačeno kako od porasta prihoda na porez i prirez na dohodak, tako od sredstava Fonda solidarnosti tako i od otplate beskamatne pozajmice koja se odgađa za 2022. od 301 i pol milijuna kuna. Ukupno gotovo 470 milijuna kuna dolazi sa strane HDZ-ove Vlade RH i da nema tih mjera ne bi bilo ni "R" od ovog današnjeg rebalansa proračuna", istaknuo je.

30.09.2021., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici odrzana je 4. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Photo: Robet Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

11.15  Zastupnik Lovro Marković (Most) osvrnuo se na stipendiranje studenata u Gradu. 

- Žao mi je da se očekuje da građani prate kontinuirano stranice Grada. Mnogi, poput studenata, ne znaju što se događa. Odlučilo se smanjiti iznos stipendija za izvrsnost u Zagrebu, među kojima su jedni od najbolji studenata u Hrvatskoj pa i u Europi. To nije socijalna mjera jer oni zauzvrat daju gradu svoju najbolje godine rada nakon studija. Zašto se za ovakve prioritete ne mogu osigurati sredstva? - kazao je.

- Kao prvo, u tijeku je javno savjetovanje za ovu odluku. Ne radi se o nikakvom rezanju, ukupni iznos se neće smanjivati. Dapače, imat ćemo više korisnika stipendija. Prijedlog je usto da se stipendija izjednače i povećaju za studente slabijeg imovinskog statusa i deficitarnih zanimanja. Pokušavamo izjednačiti šanse ljudi s lošim imovinskim stanjem koji kreću u svijet rada. To je u načelu s vrijednostima socijalne pravednosti - komentirao je gradonačelnik.

Na pitanje zastupnika Marija Župana (HDZ) u vezi kanalizacije u Podsusedu, Tomašević je kazao kako je o tome jučer pričao s ministrom Ćorićem istaknuvši pritom da planiraju investirati u modernizaciju kompletne vodovodne mreže.

11.05 Zastupnik Marko Sladoljev (Most) govorio je pak, kako je kazao, u ime roditelja OŠ Ante Kovačića u Španskom.

- Dovedite strojeve i radnike pod hitno. Ne možemo i nećemo čekati nove škole koje se desetljeće planiraju. Želimo vaš odgovor i pismo, ali da u njemu stoji jedna rečenica, odnosno datum počeka radova. U potpisu ovih redaka stoji 1200 djece i roditelja iz OŠ. Probijeni su svi rokovi i ljudi vam više ne vjeruju - istkanuo je.

-Zaprimljeno je 11 ponuda. Međutim, postupak je nažalost usporila činjenica d a su neki ponuditelji odustali. Za sedam dana je očekivano donošenje odluke o odabiru javne nabave - odgovorio je Tomašević dodajući kako rade na tome da i taj projekt se financira sredstavima EU te na gradnji još jedne škole u kvartu.

10.50 Marijan Tomurad (BM 365) je gradonačelnika pitao kakvi su planovi oko novog stadiona na Maksimiru, dok je Tomašević istaknuo kako "zna kakav je njihov program te da je dio njega pitanje izgradnje stadiona Maksimir, kao i transparentno upravljanje Dinamom". Tomurad je pak izvadio za govornicom plavu majicom s natpisom "Zagreb, Dinamo i svi njegovi navijači zaslužuju novi stadion" te je predao gradonačelniku.

10.40 - Hoće li se Grad napokon aktivno uključiti u sudske postupke i da se vidi kakva je šteta prouzročena u Zagrebu proteklih 15 godina? - rekao je Renato Petek (Nezavisni) dodajući kako ako, primjerice "govorimo o proračunu i kažemo da je rupa tolika i tolika, doći će Filipović i reći će da postoje druge stavke pa će biti percepcija tko je u pravu ili u krivu".

- Ovo je vaš najsramotniji ispad koji ste imali da moje ime spominjete u okviru ovoga. Sram vas može biti što me spominjete u ovakvom kontekstu - dodao je Filipović.

30.09.2021., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici odrzana je 4. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Photo: Robet Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

10.27 Dnevni red je prihvaćen većinom glasova. Slijede pitanja i prijedlozi.

- Znamo da je KK Cibona jedan od simbola Zagreba. Danas je u teškoj krizi, što je posljedica teškog klijentelizma. To je gradonačelnik istaknuo u kampanji kao jedan od glavnih problem sporta u Zagrebu. Tu su neformalno gospodarili i još uvijek gospodare poslušnici pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Zašto dosad niste ništa poduzeli kako bi se rasvijetlilo financijsko stanje kluba? - rekao je Trpimir Goluža (Most). Da je stanje u klubu loše, složio se i Tomašević.

- Uprava kluba ga je dovela do tu gdje je i trebala bi odgovarati za to, ali ona nije gradska ustanova. MI smo napravili reviziju poslovanja, ali s obzirom na vrlo loše poslovanje, mogu reći da sam definitivno zabrinut oko stanja ondje. Pozivam ministarstvo i inspekcije da pobliže istraže situaciju. Stanje je teško i potrebna je promjena - kazao je Tomašević dodajući kako će poslati kontrolu ondje da regulira kako se troši novac dobiven iz gradske blagajne.

10.15 Glasa se o prijedlogu FIlipovića i Dobrovića da se s dnevnog reda povuče točka u vezi izgradnje pristupne ceste za sortirnicu u Resniku. Glasalo je 43 zastupnika, njih 29 je protiv, 14 za, a prijedlog nije prihvaćen. Glasa se sljedeće za "Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu gradskih upravnih tijela". Glasalo je njih 42, 38 je za, 4 protiv pa je ovaj prijedlog prihvaćen i stavljen na dnevni red pod točku 16. "Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje ugostitelja, obrtnika i turističkih agencija na području Grada Zagreba uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19" je pak s 42 glasova za stavljeno kao točka 17 dnevnog reda. Prihvaćeni su svi prijedlozi stavljeni po hitnom postupku i uvršteni u dnevni red sjednice skupštine.

10.07 Stanka je gotova.

- Znamo da ste vršili pritisak na određene članove vijeća HNK da odstupe sa svojih pozicija. Neki u na to pristali, drugi nisu. Zašto ponovno idu ta imenovanja i zašto se ponovno sve događa iza zatvorenih vrata? Proteklih četiri godina smo slušali očito bajke i floskule o promjenama u Zagrebu. Što se tiče izgradnje pristupne ceste sortirnice u Resniku, tražimo i apeliramo da se ta točka povuče s dnevnog reda. To je parcijalno rješavanje ogromnog globalnog problema. U gradu se gomila glomazni otpad. Koliko košta to da se odvozi u Sisak? - istaknuo je Herman.

Tomašević je na to odgovorio kako se 20 godina nije ništa napravilo po pitanju gospodarenja otpadom.

- Već sam rekao da što god mi predložili, vi (HDZ) ćete biti protiv. Jučer smo imali sastanak s ministrom Tomislavom Ćorićem. Trebamo imati spreman projekt i lokacijsku dozvolu za izgradnju sortirnice. U čemu je problem sa sortinicom? Što god predložili, bit ćete protiv. Izgradnjom prisutpnih cesta bit ćemo spremi kad se raspiše EU natječaj da se prijavimo da povučemo novce za izgradnju sortirnice. To je velika investicija, ali se isplati jer nećemo morati plaćati privatna poduzeća za to. Imat ćemo usto i sirovine koje ćemo moći prodati kasnije. Nemamo puno vremena da odgađamo pitanje zbrinjava otpada. Tako da točka ostaje - rekao je Tomašević.

9.35 Mislav Herman (HDZ) je tražio stanku od 30 minuta da se "upoznaju s točkama po hitnom postupku".

S njim se složio i zastupnik Slaven Dobrović (DP).- Nisu stvoreni preduvjeti da se na skupštini donose odluke vezane uz gospodarenje otpadom - kratko će Dobrović.

Na temu otpada nismo spremni danas raspravljati. Otpad se vozi u Sisak pa vozi na Jakuševac. Ne želimo otpad na Resniku. Gdje je i zelena površina oko sortirnice koje su najavljivane u kampanji? - kazao je Davor FIlipović (HDZ).

Krenula je rasprava o prijedlogu dnevnog reda.

9:20 - Predlažem da se točke 20 i 21 pomaknu u dnevnom redu i tako postanu točke 4 i 5 zbog tehničkih situacija vezanih uz rad Holdinga - započeo je tako sjednicu gradonačelnik Tomislav Tomašević. Dakle, umjesto na kraju sjednice, o prijedlogu zaključka pripajanja društava Centar, AGM, Zagrebačka stanogradnja i GSKG u Holding glasat će se nakon točaka o rebalansu proračuna.

 

Komentara 73

DU
Deleted user
11:56 30.09.2021.

Prije mjesec dana znalo se tko dolazi gdje na mjesto voditelja podružnica , a priča nam senf o nekavnim natječajima🤮🤮🤮, eto. Najsposobniji opet nazad, podobni naprijed 😲😲😲

DO
DonQuijote
10:54 30.09.2021.

Ono kad nikada nista nisi radio a mislis da mozes voditi grad. Pa se cijeli mandat cudis cudesima. Bitno da se lovica dijeli vlastitoj ekipi za gejparade i slicne bedastoce

TR
trandri
12:26 30.09.2021.

MOŽEMO i Tomašević su više štete napravili Zagrebu u 100 dana nego Bandić u 20 godina. Natalitet Zagreba je u velikom padu, gospodarska aktivnost je smanjena, smeća po ulicama je više, uhljeba i podibnih je više, grafita je više, socijalnoo najugrženiji imaju manje prava, nove MOŽEMO gradske službe se ne javljaju na telefon kada ih zoveš, sve je gore nego prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije