Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled s prozora

U ovoj kući zbirke je čuvao pronalazač pračovjeka, evo kako danas izgleda...

19.02.2016., Ulica Vatroslava Lisinskog 2, Zagreb - Kuca u kojoj je nekada zivio paleontolog, arheolog i geolog Dragutin Gorjanovic-Kramberger.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
29.02.2016.
u 11:00

U zdanju Dragutina Gorjanovića-Krambergera danas živi jedna doktorica

Još kao dječak tamo je čuvao svoju zbirku leptira i puževa, fosilnih riba i biljaka iz okolice Zagreba.

U kući na uglu Mesničke i Lisinskog zaljubio se u proučavanje prirode zbog priča svoga susjeda Slavoljuba Wormastinyja, gornjogradskog ljekarnika i preparatora Narodnog muzeja.

Izgubljen svaki trag...

Kasnije iz te kuće odlazi na studije u Zürich i München. A potom i u Krapinu po pozivu učitelja Rehorića. A možda je, prije nego što ih je odnio na rendgensku analizu, u toj kući Dragutin Gorjanović-Kramberger držao i fosilne ostatke ili ljudski zub – njegov prvi nalaz na Hušnjakovu brdu. Jedno je sigurno, tamo je morao pisati dnevnik i držati na tisuće zapisa otkrića do kojih je došao u svojih pedeset godina profesionalnog djelovanja. Njegova traga u istoj kući danas više nema. Ostale su tek stare drvene stube, dvorište i izvorna fasada gornjeg dijela kuće. No tu je i pogled, koji s njim dijeli sadašnja stanarka, dr. Sonja Vrčić Vikić.

– Čak je donedavno kuća u zemljišnim knjigama bila terećena na ime D. Gorjanovića-Krambergera. Morala sam tražiti njegov smrtni list kako bismo otpisali teret. Moji su se u kuću doselili 1983., a kupili smo je od obitelji Dukat, poznatih zagrebačkih odvjetnika – kaže dr. Vrčić Vikić te dodaje da su za posljednje obnove otprije nekoliko godina ispod pročelja pronašli njezin najstariji dio, sagrađen još za srednjovjekovnog Gradeca.

– Prvi kat dograđen je baš na zahtjev Gorjanović-Krambergera i to 1894. – kaže dr. Vrčić Vikić. Sama jezgra od srednjeg vijeka pa sve do kraja 19. stoljeća pripadala je, dodaje, prebendi sv. Križa župne crkve sv. Marka.

Traže i spomen-ploču

Još i danas vide se ostaci prebendarske kurije jer je vanjski dio kuće uređen u dva različita stila. Primijetit će ga oni koji se dobro zagledaju u ovo staro zdanje. No većina ih samo projuri pored kuće. U svakom slučaju mali je broj onih koji znaju povijest ove kuće. Ne postoji ni natpis koji bi uputio na to da je tamo djelovao jedan od najznačajnijih paleontologa.

– Institucije dosad nisu pokazale interes da se postavi spomen-ploča. Osim toga, zabrinuta sam i zbog velikog prometa koji se odvija pored kuće, a koji remeti njezine temelje. Auti prolaze tolikom brzinom da se sve trese pa je kuća puna pukotina – kaže dr. Vrčić Vikić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije